To νέο του βιβλίο με τίτλο «Καλντερίμι» παρουσίασε σήμερα, Τρίτη (28/3) ο Γιάννης Καλπούζος στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Ρεπορτάζ: Ελένη Μητσάλη
Το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου «Καλντερίμι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου, όπου οι αναγνώστες θα περιπλανηθούν στη Θεσσαλονίκη παρακολουθώντας την ιστορία και την εξέλιξή της μέσα από τις ζωές των ηρώων.
Μιλώντας στο GRTimes, o συγγραφέας, Γιάννης Καλπούζος ανέφερε ««Καλντερίμι» 99 χρόνια στην Θεσσαλονίκη είναι το νέο μου μυθιστόρημα που διαδραματίζεται εξολοκλήρου στην Θεσσαλονίκη από το 1867 μέχρι το 1917. Ωστόσο οι μνήμες συμπληρώνουν κύκλο 99 χρόνων για αυτό και ο υπότιτλος. Αυτή την περίοδο η Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται από το πολυφυλετικό της περιβάλλον και την Βαβυλωνία γλωσσών που μιλούσαν οι κάτοικοι της»
Δείτε αναλυτικά τι δήλωσε ο συγγραφέας, Γιάννης Καλπούζος:
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη που χαρακτηρίζεται από το πολυφυλετικό της περιβάλλον, τις ξεχωριστές συνοικίες για κάθε φυλή και την πολυγλωσσία των κατοίκων της. Η μεγαλύτερη αριθμητικά φυλή είναι οι Εβραίοι, δεύτερη οι μουσουλμάνοι, με περίπου τους μισούς ντονμέδες, δηλαδή εξισλαμισμένοι Εβραίοι, και τρίτη οι Έλληνες, ενώ υπάρχουν και Ευρωπαίοι, Βούλγαροι, Σέρβοι κ.α.
Μέσα από τη δράση των μυθοπλαστικών ηρώων υφαίνεται με παραστατικότητα και ακρίβεια η καθημερινή ζωή, ενώ ο αναγνώστης νιώθει να είναι παρόν στις εντυπωσιακές αλλαγές που συμβαίνουν στην πόλη: από το γκρέμισμα των θαλάσσιων τειχών και την ανάπτυξή της προς τα δυτικά και κυρίως προς τα ανατολικά (την Καλαμαριά, που σημαίνει καλή μεριά), έως το ιππήλατο και ηλεκτρικό τραμ, το φωταέριο, τον ηλεκτρισμό και τη διαμόρφωση λεωφόρων και κήπων όπως του Μπεχτσινάρ (στη σημερινή περιοχή των σφαγείων).
Συνάμα βιώνει μαζί με τους ήρωες τα συνταρακτικά γεγονότα, ιστορικά και μη, της εν λόγω χρονικής περιόδου: την προπαγάνδα των Εξαρχικών Βουλγάρων (Βούλγαροι που ήθελαν μέχρι και τον Όμηρο να γράφει σε σλαβική διάλεκτο), τη μεγάλη πυρκαγιά του 1890, τις βομβιστικές επιθέσεις Βούλγαρων εξτρεμιστών το 1903, τον Μακεδονικό Αγώνα, την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, τη δολοφονία του βασιλιά Γεώργιου, την εκδίωξη των Βουλγάρων από την πόλη με αιματηρές μάχες τον Ιούνιο του 1913, τον Εθνικό Διχασμό, την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη περίπου 250.000 αντρών της Αντάντ (που έφεραν βέβηλους καιρούς), την καταστροφική πυρκαγιά του 1917, ύστερα από την οποία δημιουργήθηκαν ευθύγραμμοι δρόμοι και πλατείες όπως η Αριστοτέλους, και πολλά άλλα.
Ο Λευκός Πύργος ή πύργος του αίματος, το σιντριβάνι, η Άνω και Κάτω Πόλη, καφενέδες, παζάρια, σκεπαστές αγορές, μπυραρίες, καφέ αμάν και καφέ σαντάν, χορεύτριες, σαντέζες και πόρνες, θεατρικές παραστάσεις, χοροεσπερίδες, η λειψυδρία, το πάγωμα του Θερμαϊκού Κόλπου δύο φορές αυτά τα χρόνια, η κακόφημη συνοικία της Μπάρας, επιδημίες και πόσα ακόμη συνθέτουν το σκηνικό όπου δρουν οι ήρωες του βιβλίου. Όλα, βεβαίως, έχουν στόχο να κατανοήσει ο αναγνώστης όσα συμβαίνουν, αλλά και να τα ζήσει παραστατικά, σαν να ήταν εκεί. Για τον ίδιο λόγο συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο και 3 χάρτες της Θεσσαλονίκης σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Να σημειωθεί πως την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε η εκπαιδευτικός, Μέλπω Καλομοίρη ενώ για το βιβλίο μίλησε και ο καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος ΑΠΘ, Δημήτρης Χαραλάμπους.
Στην παρουσίαση συμμετείχε και το μουσικό – χορευτικό τμήμα του Χορευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης “ΗΠΕΙΡΟΣ”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει αύριο υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Δένδιας: Η ελληνική κοινωνία θα επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στη ΝΔ και στον Κ. Μητσοτάκη