Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί και πολίτες θα παίξουν μπάσκετ στη μνήμη του Άλκη το Σαββατοκύριακο (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί και πολίτες θα παίξουν μπάσκετ στη μνήμη του Άλκη το Σαββατοκύριακο (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Κάτω από τη φωτογραφία με το φωτεινό χαμόγελο του Άλκη και σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών του τουρνουά 3Χ3 στη μνήμη του αδικοχαμένου νέου. Κύριος σκοπός είναι να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας, μέσα από την «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.

Το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο (14 & 15/5) με κεντρικό μήνυμα «ο αθλητισμός ενώνει», ενώ πρόκειται για ακόμη μία πρωτοβουλία της ΕΑΥΘ (Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης), η οποία κινείται στον άξονα της αντιμετώπισης των ακραίων κοινωνικών φαινομένων, όπως η οπαδική βία. Σημειώνουμε ότι συνδιοργανώτρια του γεγονότος είναι και η Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος. Παράλληλα, θα διεξαχθεί και το τουρνουά «3Χ3GR National Tour» της ΕΟΚ για το 2022, το οποίο θα πραγματοποιηθεί επίσης στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Στη συνέντευξη Τύπου απηύθυναν ομιλία όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που συμβάλλουν για τη διεξαγωγή του τουρνουά, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι «ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει».

Τη συνέντευξη Τύπου τίμησε με την παρουσία του και ο πατέρας του Άλκη, Αριστείδης Καμπανός, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Άλκης έπεσε θύμα οπαδισμού στον χώρο του αθλητισμού. Έπεσε θύμα μίας τυφλής βίας, χωρίς ακόμη να μπορώ να καταλάβω πως κάποιοι άνθρωποι κρύβουν τόσο πολύ μίσος για έναν συνάνθρωπο που έχει διαφορετική άποψη».

Τσαϊρίδης για τουρνουά: Να μην ξεχαστεί τόσο γρήγορα ο χαμός του Άλκη

Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση, ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ (Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης), Θεόδωρος Τσαϊρίδης, γνωστοποίησε από πλευράς του πως «ταυτόχρονα θα διεξαχθεί και το τουρνουά της ΕΟΚ 3X3». Ο κ. Τσαϊρίδης ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετέχουν στη διεξαγωγή του προσεχούς τουρνουά αλλά και τους χορηγούς της εκδήλωσης, τονίζοντας παράλληλα πως «αποκλειστικός σκοπός μας είναι να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα κατά της βίας από το κεντρικότερο σημείο της πόλης μας, την “καρδιά” της Θεσσαλονίκης, την πλατεία Αριστοτέλους. Ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει και όχι να σκοτώνει», όπως είπε, κάνοντας αναφορά στην ημερίδα κατά της οπαδικής βίας που πραγματοποίησε η ΕΑΥΘ στις 28/2.

Ο ίδιος επιπλέον σημείωσε ότι την ανάγκη «να μην ξεχαστεί τόσο γρήγορα ο χαμός του Άλκη και οι τραγικές συνέπειες του οπαδισμού».

Όπως ακόμη είπε, «η εκδήλωσή μας είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ώστε το χαμογελαστό και φωτεινό πρόσωπο του Άλκη να βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, σαν αντίβαρο στις σκοτεινές πτυχές του οπαδισμού που εδώ και χρόνια έχει κυριεύσει την πόλη μας».

Καλαφάτης: Ο πατέρας του Άλκη, είναι πατέρας όλων των παιδιών μας

Τον λόγο στη συνέντευξη Τύπου πήρε και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, αναφέροντας φανερά συγκινημένος ότι «θα ήθελα να εξάρω τη στάση αυτής της οικογένειας (σ.σ. του Άλκη) που αντιμετώπισε ό,τι πιο τραγικό μπορεί να συμβεί. Με θαυμαστή αξιοπρέπεια και με ένα απαράμιλλο θάρρος, νιώθω ότι ο κ. Αριστείδης και η σύζυγός του, λειτουργούν ως γονείς όλων των παιδιών του κόσμου.

Είναι πατέρας όλων των παιδιών μας λίγο – πολύ και έτσι αντιμετώπισε αυτήν την τραγική απώλεια και έτσι, θέλω να κάνω μία ειδική μνεία, όχι μονάχα για την παρουσία του, αλλά για τον τρόπο αντίληψης ενός αδιανόητου γεγονότος που έτυχε να συμβεί στην οικογένειά του».

Ζεϊμπέκης: Θα είμαστε αρωγοί για τον πατέρα του Άλκη

Επιπλέον, από πλευράς του, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και ταμίας της ΕΟΚ, Νίκος Ζεϊμπέκης, τόνισε ότι «είναι μία αξιέπαινη, πολύ συμβολική προσπάθεια».

Όπως ακόμη είπε, ο Δήμος Θεσσαλονίκης στέκεται αρωγός στην προσπάθεια του να μείνει η μνήμη του Άλκη ζωντανή σε όλο τον κόσμο και όλο τον αθλητισμό, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό συμβάλλουν δράσεις όπως το Πάρκο Αθλητικής Φιλίας, η μετονομασία της οδού όπου δολοφονήθηκε ο άτυχος νέος σε «Οδός Άλκη Καμπανού», αλλά και η τοποθέτηση μνημείου στο γήπεδο του Άρη. Διαβεβαίωσε επιπλέον τον πατέρα του Άλκη ότι «θα είμαστε αρωγοί σε οτιδήποτε χρειάζεται και ως Ομοσπονδία, αλλά και ως Δήμος».

Σαμολαδά: Να ευαισθητοποιήσουμε όλη την κοινωνία για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού

Η δημοσιογράφος του GRTimes και πρέσβειρα του Live Without Bullying, Μαρία Σαμολαδά, η οποία αναφερόμενη στη δολοφονία του Άλκη έκανε λόγο για «τραγωδία», σημείωσε πως «πασχίζουμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όλη την κοινωνία, παιδιά και ενήλικες, γονείς και εκπαιδευτικούς, για τους τρόπους αντιμετώπισης και καταπολέμησης του εκφοβισμού».

Η ίδια επιπλέον τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για την αποδοχή της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας του καθενός, «πράγμα που πρεσβεύουμε και σκοπεύουμε να μεταλαμπαδεύσουμε σε όλους και πρώτα από όλα στα παιδιά και τις οικογένειες, που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τους αυριανούς πολίτες».

Τζατζάκης: Να μειώσουμε την οπαδική βία

Από τη δική το πλευρά, ο πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος, Γεώργιος Τζατζάκης, υπογράμμισε ότι: «μόνο όταν δεν ξεχνάμε και θυμόμαστε μπορούμε να πατάξουμε και να προσπαθήσουμε αρχικά να μειώσουμε αυτό που λέμε οπαδική, ή τυφλή βία. Τη βία που προέρχεται είτε μέσα στα γήπεδα, είτε εκτός γηπέδων και έχει να κάνει με τον αθλητισμό. Δεν είναι αυτό αθλητισμός. Αθλητισμός είναι αυτό που θα γίνει το Σαββατοκύριακο».

Όλες οι λεπτομέρειες διεξαγωγής του τουρνουά 3Χ3

Στο τουρνουά που θα διεξαχθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, οι ομάδες που θα πάρουν μέρος θα είναι συνολικά 32. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΥΘ, Θεόδωρο Τσαϊρίδη, οι συμμετοχές έχουν συμπληρωθεί, ενώ σε κάθε ομάδα θα είναι προαπαιτούμενο να συμμετέχει τουλάχιστον ένας αστυνομικός και, ταυτόχρονα, τρεις πολίτες.

«Πρόκειται για 30 ομάδες ανδρών και δύο γυναικών. Τα προκριματικά θα ξεκινήσουν το πρωί και το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν την Κυριακή. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα πραγματοποιηθούν οι τελικοί και των δύο τουρνουά, όπου οι νικητές των δύο τουρνουά θα παίξουν μαζί», όπως περιέγραψε ο ίδιος.

«Να έρθουν όλοι με τη φανέλα οποιασδήποτε ομάδας υποστηρίζουν»

Επιπλέον, θα διεξαχθεί διαγωνισμός τριπόντων, ενώ αξίζει αναφοράς και η έκκληση του κ. Τσαϊρίδη, ο οποίος ζήτησε «να έρθουν στο τουρνουά όλοι με τη φανέλα οποιασδήποτε ομάδας υποστηρίζουν», κάνοντας λόγο για την ανάγκη να «μαζευτούν όλα τα χρώματα και τα σήματα των ομάδων και να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί τους ανθρώπους να τους χωρίζουν τα χρώματα, οι ομάδες ή οι φανέλες».

Όλοι οι συμμετέχοντες θα τιμηθούν με ένα μετάλλιο που θα φέρει το χαμογελαστό πρόσωπο του Άλκη, στη μνήμη του οποίου θα διεξαχθεί το τουρνουά, με την ευχή να μην υπάρξει ποτέ ξανά θύμα της οπαδικής βίας.

Άλκης, τουρνουά 3Χ3, μετάλλιο

Οι ομιλητές, σε δηλώσεις τους πριν από τη διεξαγωγή της συνέντευξης Τύπου, τόνισαν την ανάγκη να σταλεί ένα μήνυμα κατά της βίας μέσα από το προσεχές τουρνουά, αλλά και να μην ξεχαστεί η μνήμη του Άλκη.

Το παραπάνω ειπώθηκε και στη συνομιλία του Σταύρου Καλαφάτη με τον Αριστείδη Καμπανό, ο οποίος εξήρε τη στάση του υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), όλο αυτόν τον καιρό που η πόλη θρηνεί τον χαμό του 19χρονου Άλκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης: Τουρνουά 3×3 στην μνήμη του Άλκη Καμπανού – Ο αθλητισμός ενώνει

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top