Πολιτικές Επιστήμες-ΑΠΘ: «Είναι καλά παιδιά και συνεπείς φοιτητές»

Πολιτικές Επιστήμες-ΑΠΘ: «Είναι καλά παιδιά και συνεπείς φοιτητές»

Ρεπορτάζ: Στέλλα Βενέρη

Με ομόφωνη απόφαση το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξέφρασε τη συμπαράστασή του, με γραπτή ανακοίνωση την Πέμπτη το βράδυ, στους δύο φοιτητές και τη μία φοιτήτρια που ανήκουν στους 51 συλληφθέντες του περιστατικού που σημειώθηκε τη Τετάρτη το βράδυ.

Ο πρόεδρος του τμήματος, Άρης Στυλιανού, μιλώντας στο GRTimes.gr, λέει χαρακτηριστικά ότι τους συγκεκριμένους φοιτητές τους γνωρίζει όλο το ακαδημαϊκό προσωπικό πολύ καλά και είναι συνεπείς φοιτητές. «Δεν είναι παιδιά που εμπλέκονται σε ακραίες καταστάσεις» γι’ αυτό το λόγο εξηγεί: «τους συμπαραστεκόμαστε και ζητάμε να αφεθούν ελεύθεροι, για να δώσουν και τις εξετάσεις τους». Σύμφωνος στην άποψη αυτή είναι και ο Θοδωρής Χατζηπαντελής, καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο οποίος μιλώντας στο GRTimes.gr αναφέρει χαρακτηριστικά ότι προκάλεσε την εντύπωσή του η εμπλοκή των συγκεκριμένων νέων σε ένα τέτοιο περιστατικό. «Θέλουμε να έχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση. Εκείνο το οποίο οφείλουμε να διεκδικήσουμε -και για τους φοιτητές μας- είναι να έχουν όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική και πιο συμβατή με τα δικαιώματά τους αντιμετώπιση».

«Πληροφορηθήκαμε ότι οι συγκεκριμένοι νέοι πήγαν στον Λευκό Πύργο με σκοπό να σβήσουν κάποια ναζιστικά σύμβολα στα περίχωρα και ότι υπήρξε νωρίτερα κάποια πορεία ή εκδήλωση. Ωστόσο, εμείς δεν ήμασταν μάρτυρες στο περιστατικό και ούτε γνωρίζουμε το τι ακριβώς συνέβη αλλά ξέρουμε πολύ καλά τα συγκεκριμένα παιδιά» αναφέρει ο κ. Στυλιανού. Παρ’ όλα αυτά επισημαίνει ότι στο σημείο, όπως μεταδόθηκε και από τα μέσα, υπήρχε υπέρμετρη αστυνομική δύναμη. «Η σύλληψη 51 νέων ανθρώπων μετά από μια διαδήλωση ή μετά από εκδήλωση είναι πρωτοφανές. Ουσιαστικά, η αστυνομία δείχνει κάποιον υπερβάλλοντα ζήλο, αυτό καταλαβαίνω εγώ. Κατηγορούνται για ένα κακούργημα, τη βεβήλωση ιστορικών μνημείων μεγάλης αξίας, και πιστεύω ότι δεν είχαν κανένα σκοπό να καταστρέψουν τον Λευκό Πύργο. Ωστόσο, αυτό θα το κρίνει ο ανακριτής, ο εισαγγελέας και οι δικαστές».

Σκοπός της ανακοίνωσης, έπειτα από ενημέρωση όλων των συναδέλφων από τον πρόεδρο του τμήματος και τη συγκατάθεσή τους, ήταν να λειτουργήσει ως ελαφρυντικό για τις κατηγορίες εις βάρος των τριών φοιτητών. “Ελπίζουμε να παίξει έναν ρόλο ελαφρυντικό.  Θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη έχει τις θεσμικές προβλέψεις ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα όλων των πολιτών -και των συγκεκριμένων που κατηγορούνται αυτή τη στιγμή» τονίζει ο κ. Στυλιανού.

«Δικαίωμα τους είναι να εκφράζουν οι νέοι τις ιδέες τους και τις απόψεις τους, δεν θα το κρίνω ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Ο καθένας άλλωστε έχει στο πλαίσιο του νόμου το δικαίωμα να διαμαρτύρεται. Και δεν μιλάμε για περιπτώσεις παράνομων ενεργειών, αυτό είναι αυτονόητο. Αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όλα με υπερβολές, ούτε από τη μία πλευρά ούτε από την άλλη» αναφέρει ο κ. Χατζηπαντελής. Καταλήγει δε: «Μακάρι να λήξει η υπόθεση χωρίς ιδιαίτερα θέματα. Προσωπικά εξέφρασα τη διάθεση μου να πω αυτά που ξέρω, δηλαδή για το ποιόν των παιδιών. Δεν μπορώ να ξέρω τι συνέβη εκεί πραγματικά, αλλά όταν δεν έχεις δώσεις σε κανέναν τέτοιου είδους εντυπώσεις, ίσως έχει κάποια σημασία κάποιος να σε υπερασπισθεί».

Σημειώνεται, όπως αναφέρει ο κ. Στυλιανού,  ότι η γραμματεία του τμήματος, έλαβε χθες κάποια e-mail από πολίτες στα οποία «καταγγέλλουν το ποιοι είμαστε και ότι υπερασπιζόμαστε παράσιτα και ταραξίες. Ο καθένας θα πει ό,τι θέλει» καταλήγει.

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης: 

Ελεύθεροι 38 αντιεξουσιαστές -αντιφασίστες για φθορές σε αρχαία

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ