Πολυκατοικίες: Τι συμβαίνει με περσινά «φέσια»-Θα γίνει τελικά η (επι)στροφή στο πετρέλαιο;

Πολυκατοικίες: Τι συμβαίνει με περσινά «φέσια»-Θα γίνει τελικά η (επι)στροφή στο πετρέλαιο;

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Έντονος προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στις επιτροπές πολυκατοικιών, σχετικά με τον τρόπο που θα θερμανθούν τα διαμερίσματα τον ερχόμενο χειμώνα, την ώρα που η κακοκαιρία «Bogdan» βρίσκεται προ των πυλών.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στο GRTimes οι ιθύνοντες επιχειρήσεων κοινοχρήστων, πλέον, αρκετές πολυκατοικίες έχουν συγκαλέσει τις συνελεύσεις τους και έχουν αποφασίσει να στραφούν ακόμη και στην αγορά καυσόξυλων προκειμένου να «βγάλουν» τον χειμώνα, ενώ δε λείπουν κι εκείνοι που επιστρέφουν σε λύσεις όπως το πετρέλαιο, έναντι του φυσικού αερίου, ενόψει των επόμενων μηνών.

Όπως λέει από πλευράς του ο Μενέλαος Πατέλης, διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός και ηγετικό στέλεχος επιχείρησης κοινοχρήστων, «δεχόμαστε πλήθος ερωτήσεων αναφορικά με τις συμφέρουσες επιλογές θέρμανσης, αλλά οι ένοικοι αντιλαμβάνονται ότι φέτος θα αντιμετωπίσουν μία δύσκολη κατάσταση».

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο-Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι συμφέρει περισσότερο και πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, «η ανησυχία αυτή οδηγεί αρκετούς να… εξοπλίζονται με ξύλα από τζάκια, ενώ παράλληλα, παρατηρούμε μία αύξηση παραγγελιών σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο».

Ο κ. Πατέλης ξεκαθαρίζει επιπλέον πως, «το κάθε διαμέρισμα διαθέτει το δικαίωμα να αυτονομηθεί, προκειμένου να μην ανοίξει τη θέρμανσή του, όπως τα υπόλοιπα που συμμετέχουν στην κεντρική θέρμανση».

Θα γίνει τελικά η… (επι)στροφή στο πετρέλαιο;

Πηγές της ενεργειακής αγοράς, αναφέρουν ακόμη ότι ήδη υπάρχουν επιτροπές πολυκατοικιών που επιλέγουν να επιστρέψουν στο πετρέλαιο αφήνοντας το φυσικό αέριο, ενώ μία πιο ξεκάθαρη εικόνα αναμένεται να δώσουν οι συνελεύσεις των ενοίκων, ενόψει και της επίσημης «πρώτης» της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15/10.

Το παραπάνω ωστόσο δεν επιβεβαιώνει η ταμίας του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων, Ελένη Ιακωβίδου, που μεταφέρει στο GRTimes πως «η ανησυχία που επικρατεί σχετικά με την επάρκεια, αλλά και την τιμή του φυσικού αερίου, αναγκάζει αρκετούς να στραφούν σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, όπως ο κλιματισμός ή οι σόμπες. Ωστόσο, επειδή δεν είναι εύκολη η επιστροφή στο πετρέλαιο, δεν έχουμε ακόμη στα υπόψιν μας πολυκατοικίες που να καταφεύγουν στη συγκεκριμένη λύση».

Η κ. Ιακωβίδου επιπλέον, ξεκαθαρίζει ότι «είναι πολύ λίγες οι πολυκατοικίες που χρησιμοποιούν κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο», λέγοντας παράλληλα πως «λόγω της ενεργειακής κρίσης, εκτιμώ ότι ο αριθμός αυτός θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο».

Τι συμβαίνει με την κεντρική θέρμανση

Αναφερόμενη τώρα στο ζήτημα της κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών, η ταμίας του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων, γνωστοποιεί το γεγονός της προσπάθειας «να βρούμε λεπτομέρειες για τον νόμο που αφορά την αποκοπή από την κεντρική θέρμανση».

Για να πραγματοποιηθεί όμως η αποκοπή, όπως λέει, θα πρέπει να αποδειχθεί από μηχανικό το γεγονός πως ο νέος τρόπος θέρμανσης, θα είναι αποδοτικότερος ενεργειακά.

Διαβάστε επίσης: Κρας Τεστ: Πόσο θα κοστίζει η θέρμανση μετά τις επιδοτήσεις

Περιγράφει ακόμη ότι «σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης κεντρικής θέρμανσης, κάποιος μπορεί να ανάβει όποτε θέλει την ατομική του θέρμανση και να πληρώνει τα ανάλογα», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει και ένα πάγιο ποσό που πρέπει να καταβάλλεται.

Η κ. Ιακωβίδου λέει ακόμη πως υπάρχουν οικοδομές οι οποίες δεν έχουν καταβάλλει ακόμη ολόκληρα τα περυσινά ποσά που όφειλαν σε ρεύμα ή φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να ξεκινούν τη νέα χειμερινή σεζόν με χρέη, πράγμα που ωστόσο «είναι λογικό, λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές».

Σύμφωνα μάλιστα με όσα λέει στο GRTimes o πρόεδρος των Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής, κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, καθώς «κάποιοι αργούν παραδοσιακά ή δεν έχουν τακτοποιήσει ακόμη τις περυσινές οφειλές τους». Ο ίδιος παραδέχεται πως «σε σχέση με άλλες χρονιές, βλέπουμε περισσότερο ενδιαφέρον για αγορά πετρελαίου», προσθέτοντας ωστόσο ότι παρότι «φαίνεται πως το πετρέλαιο θα είναι φθηνό, ελάχιστες οικοδομές στρέφονται προς τα εκεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φυσικό αέριο-Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι συμφέρει περισσότερο και πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα

Επιδότηση ρεύματος: Όλες οι ανακοινώσεις Σκρέκα-Στα 90 ευρώ η ενίσχυση για το φυσικό αέριο (VIDEO)

Εξοικονόμηση ενέργειας: Τι να κάνουμε στο σπίτι-Οι 23 προτάσεις του ΥΠΕΝ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top