ΠΟΠΕΚ: Ολοταχώς για τα 2 ευρώ η βενζίνη – Προσοχή σε όσους πουλάνε κάτω από 1.732

ΠΟΠΕΚ: Ολοταχώς για τα 2 ευρώ η βενζίνη – Προσοχή σε όσους πουλάνε κάτω από 1.732

Συνεχίζεται το ανοδικό ράλι τιμών στα καύσιμα, καθιστώντας απαγορευτικές τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Μέχρι τον Ιούνιο μπορεί η βενζίνη να φτάσει στα 2 ευρώ, εκτιμά στο GRTimes ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου. Τι αναφέρει για πρατήρια που πουλάνε πολύ πιο φθηνά.

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών των καυσίμων, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), εκτιμά πως όχι μόνο δεν διαφαίνονται μειώσεις ή έστω κάποια σταθεροποίηση, αλλά αντίθετα, αν συνεχιστούν αυτές οι μικρές αυξήσεις του τελευταίου τριμήνου, μέχρι τον Ιούνιο η απλή αμόλυβδη μπορεί να φτάσει ή να αγγίξει τα 2.00 ευρώ ανά λίτρο.

«Εάν συνεχίσουν οι αυξήσεις να είναι ίδιες με το τελευταίο τρίμηνο, τον Ιούνιο εγώ πιστεύω ότι θα είμαστε στα 2 ευρώ, ή μια ανάσα από τα 2» τονίζει στο GRTimes ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, Γιώργος Ασμάτογλου.

Όπως εξηγεί, η πορεία των τιμών στα καύσιμα παραμένει ανοδική και κάποιες μέρες παρατηρείται μια ύφεση και οι τιμές μένουν σταθερές.

«Προς τα κάτω δεν πάνε και στο τέλος η μια αύξηση προστίθεται στην άλλη. Για αυτό έχουμε φτάσει μετά από έναν χρόνο, από την 1/1/2021 μέχρι σήμερα, να έχουμε μια μέση τιμή στα μεγάλα αστικά κέντρα 1.82, 1.83 και πανελλαδικά να αγγίζουμε το 1.90» αναφέρει ο κ. Ασμάτογλου, λέγοντας πως η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα νησιά, με τις Κυκλάδες να έχουν φτάσει στο 2.30.

Ο ίδιος, αναφέρει την πάγια θέσης της ΠΟΠΕΚ για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, για την συγκράτηση των τιμών, ωστόσο όπως λέει, η απάντηση από την κυβέρνηση είναι ότι «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος».

Συμφωνεί την ίδια στιγμή ότι στην παρούσα φάση το δημοσιονομικό κόστος είναι μεγαλύτερο καθώς «παγώνουν» οι αγορές και οι μετακινήσεις και μειώνεται η ζήτηση, ενώ όπως λέει, αγνοεί τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους δεν γίνεται η μείωση του Ε.Φ.Κ.

Ο κ. Ασμάτογλου τάσσεται υπέρ ενός κρατικού μηχανισμού παρέμβασης που θα συγκρατούσε τις τιμές, μειώνοντας τον ΕΦΚ, ώστε να είναι πιο εύκολος ο έλεγχος της αγοράς, για την αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας.

«Μυρίζουν μπαρούτι» οι πολύ φθηνές τιμές

Κληθείς να σχολιάσει τιμή πρατηρίου στη Θεσσαλονίκη, που με βάση την τιμή που δήλωσε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, πουλάει σήμερα την αμόλυβδη με 1.667, ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, προειδοποιεί πως τέτοιες τιμές «βρωμάνε μπαρούτι» και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς είναι αισθητά κάτω από το κόστος.

«Το διυλιστήριο σήμερα πουλάει την αμόλυβδη 1.383. Στα 1.397 είναι η χαμηλότερη τιμή που μπορεί να αγοράσει το πρατήριο αν προστεθεί το απόλυτα ελάχιστο κόστος της εταιρείας εμπορίας και το μεταφορικό. Αν προστεθεί το ΦΠΑ 24% φτάνουμε στο 1.732.

Ακόμα και το 1.732 θεωρητικά είναι «ύποπτη» τιμή, καθώς έχει αυξηθεί και το κόστος λειτουργίας στα πρατήρια και από κάπου πρέπει να αυξήσουν και τα έσοδα, αλλά οπωσδήποτε 1.667 δεν μπορεί να υπάρχει τιμή» τονίζει με νόημα ο κ. Ασμάτογλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτω του κόστους μπορούν πχ να πουλάνε τα σούπερ μάρκετ, συγκεκριμένα προϊόντα, για να προσελκύουν πελατεία για τα χιλιάδες άλλα προϊόντα που διαθέτουν την ίδια στιγμή.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει στα πρατήρια που πουλάνε αποκλειστικά ένα προϊόν, δηλαδή καύσιμα, επισημαίνει, καταλήγοντας ότι θα έπρεπε να υπάρξει κρατικός έλεγχος στα πρατήρια των οποίων οι τιμές είναι αδικαιολόγητα χαμηλές, κάτω από το κόστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης αυτοδίκαιης παράτασης μισθώσεων

Στην ΠΑΘΕ ζήτησαν να ανέβουν οι αγρότες-Η απάντηση του Αστυνομικού Διευθυντή (VIDEO)

ΕΛΟΠΥ, ΜΕΒΓΑΛ, Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ & KROP ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υποστήριξη δομών στην «Κιβωτός του Κόσμου»

Γ. Οικονόμου για τομέα Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ: Ας σεβαστούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

“Ας γίνει η αφορμή να αλλάξουμε τον κόσμο”, έγραψαν μαθητές στο σημείο της δολοφονίας του 19χρονου (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Διάρρηξη εξπρές σε βίλα επιχειρηματία (VIDEO)

Συνάντηση στελεχών της ΝΔ στο Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top