Πώς η «Ομίχλη Ακτινοβολίας» κατεβάζει τη θερμοκρασία-Είναι ανησυχητικό το φαινόμενο;

Πώς η «Ομίχλη Ακτινοβολίας» κατεβάζει τη θερμοκρασία-Είναι ανησυχητικό το φαινόμενο;

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Την εμφάνισή του στην ατμόσφαιρα περιοχών της Φλώρινας αλλά και της Δράμας, έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες η «Ομίχλη Ακτινοβολίας». Πού οφείλεται ωστόσο το συγκεκριμένο φαινόμενο; Ποιες είναι οι επιπτώσεις του; Πρέπει να μας ανησυχεί; Και πώς σχετίζεται με την ομίχλη που εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη; Τις απαντήσεις δίνει στο GRTimes ο μετεωρολόγος της WeatherXM, Δρ. Σταύρος Κέππας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κέππα, το φαινόμενο της «Ομίχλης Ακτινοβολίας» δε χρειάζεται να μας ανησυχεί από μόνο του και παρατηρείται κατά βάση σε περιοχές πεδινές που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα, ή σε οροπέδια, σημεία τα οποία συναντώνται πολύ συχνά στη χώρα μας.

Ωστόσο, όπως λέει, «σε μία περιοχή που παράγονται ρύποι (όπως οι βιομηχανικές περιοχές ή οι μεγάλες πόλεις) όπου δημιουργούνται αντικυκλωνικές συνθήκες, τότε μπορεί να ευνοηθεί η δημιουργία αυτού του τύπου ομίχλης, μη επιτρέποντας τη διαφυγή των ρύπων από την περιοχή με αποτέλεσμα να έχουμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας».

Το φαινόμενο αυτό όμως, είναι αρκετά συχνό. Σύμφωνα με τον κ. Κέππα, παρατηρείται όλες τις εποχές του χρόνου εκτός από το καλοκαίρι, καθώς «τότε έχουμε αντικυκλωνικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες συνεπάγονται ανέφελο βραδινό ουρανό και άπνοια».

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της «Ομίχλης Ακτινοβολίας» και πώς σχετίζεται με την πυκνή ομίχλη της τελευταίας μέρας του ’22 στη Θεσσαλονίκη;

Η λέξη «ακτινοβολία» ίσως να ανησυχεί τους αναγνώστες, ωστόσο το εν λόγω φαινόμενο δεν επιφέρει συνέπειες που να παραπέμπουν στη συγκεκριμένη λέξη.

Όπως λέει ο γνωστός μετεωρολόγος, αποτελεί «τον λόγο που παρατηρείται ένα παράδοξο, δηλαδή πεδινές περιοχές να έχουν “συννεφιά” και κρύο, ενώ οι γειτονικοί ορεινοί όγκοι έχουν ηλιοφάνεια και υψηλότερη θερμοκρασία».

Η «Ομίχλη Ακτινοβολίας» επιπλέον, μπορεί να συσχετιστεί με την ομίχλη που είδαμε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, καθώς αποτελείται ουσιαστικά από τον ίδιο μηχανισμό. «Μάλιστα, η περιοχή δημιουργίας της ήταν η ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου και η κοιλάδα του Ανθεμούντα.

Η αντίθεση στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, είναι ότι η τοπογραφία της καθίσταται πιο περίπλοκη και πολλές φορές ευνοεί τον σχηματισμό τέτοιου τύπου ομίχλης», εξηγεί σχετικά ο μετεωρολόγος της WeatherXM, ξεκαθαρίζοντας ότι η πυκνή ομίχλη παρατηρήθηκε πιο έντονα στο αεροδρόμιο και την κοιλάδα του Ανθεμούντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Ομίχλη ακτινοβολίας» σε Φλώρινα και Δράμα – Πού οφείλεται το φαινόμενο

Θεσσαλονίκη: «Θολό τοπίο» η πόλη παραμονή Πρωτοχρονιάς (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Για αυτό τον λόγο «άσπρισε» ο Όλυμπος-Μετεωρολόγος εξηγεί (VIDEO)

Κακοκαιρία: «Στο κόκκινο» η Χαλκιδική-«Καμπανάκι» για ισχυρές καταιγίδες & στη Θεσσαλονίκη

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top