Πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ υπό τη νέα της σύνθεση

Πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ υπό τη νέα της σύνθεση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 13:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντιπροσωπεία της Κίνησης Γαλλικών Επιχειρήσεων (Mouvement des Entreprises de France –MEDEF).

Στις 17:00 ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα παραστεί και θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Η σημερινή θα είναι η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος με τη νέα της σύνθεση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το 14ο Τακτικό Συνέδριο.

Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

Ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης η ανάρτηση με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2022. Η πληρωμή μπορεί να γίνει σε έως δέκα δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος του Μαΐου και την τελευταία έως το Φεβρουάριο του 2023. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το 80% των 7,3 εκατ. ιδιοκτητών, θα κληθούν να πληρώσουν μικρότερο φόρο, το 13% θα πληρώσει τον ίδιο φόρο, ενώ ένα μικρό ποσοστό, περίπου 7 με 8%, θα πληρώσει αυξημένο φόρο.

Ο συνολικός φόρος θα είναι χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι κατά 380 εκατ., ενώ σε σχέση με αυτόν που πληρώθηκε για το 2019 η μείωση του φόρου είναι της τάξεως σχεδόν του 1 δισ. ευρώ. Μεσοσταθμικά η μείωση σε ποσοστό ανέρχεται στο 34%.

Σύμφωνα με χθεσινή τροπολογία οι τελικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας είναι οι εξής:

– Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ, η έκπτωση είναι 30%.

– Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ, έκπτωση 25%.

– Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ, έκπτωση 20%.

– Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ, έκπτωση 15%.

– Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 400.000 ευρώ, έκπτωση 10%.

Οι φορολογούμενοι θα βρουν το νέο λογαριασμό του φόρου ακινήτων στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ ακολουθώντας έξι βήματα:

1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.

2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.

6. Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Στο νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρέχεται μια πλήρη εικόνα σχετικά με το ποσό του φόρου που αναλογεί με βάση την αντικειμενική αξία κάθε ακινήτου και αυτό που προκύπτει μετά τις μειώσεις ή τις προσαυξήσεις του φόρου. Συγκεκριμένα στο νέο εκκαθαριστικό αναγράφεται η νέα συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει προκύψει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως επίσης και:

– Ο κύριος φόρος

– Η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας.

– Η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα.

– Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Συνεργασία Ελλάδας – Ιταλίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ιταλό υφυπουργό εσωτερικών Κάρλο Σιμπίλια και με τον επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο. Παράλληλα, είχε συνάντηση και με τον Ιταλό υπουργό Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των επαφών του στην ιταλική πρωτεύουσα, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε: «Ήρθαμε στη Ρώμη με την ομάδα μου, και με την βοήθεια της πρέσβη μας εδώ, της κ. Σουρανή και είχαμε ιδιαίτερα σημαντικές συναντήσεις, με στόχο την καλύτερη συνεργασία μας με την Ιταλία, ειδικότερα σε δυο τομείς που έχουν σχέση με το υπουργείο μας», ανέφερε ο υπουργός.

Όπως επεσήμανε: «Η μία συνάντηση ήταν στην Πολιτική Προστασία της Ιταλίας και η άλλη με τον Ιταλό υφυπουργό Εσωτερικών, Κάρλο Σιμπίλια, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την Πυροσβεστική. Είναι γνωστό ότι η ιταλική Πολιτική Προστασία είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Η Ιταλία, όπως και εμείς, αντιμετωπίζει όλα τα είδη των φυσικών καταστροφών, και για τον λόγο αυτό υπάρχει μεγάλη εμπειρία και γνώση, όχι θεωρητική, αλλά πρακτική, των προβλημάτων αυτών». Υπογράμμισε ακόμη πως «από τότε που ήμουν επίτροπος είχα ιδιαίτερα καλή σχέση με την Ιταλική Πολιτική Προστασία, με πολλές κοινές συνεργασίες, στην Ευρώπη, αλλά και στην Αφρική και την Λατινική Αμερική. Ήξερα πόσο σημαντικό, λοιπόν, είναι να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις μας».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «στόχος της επίσκεψής μας αυτής ήταν να συζητήσουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θεωρώ ότι μπορεί να το υπογράψουμε και σε επίσκεψη του πρωθυπουργού. Συζητήσαμε όλες τις πτυχές του και βρήκαμε ότι είναι συμφέρον και για τις δυο χώρες, διότι θα μπορέσουμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον.

Αντιμετωπίζουμε την μεγάλη κοινή πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, σε μια περιοχή της Μεσογείου που θεωρείται «hotspot». Αντιλαμβάνεστε ότι η συνεργασία μας με την Ιταλία, η οποία θεωρείται σημαντικό μέρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, θα είναι κάτι που θα βοηθήσει και τους δυο να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τις δυνατότητές μας, να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές που γίνονται πιο έντονες, λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του ν/σ «Γιατρός για όλους»

Με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκε αργά χθες βράδυ στην ολομέλεια της Βουλής, η πρώτη ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους». Η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα και το απόγευμα θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Μεταξύ αυτών, ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Γιόγιακας, ανέφερε πως με τις αλλαγές που φέρνει το παρόν νομοσχέδιο, γίνονται συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα, για να μπορούν περισσότεροι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τις οποίες σήμερα, είτε δεν μπορούν να βρουν σε μια δημόσια δομή της περιοχής τους, είτε πρέπει να τις πληρώσουν σε ιδιώτη. Χτίζεται έτσι, μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα πηγαίνει πέρα από την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, στην προαγωγή της καλής υγείας, στην πρόληψη των ασθενειών και στην παροχή ολοκληρωμένης ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας προς όλους και σε όλη τη διαδρομή της ζωής τους.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας τόνισε πως οι προτεινόμενες παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, συνιστούν μία μεταρρύθμιση πραγματικά ασθενοκεντρική, που βάζει μπροστά τον ασφαλισμένο και τον πολίτη γενικότερα, με μια σειρά θετικών μέτρων χωρίς εξαιρέσεις, που αφορούν όλους τους Έλληνες, όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Σε αντίθεση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου, επέκρινε το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως υπονομεύει το δημόσιο σύστημα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ζωτικές ανάγκες της κοινωνίας, αλλά αντίθετα σηματοδοτεί την επιμονή της ΝΔ σε μια στρατηγική επιλογή μη ενίσχυσης του δημόσιου τομέα υγείας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top