Σ.Αναστασιάδης: Επίκεντρο του Οικουμενικού Ελληνισμού η Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Σ.Αναστασιάδης: Επίκεντρο του Οικουμενικού Ελληνισμού η Θεσσαλονίκη (VIDEO)

“Η Θεσσαλονίκη γίνεται αυτές τις μέρες επίκεντρο του Οικουμενικού Ελληνισμού” δήλωσε ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής και Βουλευτής της ΝΔ Β Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας από όλο τον κόσμο συνεδριάζουν αυτήν την ώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, σε μία ιστορική κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.).

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, Σάββας Αναστασιάδης, είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη επιτροπή συνεδριάζει εκτός Αθηνών, με αντικείμενο τη συμπλήρωση των 100 χρόνων φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

“Το θέμα επιλέχθηκε και γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια και γιατί οι δεσμοί της πόλης -είναι πόλη που δέχτηκε τον μεγάλο όγκο του προσφυγικού Ελληνισμού από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και τη Θράκη το 1922, γι’ αυτό έχει και τον τίτλο της προσφυγομάνας. Άρα έχει λόγους να δέχεται μία τέτοια συνεδρίαση και να γίνεται και επίκεντρο του Οικουμενικού Ελληνισμού αυτήν την περίοδο, με δεδομένη την παρουσία εδώ της ΠΑΑΔΕ” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Στη διάρκεια δηλώσεων του, ο βουλευτής της ΝΔ ερωτήθηκε για τους Έλληνες στην Ουκρανία και όπως είπε, οι σκέψεις και οι προσπάθειες και της επιτροπής, αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης είναι να απεγκλωβιστούν οι ομογενείς από τη Μαριούπολη.

Πρόσθεσε ότι ο μόνος ξένος διπλωμάτης που έχει μείνει, ο Έλληνας πρόξενος ο κ. Ανδρουλάκης, δεν κατέστη εφικτό να φύγει μέχρι στιγμής, καθώς οι δύο εμπόλεμες πλευρές και κυρίως η Ρωσία δεν αφήνουν ανοιχτούς διαδρόμους διάσωσης για τον άμαχο πληθυσμό. Εξέφρασε δε την ελπιδα, το επόμενο διάστημα να καταστεί δυνατόν όσοι το επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη.
Δείτε τι είπε αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί:

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού και γερουσιαστής ΗΠΑ στο Ρόουντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην ιδιαίτερη σημασία που έχει για τον ελληνισμό η Βόρεια Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε “καρδιά της Ελλάδας”.

Μίλησε επίσης για την τεράστια σημασία που έχουν όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την ασφάλεια της χώρας τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας, ενώ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ, μεταξύ άλλων με τις επενδύσεις που κάνουν αμερικάνικες εταιρείες στη χώρα μας.

“Πρέπει να μάθουμε από την ιστορία”, δήλωσε ο κ Ραπτάκης σχετικά με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν οι τραγικές ιστορίες του παρελθόντος. “Ό,τι μπορούμε να κάνουμε, βοηθάμε την Ελλάδα και τους Έλληνες” είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε την πλήρη δήλωση του Ελληνοαμερικανού γερουσιαστή

“Οι Μακεδόνες καλωσορίζουμε τους Έλληνες βουλευτές του κόσμου στη Θεσσαλονίκη. Τους ευχαριστούμε για τους αγώνες που κάνουν για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων” δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών τομέα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης που δίνει το παρών στη συνεδρίαση.
Πρόσθεσε πως 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή δεν είναι ικανά για να μας κάνουν να ξεχάσουμε. “Μπορεί να έχουμε αφήσει πίσω τις πατρίδες μας, όμως είμαστε γεμάτοι περηφάνια για την πατρίδα μας, όπως ισχυροποιείται σήμερα οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτά. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ελληνική κυβέρνηση”, ανέφερε.

Δείτε την δήλωση του:

“Οι Έλληνες όπου και αν πάνε, κερδίζουν την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία, γι’ αυτό υπάρχουν Έλληνες της διασποράς που βρίσκονται στα κοινοβούλια των κρατών”, δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Μιλώντας για την μικρασιατική καταστροφή, ανέφερε πως θέλουμε “μία παγκόσμια αναγνώριση ανάλογη με αυτή του Ολοκαυτώματος των Εβραίων,” τονίζοντας ότι οι μικρασιάτες ήταν οι πρώτοι που έπεσαν θύματα μαζικού αφανισμού πληθυσμού.

Δείτε τη δήλωση της

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, επισήμανε ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης και το δημαρχείο της, υποδέχονται με χαρά και με τιμή τον απανταχού ελληνισμό. ‘Υποδέχεται βουλευτές ελληνικής καταγωγής από όλο τον κόσμο μαζί με τους Έλληνες βουλευτές της αρμόδιας επιτροπής που συνεδριάζουν για πρώτη φορά στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης για όλα αυτά τα θέματα που αφορούν τη χώρα μας, αλλά κυρίως για να αποτίσουν φόρο τιμής για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Θεσσαλονίκη, την προσφυγομάνα, όπου καθένας από εμάς κουβαλάει μέσα του όλα αυτά τα στοιχεία του ελληνισμού που ξεριζώθηκε”.

Ολόκληρη η δήλωση του κ.Ζέρβα, στο βίντεο που ακολουθεί

Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετέχουν ως ομιλητές οι:

Πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γεώργιος Βαρυθυμιάδης
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Αντώνης Οραήλογλου
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστείδης Χρυσόπουλος
Πρόεδρος Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νικόλαος Ουζούνογλου
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων Φάνης Ισαακίδης.

Αύριο Τετάρτη 16 Μαρτίου, θα ακολουθήσει η ημερίδα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη: Αναπτυξιακός και Γεωστρατηγικός ρόλος», τις εργασίες της οποίας θα συντονίσει ο κ. Αναστασιάδης.

Οι ελληνικής καταγωγής εκπρόσωποι κοινοβουλίων του εξωτερικού, την Πέμπτη 17 Μαρτίου θα επισκεφθούν την Παναγία Σουμελά και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και της Πέλλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ουκρανία: Επτά νεκροί μετά από βομβαρδισμό σε σχολείο στο Μικολάγιφ (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας Ουκρανών – “Αν πέσουμε εμείς θα πέσετε και εσείς” (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Μπακογιάννη: Δεν υπάρχει θέση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για κράτη-μέλη που επιλέγουν τον πόλεμο 

Β. Κικίλιας: Δεν κάνουμε προβλέψεις, μαχόμαστε καθημερινά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top