Σε λειτουργία για ένα τρίμηνο η Διώρυγα της Κορίνθου

Σε λειτουργία για ένα τρίμηνο η Διώρυγα της Κορίνθου

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των παρεμβάσεων στη Διώρυγα της Κορίνθου, μετά τις μεγάλες καταπτώσεις χωμάτινων όγκων που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο του 2020, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 και έτσι από σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου, η Διώρυγα θα ανοίξει «με απόλυτη ασφάλεια για τους επόμενους τρεις μήνες, προκειμένου να εξυπηρετήσει την καλοκαιρινή κίνηση», όπως ανακοινώθηκε.

Την πρόοδο των εργασιών είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει κατά την επίσκεψή του στη Διώρυγα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επεσήμανε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση, σε ένα έργο-σύμβολο ταυτισμένο απόλυτα με τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Και τόνισε την ανάγκη να αναδείξουμε αυτό το μοναδικό τοπόσημο με όποιες άλλες παρεμβάσεις χρειάζονται, σε συνδυασμό με την ανάδειξη του πλούσιου αρχαιολογικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής. Έτσι ώστε η Διώρυγα να μην είναι απλά ένα έργο το οποίο διευκολύνει την ναυσιπλοΐα, αλλά και ένας προορισμός που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Οι εργασίες αποκατάστασης θα επανεκκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν εντός του ‘23.

Σημειώνεται ότι σε όλο το διάστημα διακοπής των διελεύσεων διασφαλίστηκαν όλες οι θέσεις εργασίες του προσωπικού της εταιρείας, καθώς με την υποστήριξη του Υπερταμείου εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή της καθώς και τραπεζικός δανεισμός.

Αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής απορροφάται το μέγιστο μέρος των ανατιμήσεων στο ρεύμα

Μια σημαντική μεταρρύθμιση που αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής και απορροφά το μέγιστο μέρος των ανατιμήσεων στο ρεύμα γίνεται πραγματικότητα, όπως επισημαίνουν πηγές. Αφορά θεσμική παρέμβαση -που θεσπίστηκε στον πρόσφατο νόμο για τις ΑΠΕ- και προβλέπει παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη σύσταση μηχανισμού ανάκτησης των υπέρ-εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών και τη χρησιμοποίησή τους για την επιδότηση των οικιακών και επαγγελματικών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

–Με τη νέα θεσμική παρέμβαση, από την 1η Ιουλίου απορροφάται έως και το 100% των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια. Συγκεκριμένα:

-Στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) θα απορροφάται το 100% της αύξησης.

-Σε όλα τα άλλα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.

-Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.

-Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.

Σημειώνεται ότι -σύμφωνα με ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον ίδιο νόμο- οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας επωμίζονται πρόσθετες υποχρεώσεις ενημέρωσης των καταναλωτών, οι οποίοι μπορούν πλέον απρόσκοπτα πλέον να αλλάζουν προμηθευτή. Ανάμεσα στ’ άλλα:

-Έως τις 10 Ιουλίου οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα δουν οι καταναλωτές από την 1η Αυγούστου. Οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν τον Αύγουστο δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής.

-Δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης.

-Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ανακοινώνουν κάθε μήνα σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα.

-Με τον τρόπο αυτόν οι καταναλωτές θα έχουν επαρκές χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν.

-Οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούνται να αναγράφουν στους έντυπους και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, σε ευδιάκριτο σημείο δίπλα στο πληρωτέο ποσό, το ύψος της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Έναρξη εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ.

Ξεκίνησε ήδη η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για 121.000 εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης είναι μια επανάσταση στην αγορά εργασίας μια μεταρρύθμιση με έντονο κοινωνικό πρόσημο, η καλύτερη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών του εργαζομένου, την καταπολέμηση της υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας.

Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που συνιστά ένα ακόμα ψηφιακό άλμα,, θα καταγράφεται η άφιξη και η αποχώρηση του εργαζόμενου από τη δουλειά σε πραγματικό χρόνο κι έτσι κανείς πια δεν θα μπορεί να κλέβει τις ώρες εργασίας, τα 8ωρα δεν θα μπορούν να δηλώνονται ως 4ωρα, υπογραμμίζουν πηγές. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί στο σύνολο της αγοράς εργασίας, στις μεγάλες, στις μεσαίες και στις μικρές επιχειρήσεις. Είναι ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, το οποίο υλοποιείται σε εφαρμογή μιας κοινωνικής πολιτικής στην πράξη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περιλαμβάνεται στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα myErgani app, η οποία διατίθεται για συσκευές με λειτουργικό σύστημα android και iOS. Επίσης διατίθεται στις επιχειρήσεις η εφαρμογή CardScanner app η οποία «διαβάζει» την Ψηφιακή Κάρτα του εργαζόμενου κατά την είσοδο και την αποχώρηση από την εργασία και διαβιβάζει σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία έναρξης και λήξης της εργασίας στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.

Εφαρμογή του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού – Ανοίγει σύντομα η πλατφόρμα για την εγγραφή των πολιτών

Ύστερα από σχετικές υπουργικές αποφάσεις έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σύναψης συμβάσεων από ιδιώτες ιατρούς για την παροχή υπηρεσιών Προσωπικού Γιατρού. Η αμοιβή κατ’ άτομο κυμαίνεται από 20 έως 45 ευρώ και δεν θα υπόκειται σε claw back και rebate, ενώ οι ώρες απασχόλησης των γιατρών θα κυμαίνονται από 15 έως 35 εβδομαδιαίως.

Τι επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία που θα ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες όλης της χώρας θα μπορούν να επιλέγουν τον Προσωπικό τους Γιατρό. Όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους θα μπορούν να εγγραφούν είτε μέσω της πλατφόρμας, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Όλες οι αιτήσεις θα γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών θα γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε γιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.

Οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής στον προσωπικό γιατρό, ειδικότητας γενικής – οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας, ο οποίος είναι είτε γιατρός κλάδου ιατρών ΕΣΥ, είτε γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας, είτε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό γιατρό, ενώ μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό γιατρό επιτρέπεται μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη.

Επέκταση υφιστάμενου και νέο πρόγραμμα απασχόλησης για μακροχρόνια ανέργους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος απασχόλησης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για μακροχρόνια άνεργους ηλικίας 55 έως 67 ετών, ώστε να δημιουργηθούν επιπλέον 6.500 θέσεις και να φτάσουν συνολικά τις 15.000 με προϋπολογισμό 117 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει 8.500 προσλήψεις σε Δήμους, Περιφέρειες νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΚΕΠ και άλλα ΝΠΔΔ και ήδη έχουν γίνει 8.000 προσλήψεις. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας τον Ιούλιο του 2020 διευρύνθηκε σημαντικά ο αριθμός των φορέων που μπορούσαν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, ενώ η επιδότηση αυξήθηκε στο 75% από το 50% και το ανώτατο όριο ανήλθε στα 750 ευρώ, έναντι των 600 που προβλέπονταν αρχικά, όπως επισημαίνουν πηγές.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης την έναρξη ενός νέου προγράμματος, που θα καλύπτει 10.000 μακροχρόνια άνεργους άνω των 45 ετών. Το νέο πρόγραμμα θα αφορά θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και θα δίνει έμφαση σε περιοχές που θεωρούνται θύλακες υψηλής ανεργίας. Έχει προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψη, θα έχει διάρκεια 12 έως 18 μήνες και θα προβλέπει μηνιαία επιχορήγηση μισθού και εισφορών 653 έως 746 ευρώ.

Στη διάρκεια συζήτησης που είχε με γυναίκες και άνδρες που συγκαταλέγονται στους 8.000 που έχουν πλέον βρει εργασία δήμους, περιφέρειες νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΚΕΠ, ο πρωθυπουργός ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

-Υπάρχει ένα στερεότυπο στην Ελλάδα, ότι η κοινωνική πολιτική πρέπει να είναι κάποιων συγκεκριμένων ιδεολογικών χώρων. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι αυτό δεν ισχύει. Η Πολιτεία έχει αφενός τις γνώσεις και αφετέρου τους πόρους ώστε να μειωθεί δραστικά η ανεργία και να αυξηθεί η απασχόληση.

-Αυτή τη στιγμή ερχόμαστε και παντρεύουμε τρία πράγματα: πολιτική βούληση, τεχνογνωσία, η οποία υπάρχει και στο Υπουργείο και στη ΔΥΠΑ, αλλά και ταυτόχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία. Με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και τη σχετική κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, πάμε τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης σε ένα άλλο επίπεδο.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα για τους 55 έως 67 ετών ξεκίνησε πριν από 4-5 χρόνια περίπου, αλλά -όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης- από το 2020 και μετά ενισχύθηκε πάρα πολύ. «Δηλαδή ενώ μέχρι τις εκλογές ήταν στο πρόγραμμα αυτό γύρω στους 1.000-1.500 ανθρώπους πήγαμε σε μεγαλύτερες ταχύτητες, το αναδιαρθρώσαμε και πια είναι 8.000 και πλέον οι ωφελούμενοι», τόνισε.

Για την έξαρση του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat- ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο έφτασε στη χώρα μας στο 12% από 10,5% που ήταν τον Μάιο. Πρωταθλητές η Εσθονία με 22%, η Λιθουανία με 20,5%, η Λετονία με 19,5%η Σλοβακία με 12,5% ενω πολύ ψηλά το Βέλγιο με 10.5%, το Λουξεμβούργο με 10.3%, η Ισπανία με 10%. Στην Ευρωζώνη σημειώθηκε νέο ρεκόρ στο 8,6% έναντι 8,1% τον Μάιο. Χαρακτηριστικό επίσης είναι και το γεγονός ότι στην τελευταία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράστηκε -όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός- έντονη ανησυχία όλων των ηγετών για την έξαρση του πληθωρισμού που σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτείται από τις υψηλές τιμές ενέργειας και ιδίως από τις τιμές του φυσικού αερίου. Αποκαλυπτικό της έντασης του προβλήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι και το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν την ΕΚΤ να ανακοινώσει στις 9 Ιουνίου τη λήξη της εποχής του φθηνού χρήματος, προαναγγέλλοντας την πρώτη αύξηση επιτοκίων ύστερα από 10 και πλέον χρόνια ενώ αναμένεται και συνέχεια αυξήσεων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat παραπάνω από το μισό του πληθωρισμού της Ευρωζώνης οφείλεται στις αυξήσεις των ενεργειακών προϊόντων ενώ χωρίς τα καύσιμα και τα ανεπεξέργαστα τρόφιμα ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα ήταν 4%. Οι αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα τον Ιούνιο έφτασαν σε ετήσια βάση το 41,9%.

Πηγές τονίζουν ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η αποτελεσματική άμυνα απέναντι στον πληθωρισμό και ταυτόχρονα η διατήρηση θετικών αναπτυξιακών προοπτικών. Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται διαρκώς μέτρα που στόχο έχουν την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των ενεργειακών αυξήσεων χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία και η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Χωρίς επιπλέον φόρο 7 στα 10 εκκαθαριστικά

Ανεβαίνει η ταχύτητα στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με αποτέλεσμα οι έξι στους δέκα να έχουν κλείσει τις εκκρεμότητες με την εφορία σε ό,τι αφορά αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των μέχρι στιγμής στοιχείων, σχεδόν οι επτά στους δέκα δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021.

Παράλληλα όσοι θα κληθούν να καταβάλλουν επιπλέον φόρο, οι τρεις στους δέκα φορολογούμενους, θα πληρώσουν κατά μέσο όρο ο καθένας, όσα και πέρυσι, ενώ αντίθετα αυξημένο κατά περίπου 20% είναι η μέση επιστροφή για εκείνους που το εκκαθαριστικό στους είναι πιστωτικό.

Σχετική υστέρηση παρατηρείται στην υποβολή των δηλώσεων Ε3, αφού μόνο οι τέσσερις στους δέκα την έχουν οριστικοποιήσει. Πιθανόν η σχετική αυτή καθυστέρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι άργησε η υπογραφή των αποφάσεων για τον τρόπο δήλωσης των ποσών που προκύπτουν από την επιστρεπτέα προκαταβολή για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top