Σε συνέδριο για «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή» θα συμμετάσχει ο Κ. Μητσοτάκης

Σε συνέδριο για «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή» θα συμμετάσχει ο Κ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει, στις 10:30, σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή».

Το συνέδριο διοργανώνουν η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και το ygeiamou.gr, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μαζί με τον πόλεμο να αποτραπεί το καταστροφικό μοντέλο των αυταρχικών ηγετών που καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους

«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Και μαζί του να αποτραπεί το μοντέλο, αυτό το καταστροφικό μοντέλο, των αυταρχικών ηγετών οι οποίοι με οποιοδήποτε τίμημα και με οποιοδήποτε πρόσχημα θα καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους. Πρόκειται για ένα καθήκον της διεθνούς κοινότητας, αλλά και όλου του πολιτισμένου κόσμου. Με κόστος προσωρινό, σήμερα, αλλά με μεγάλο κέρδος αύριο».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης «Ποσειδώνια 2022», επισημαίνοντας παράλληλα τον κομβικό ρόλο της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην παγκόσμια οικονομία, καθώς το 90% του παγκοσμίου εμπορίου γίνεται δια θαλάσσης.

«Η συγκυρία και η νομιμότητα ζητούν και από τη ναυτιλία να συμμεριστεί την ανάγκη να επιστρέψει η σταθερότητα και η γεωπολιτική ισορροπία στην υφήλιο» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε η μείωση κατά 90% της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο «κάτι που στρέφει ταυτόχρονα και την Ευρώπη ακόμα περισσότερο προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Αμερικής και μαζί της -παρά τις προσωρινές δυσκολίες- ανοίγει νέα λιμάνια και νέους προορισμούς που μπορούν να κατακτηθούν από την ελληνική ναυτιλία».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι καθίσταται κομβική η σημασία της θάλασσας για τη διακίνηση φυσικού αερίου, διότι είναι μια επιλογή που δεν εξασφαλίζει μόνο ενεργειακή ασφάλεια από τους ρωσικούς εκβιασμούς, αλλά γίνεται και μία ασπίδα στις παράλογες αυξήσεις των τιμών που εκτροχιάζουν ήδη κρατικούς αλλά και οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

«Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα πεδίο που δηλώνει την κοινωνική διάσταση της ναυτιλιακής δράσης, αλλά και μια καινούργια πρόκληση για τα ελληνόκτητα πλοία μεταφοράς LNG» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα μας κινήθηκε ταχύτατα προς την ενεργειακή της αυτάρκεια, και ανέφερε ως παραδείγματα την Αλεξανδρούπολη, και τον σημαντικό τερματικό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ο οποίος θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο, την αύξηση της χωρητικότητας των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας, θα μπορούν να υποδέχονται περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο και την επιτάχυνση της ανάπτυξης αγωγών οι οποίοι θα διασυνδέσουν την Ελλάδα με τα Βαλκάνια, αλλά και την ανάπτυξη ηλεκτρικών δικτύων που θα μας ενώσουν με την Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

«Η πατρίδα μας γίνεται, έτσι, μία ενεργειακή πύλη προς ολόκληρη την Ευρώπη και σίγουρα ένας κρίσιμος κόμβος για όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο, με σταθερούς πυλώνες της τα «ξύλινα τείχη» του Θεμιστοκλή. Σήμερα βέβαια κυβερνώνται από σύγχρονες γέφυρες και ηλεκτρονικά πιλοτήρια, τα οποία ενσωματώνουν διαρκώς τις νέες καινοτομίες που κάνουν τη ναυτιλία ακόμα πιο παραγωγική» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι αυτά τα «ξύλινα τείχη» δεν έπαψαν ποτέ να υπηρετούν μία πολύπλευρη αποστολή, παράγοντας πλούτο στους πρωταγωνιστές τους, παρέχοντας ελεύθερο εμπόριο σε όλο τον κόσμο.

«Ναι, πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου μετακινείται δια της θαλάσσιας οδού. Και βέβαια η ναυτιλία προσφέρει, όπως είπα ήδη, σημαντική ευημερία στον τόπο μας μέσω της συνεισφορά της στο ΑΕΠ μας αλλά και μέσω της δημιουργίας καλοπληρωμένων θέσεων απασχόλησης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα το ζήτημα της πράσινης μετάβασης, το οποίο δεν έχει πια μόνο περιβαλλοντική διάσταση, αλλά αποκτά -όπως είπε- μια βαθιά γεωπολιτική διάσταση που συνδέεται άμεσα με την ενεργειακή μας αυτάρκεια, και εκτίμησε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε μια ναυτιλία ενεργειακά ουδέτερη.

Γ. Οικονόμου: Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι

Χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, προσπάθεια και σκληρή δουλειά επέμεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε ό,τι αφορά στην αντιπυρική περίοδο, αλλά και την πρόσφατη πυρκαγιά στο Πανόραμα της Βούλας, ενώ ξεκαθάρισε πως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Στυλιανίδης χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ερωτηθείς σχετικώς.

«Η δουλειά μας αποδίδει, όλοι οι αρμόδιοι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, έχει γίνει σωστός καταμερισμός ρόλων και όπου διαπιστώνονται προβλήματα συντονισμού είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίζουμε» σημείωσε ο κ. Οικονόμου, που επανέλαβε πως μπροστά μας «έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι». Αν και διευκρίνισε πως είναι δικαιολογημένο το γεγονός κάθε δήμαρχος να διεκδικεί για την περιοχή του την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, χαρακτήρισε υπερβολή και αδικία να λέγεται πως δεν έχει πέσει ευρώ στην Εύβοια, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του δημάρχου Ιστιαίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαρίθμησε, δε, σειρά έργων που είτε έχουν υλοποιηθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη στο φόντο των περσινών καταστροφικών πυρκαγιών στην περιοχή.

Ερωτηθείς για πιθανή κυβερνητική παρέμβαση έναντι της ακρίβειας και εν προκειμένω στην κατεύθυνση της μείωσης της τιμής της βενζίνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απήντησε πως όταν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει μέτρα, θα το κάνει με σαφήνεια, όπως το κάνει πάντα και συμπλήρωσε πως θα αξιοποιηθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο.

Αναφορικά με την εντεινόμενη εσχάτως τουρκική προκλητικότητα, αλλά και τη νέα σημερινή υπερπτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνική επικράτεια ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε εκ νέου πως η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική αρχών καταφέρνοντας να έχει ενισχύσει το κύρος της διεθνώς.

«Αντιδρούμε με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση απέναντι σε όλες τις προκλήσεις, δεν πρόκειται να μπούμε σε έναν ανταγωνισμό έντασης, είναι σαφές πως οι σύμμαχοι και εταίροι μας καταδικάζουν την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που επανέλαβε πως η χώρα μας έχει με το μέρος της τους συμμάχους της και το διεθνές δίκαιο, ενώ διαθέτει την ικανότητα να υπερασπιστεί αποτελεσματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο κ. Οικονόμου διεμήνυσε, εξάλλου, πως η Ελλάδα πάντα προσπαθεί να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως η Άγκυρα επέλεξε να εκπροσωπηθεί σε επίπεδο Υφυπουργού στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Θεσσαλονίκη, στις 10 Ιουνίου. Ερωτηθείς σχετικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε πως η Αθήνα βρίσκεται σε εγρήγορση έναντι οποιασδήποτε πιθανής τουρκικής πρόκλησης στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά, δε, στη συμφωνία Αθήνας – Βερολίνου για την αντικατάσταση τεθωρακισμένων ανατολικογερμανικής προέλευσης με νέα, σύγχρονα γερμανικής κατασκευής και αποστολής των πρώτων στην Ουκρανία μέσω Γερμανίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως λεπτομέρειες θα δώσει ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής εντός της εβδομάδος και επέμεινε πως «εάν δεν έλθουν τα νέα δεν φεύγουν τα παλιά». Συμπλήρωσε δε πως ό,τι αμυντικό υλικό έχει αποσταλεί στην Ουκρανία είτε δεν χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, είτε δεν είναι αναγκαίο.

Ερωτηθείς για έγγραφα του FBI στο πλαίσιο της υπόθεσης Novartis ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «Είναι σαφές, πως με δεδομένο πως τα συγκεκριμένα έγγραφα είναι γνωστά και έχουν ληφθεί υπόψη από τις δικαστικές αρχές, ότι μιλάμε για την κορύφωση μιας προσπάθειας των κατηγορουμένων, που έρχεται η ώρα να λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη, να δημιουργήσουν εντυπώσεις, σύγχυση και να συσκοτίσουν. Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν πως η Δικαιοσύνη δεν θα κάνει την δουλειά της, όπως αυτή γνωρίζει».

Σε ερώτηση τέλος για πιθανό ανασχηματισμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην ένταση των προσπαθειών της, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και βεβαίως στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων, αυτές είναι οι προτεραιότητες μας».

Ψηφίζεται η κύρωση κώδικα νομοθεσίας για μεταναστευτικό και προσφυγικό

Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία τού νομοσχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου «Κύρωση του κώδικα νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών και την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών».

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, τις επιφυλάξεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την αρνητική ψήφο ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜέΡΑ25 και σήμερα συζητείται και ψηφίζεται από την Ολομέλεια.

Κλείνοντας χθες τη συζήτηση, η υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, έκανε λόγο για «σημαντική νομοθετική παρέμβαση» προκειμένου, όπως τόνισε, «να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει αλματωδώς και οι οποίες δεν αφορούν μόνο τη κρίση στην Ουκρανία, αλλά και την κλιματική και την επισιτιστική κρίση».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι ο νέος νόμος δεν λύνει το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, η κυρία Βούλτεψη αντέτεινε ότι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ενόψει των διαπραγματεύσεων που γίνονται στην ΕΕ για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης.

«Προφανώς και δεν θα λυθεί το πρόβλημα, ούτε υπάρχει η λύση στο τσεπάκι κανενός γιατί οι κρίσεις είναι ακόμα μπροστά μας, ωστόσο είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προχωρήσει στην προστασία των συνόρων της. Άσχετα με το τι κάνει ο κ. Ερντογάν ή η Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς πρέπει να προφυλάξουμε τα σύνορα μας. Και είναι προφανές ότι το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού έχει δύο πλευρές που αλληλοσυμπληρώνονται, και είναι η φύλαξη των συνόρων της χώρας και η παροχή βοήθειας όσων βρίσκονται στην Ελλάδα», επισήμανε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

«Δεν είναι θέμα αν δεχόμαστε ή όχι την ασπίδα της ΕΕ, αλλά αν μπορούμε να φυλάξουμε τα δικά μας σύνορα. Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε άπειρο αριθμό ανθρώπων ούτε μπορεί να γίνει η Ελλάδα κέντρο διερχομένων», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Φυλάμε τα σύνορα μας και όσοι δικαιούνται παίρνουν άσυλο, και έχουν τις απολαβές που έχουν όλοι οι υπήκοοι της χώρας. Άρα έχουν και ασφάλιση και επιδόματα, γιατί η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόζει τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ηθικό ή νόμιμο αλλά ούτε εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα ή μη εφαρμογή των διεθνών συνθηκών».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top