Δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που τηρεί στα εθνικά θέματα άσκησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.
Έκανε μεταξύ άλλων λόγο για «συνειδητή εθνική έκπτωση» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «ο κ. Ερντογάν δεν κρύβει ότι θα προτιμούσε τον κ. Τσίπρα απέναντί του» και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υπονόμευση της ελληνογαλλικής συμφωνίας.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «είναι αλήθεια ότι ποτέ άλλοτε η πατρίδα μας δεν αντιμετώπισε σε τόσο μικρό χρόνο, τόσες μεγάλες διαδοχικές ή και ταυτόχρονες κρίσεις: από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο μέχρι τη διετή πανδημία και από τις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας ως την ενεργειακή έκρηξη και την παγκόσμια ακρίβεια».
Οριοθετώντας τρία μέτωπα που έχουμε μπροστά μας στο δρόμο προς τις κάλπες, ξεχώρισε ως πρώτο «το πεδίο των εθνικών θεμάτων, με έναν πόλεμο στην καρδιά της ηπείρου αλλά και έναν απρόβλεπτο γείτονα που δανείζεται επιθετικές πρακτικές και αυτοκρατορικά οράματα από τον Ρώσο εισβολέα».
Υπογραμμίζοντας πως υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατική Ευρώπη και την ειρήνη γιατί «δεν θέλουμε να δημιουργηθεί εκεί ένα τετελεσμένο δεσποτικού αυταρχισμού που πρόθυμα θα ήθελε να μιμηθεί η Τουρκία και στη γειτονιά μας», ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «γι αυτό άλλωστε, λέμε πως η πολιτική “ναι μεν, αλλά” του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά μια αμήχανη τοποθέτηση. Είναι μια συνειδητή εθνική έκπτωση».
Πρόσθεσε ότι ο κ. Ερντογάν «δεν κρύβει ότι θα προτιμούσε τον κ. Τσίπρα απέναντί του. Όμως έχει εμένα, που του απευθύνομαι. Και έχει εμένα γιατί αυτό επέλεξε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και κανείς άλλος».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υπονόμευση της ελληνογαλλικής συμφωνίας με ορατό τον κίνδυνο εκτροχιασμού των εξοπλιστικών συμφωνιών με τη Γαλλία.
Είπε χαρακτηριστικά: «Την ίδια ώρα που η Ελλάδα υποδέχεται δυο ακόμα νέα Rafale, ο κ. Τσίπρας καλεί τον Γάλλο πρέσβη να τον απειλήσει ότι θα καταργήσει την αμοιβαία αμυντική συμφωνία εάν δεν υπάρχει -λέει- ελληνική προστιθέμενη αξία. Μάλιστα, μάλιστα. Θα ανατινάξει δηλαδή μια εθνική επιτυχία που έκανε υπερήφανους όλους τους Έλληνες και ενόχλησε μόνο δύο κέντρα: την Τουρκία και τους εμπόρους όπλων, που ασφαλώς δεν είχαν θέση σε μία διακρατική συνεργασία.
Και πώς εννοεί, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας την “εγχώρια προστιθέμενη αξία” για την οποία μίλησε; Μόνο σε μεσάζοντες αυτή παραπέμπει. Πώς αντιλαμβάνεται αλήθεια την τροποποίηση μιας αμυντικής εταιρικής σχέσης με μια συμμαχική χώρα; Τι θα γίνει δηλαδή; Εάν δεν συμφωνήσει, δεν θα παραλάβουμε τα υπόλοιπα μαχητικά; Οι φρεγάτες Belharra θα μείνουν μισοχτισμένες στα ναυπηγεία;
Όλα αυτά είναι αναπόσπαστα στοιχεία του αμυντικού μας σχεδιασμού. Από το “go back Madam Merkel” πήγε δηλαδή στο “go back Mister Macron”.Και προσέξτε! Πώς τολμά να κάνει κάτι τέτοιο, ειδικά τώρα; Να μας πει ευθέως ποια γραμμάτια ξεπληρώνει και σε ποιους, παίζοντας στα ζάρια την ίδια του την πατρίδα. Γιατί κανείς πια δεν μπορεί να επικαλείται ηθικό πλεονέκτημα όταν ο ίδιος επιλέγει να αποδεικνύεται εθνικό μειονέκτημα».
Το δίλημμα των εκλογών
Επίσης ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του έθεσε ξεκάθαρα το δίλημμα των εκλογών, τονίζοντας: «Το κεντρικό δίλημμα είναι σαφές: θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Είναι ένα δίλημμα το οποίο οικοδομείται και από άλλα σημαντικά ερωτήματα: Ποιο κόμμα τελικά σήμερα, σε αυτές τις συνθήκες μεγάλης πόλωσης την οποία εμείς ποτέ δεν επιδιώξαμε και ποτέ δεν προκαλέσαμε, μπορεί τελικά να ενώσει τους Έλληνες;
Αυτό το οποίο και σήμερα ζητά ανάπτυξη για όλους και στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας ή εκείνο που διαλαλεί ότι “τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”;
Ποια παράταξη απέδειξε τελικά ότι μπορεί -στην πράξη, όχι στα λόγια- να μειώσει φόρους, να ενισχύσει το εισόδημα, να φέρει νέες δουλειές; Η Νέα Δημοκρατία με το χειροπιαστό, το μετρήσιμο έργο, ή ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κλειστές τράπεζες, το αχρείαστο μνημόνιο και τα ατελείωτα ψέματα;
Και ποιος είναι τελικά ικανός να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την πατρίδα, αναπτύσσοντας την οικονομία και στηρίζοντας διαρκώς την κοινωνία; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ή ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;».
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Κάποιοι δημοσιογράφοι έσπευσαν να πουν ότι η σημερινή μου ομιλία ήταν η αρχή της προεκλογικής περιόδου. Τους απαντώ ότι για εμένα η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές του 2023 ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου του 2019. Γιατί η καλύτερη προετοιμασία εκλογών είναι το πλούσιο έργο το οποίο έχουμε παράγει αυτά τα 3,5 χρόνια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΣΥΡΙΖΑ: Παραλήρημα Μητσοτάκη μπροστά στο επικείμενο πολιτικό του τέλος
Κ. Μητσοτάκης: «Nιώθω φίλο μας τον τουρκικό λαό όμως δεν παρασύρομαι σε διάλογο με το παράλογο»