Στα 13,5 ευρώ η τιμή του οβελία – «Πυρά» επαγγελματιών για το καλάθι και «καμπανάκι» για την ποιότητα (ΦΩΤΟ)

Στα 13,5 ευρώ η τιμή του οβελία – «Πυρά» επαγγελματιών για το καλάθι και «καμπανάκι» για την ποιότητα (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Η σίγουρη αύξηση στη φετινή τιμή του οβελία για το πασχαλινό τραπέζι – χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα – τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, κρεοπωλών και εργαζόμενων καταναλωτών στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), με θεματική το αγοραστικό κλίμα ενόψει του Πάσχα, καθώς και το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων κρέατος.

Αντίθετοι με την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να ενταχθεί στο καλάθι του Πάσχα το αρνί και το κατσίκι είναι όλοι οι επαγγελματικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του κρέατος, κάνοντας μάλιστα λόγω στη συνέντευξη Τύπου για τακτικές «καρτέλ» και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ζορπίδης: Να στηρίξουμε τα καταστήματα της γειτονιάς

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης προέτρεψε τους καταναλωτές να στηρίξουν τα καταστήματα της γειτονιάς, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για ευνοϊκή μεταχείριση των μεγάλων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ, καθώς και την ποιοτική διαφορά μεταξύ των δύο.

«Επάρκεια θα έχουμε σίγουρα. Ωστόσο το ζήτημα είναι να φάμε σωστό κρέας. Γι’ αυτό ο κόσμος πρέπει να επιλέξει τα κρεοπωλεία της γειτονιάς για το πασχαλινό τραπέζι και όχι τα σούπερ-μάρκετ» επεσήμανε, ενώ όσον αφορά την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να συμφωνήσουν πρωτίστως όλοι οι άμεσα συσχετιζόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι.

Κεσίδης: Αγορά με βάση την ποιότητα και όχι την τιμή

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) και μέλος Δ.Σ. του ΕΕΘ, Σάββας Κεσίδης διαβεβαίωσε ότι οι επαγγελματίες κρεοπώλες θα καταβάλουν τα μέγιστα, προκειμένου η επιβεβλημένη ανατίμηση να μην περάσει στον καταναλωτή, με δικό τους οικονομικό κόστος.

«Το καταναλωτικό κοινό πρέπει να δώσει βάση στην ποιότητα και όχι στην τιμή» είπε και έκανε παράλληλα έκλυση, βάζοντας στον αντίποδα των κρεοπωλείων τα σούπερ-μάρκετ.

«Το 90% των παράνομων ελληνοποιήσεων σε κρέατα εντοπίζεται στα σούπερ-μάρκετ. Στην πλειοψηφία τα κατσίκια και τα αρνιά που θα πωληθούν στις αλυσίδες τροφίμων, από το καλάθι του Πάσχα (σ.σ. μόνο κομμάτια και όχι ολόκληρο ζώο) είναι δεύτερης και τρίτης διαλογής, καθώς δεν ελέγχονται» συμπλήρωσε.

Μόσχος: Τελειωτικό χτύπημα για τους κτηνοτρόφους – Μέχρι 1,5 ευρώ η αύξηση στην τιμή

Στο δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής κρέατος για τον Έλληνα κτηνοτρόφο εστίασε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ένα αρνί κοστολογείται στα 9,9 ευρώ για τον παραγωγό, το οποίο επ’ ουδενί δεν θα πωληθεί σε αντίστοιχη τιμή.

«Είμαστε ως κλάδος εξοργισμένοι με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την παρέμβαση, την στιγμή που δυο μέρες πριν μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα ενταχθεί το κατσίκι και το αρνί στο καλάθι. Αυτό είναι το τελειωτικό χτύπημα για τον κλάδο. Μιλάμε για θεσμοθετημένη σύσταση καρτέλ από έναν υποτίθεται υπέρμαχο της ελεύθερης αγοράς. Ευνοούνται τα σούπερ-μάρκετ, ενώ τα κρεοπωλεία διακινούν το 80% της ελληνικής παραγωγής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Μόσχος η αύξηση της τιμής στην πώληση από τους κτηνοτρόφους θα κυμανθεί στα 1-1,5 ευρώ.

«Ο καταναλωτής αν θέλει να φάει ποιοτικό αρνί θα πρέπει να πληρώσει 1 με 1,5 ευρώ την αύξηση, αλλιώς μετά μιλάμε για εισαγόμενο και τρίτης κατηγορίας. Ο χαμένος θα είναι πάλι ο πρώτος και ο τελευταίος στην αλυσίδα της αγοράς. Δηλαδή ο κτηνοτρόφος. Επιβάλλεται τουλάχιστον οι τιμές να είναι κοντά στο κόστος παραγωγής για να μην κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας» συμπλήρωσε.

Στην αλόγιστη εισαγωγή, με αποτέλεσμα το πλεόνασμα αποθέματος στην ελληνική αγορά και συνεπώς την επιβεβλημένη «κατάρρευση» της τιμής κρέατος στάθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος και Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) κ. Ιωάννης Φασούλας, διευκρινίζοντας ότι «όλα αυτά τα ζητήματα έπρεπε να επιλυθούν με το υπουργείο και από κοινού με όλους τους σχετιζόμενους φορείς, με γνώμονα την προστιθέμενη αξία στον επαγγελματία».

Μπαλαμπανίδης: Στα 13,5 ευρώ/κιλό ο οβελίας – Οτιδήποτε φθηνότερο δεν θα είναι ποιοτικό

Τον αποδιοπομπαίο τράγο εκτίμησε ότι βρήκε η Πολιτεία στο πρόσωπο των κρεοπωλών ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Μπαλαμπανίδης.

«Το κόστος θα αυξηθεί κατά μέσο όρο στο 10%. Δηλαδή τα αρνιά θα πωληθούν από τους κτηνοτρόφους στα 7 ευρώ και από τα κρεοπωλεία στα 13-13,5 ευρώ. Οι παραγωγοί είναι αυτοί που θα χάσουν περισσότερο αδιαμφησβήτητα. Οι καταναλωτές πρέπει να ξέρουν πως ό,τι αγοράσουν φθηνότερα θα είναι αμφιβόλου ποιότητας» ανέφερε.

Ραυτόπουλος: Έγκλημα κατά του Πρωτογενούς Τομέα – Δεν αποδίδει το καλάθι

Τέλος ο πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος έστρεψε τα «πυρά» του κατά του υπουργείου Ανάπτυξης με «φόντο» το καλάθι.

«Εκ πρώτης συμφωνήσαμε με το υπουργείο για τη δημιουργία του καλαθιού, ώστε να «συγκρατηθούν» οι τιμές κάποιων προϊόντων, ωστόσο καταλάβαμε από την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του ότι δεν αποδίδει. Οι εικόνες που συναντάμε στα σούπερ-μάρκετ είναι: άλλη τιμή στο ταμπελάκι του προϊόντος και άλλη στο ταμείο. Από την άλλη ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι ανεπαρκής. Αυτή τη στιγμή συντελείται ένα έγκλημα κατά του πρωτογενούς τομέα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι απών. Μιλάμε για 49% μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου» τόνισε ο κ. Ραυτόπουλος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top