Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις εργασίες της Ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων, που διεξάγεται στα Τίρανα (12:00 ώρα Ελλάδος) θα λάβει μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για την πρώτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η σύνοδος κορυφής αποτελεί ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί εκ νέου η κομβική σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με σαφή προοπτική στην ΕΕ.

Τα κύρια θέματα συζήτησης θα είναι: η από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η εντατικοποίηση των επαφών σε πολιτικό επίπεδο και της δέσμευσης για τη χάραξη πολιτικών, η ενίσχυση της ασφάλειας και η οικοδόμηση ανθεκτικότητας έναντι εξωτερικών παρεμβάσεων.

Επίσης η αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Στο τέλος της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες αναμένεται να εκδώσουν δήλωση ενώ σε αυτή έχουν προσκληθεί και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες θα συζητήσουν σχετικά με τη συνεργασία ενόψει των κοινών προκλήσεων που απορρέουν από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Θα εξετάσουν ειδικότερα τρόπους αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων της επίθεσης στην ενεργειακή και την επισιτιστική ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια.

Επίσης, θα αναζητήσουν τρόπους εντατικοποίησης των επαφών σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο ενίσχυσης της δέσμευσης για την χάραξη πολιτικών, με ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία. Θα προβούν επίσης σε απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί όσον αφορά: την πορεία προς την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων με την εσωτερική αγορά της ΕΕ, τον εκσυγχρονισμό των οικείων συστημάτων πληρωμών σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ, τον ψηφιακό τομέα, την υλοποίηση των πράσινων λωρίδων ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, μιας πρωτοβουλίας για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής εφοδιαστικής και της συνεχούς ροής αγαθών.

Υπογραμμίζεται επίσης πως η σύνοδος, θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν συντονισμένες δράσεις για θέματα ασφάλειας και άμυνας, τα οποία καθίστανται ακόμη πιο επίκαιρα λόγω της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η καταπολέμηση της χειραγώγησης των πληροφοριών από το εξωτερικό και η βελτίωση της συλλογικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Η από κοινού διαχείριση της μετανάστευσης είναι ένα ακόμη θέμα για το οποίο οι συμμετέχοντες ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις, καθώς οι ροές στη μεταναστευτική οδό των Δυτικών Βαλκανίων αυξήθηκαν σημαντικά το τελευταίο έτος. Μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν την ευθυγράμμιση με την πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ και τη συνεργασία όσον αφορά τα συστήματα επιστροφής. Επίσης, θα εξετάσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο πρωθυπουργός, στις 18:00 θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο. Στις 18:45 θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής της Αλβανίας Λίντιτα Νικόλα και στις 19:30 με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι.

Στις 20:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Αλβανίας Έντι Ράμα. Στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας που παραθέτει ο κ. Ράμα.

Αύριο Τετάρτη (7 Δεκεμβρίου) ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, όπου θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Κυρ. Μητσοτάκης στην Τρίπολη: Νιώθω, ακούω και προσπαθώ – Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη δύσκολη μέρα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, εκφράζοντας την οδύνη του για τον τραγικό θάνατο του παιδιού από έκρηξη λέβητα στις Σέρρες και διαβεβαίωσε ότι «παρότι η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να υποστηρίξουμε τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, έτσι ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει».

Τόνισε ότι είχε βρεθεί στην Τρίπολη και πάλι πριν από έναν χρόνο επισημαίνοντας πόσο διαφορετικά ήταν τότε τα πράγματα. «Σήμερα, ένα χρόνο μετά, πολλά έχουν αλλάξει. Πιστεύω, όμως, ότι μπορούμε πια να μιλάμε για μία Ελλάδα που πέτυχε να γυρίσει ακόμα μια σελίδα βαδίζοντας μπροστά και στοχεύοντας πολύ ψηλότερα».

Ανέφερε ότι στην περιοχή συντελείται μια επενδυτική αναγέννηση. Προέβαλε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης επισημαίνοντας πως στα τριάμισι χρόνια διακυβέρνησής του οι πολίτες έχουν απαλλαγεί σταδιακά από δεκάδες φόρους, ότι την 1η Μαΐου θα αυξηθεί για τρίτη φορά ο κατώτατος μισθός, ότι καταργείται από 1η Ιανουαρίου η εισφορά αλληλεγγύης, αυξάνονται οι αποδοχές των συνταξιούχων, δίνεται επίδομα στήριξης για τις γιορτές των Χριστουγέννων, αυξάνονται οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ. Μίλησε για τολμηρές πρωτοβουλίες και στοχευμένες επιδοτήσεις.

«Δεν είμαι λοιπόν εδώ για να σας πω ότι όλα πάνε περίφημα, είμαι εδώ όμως για να επαναλάβω τρία ρήματα: Νιώθω, ακούω και προσπαθώ», τόνισε, επισημαίνοντας πως πρέπει να δει κανείς με ρεαλισμό την πραγματική εικόνα της Ελλάδος το 2022 καθώς και ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως μπορεί να μετατρέπει «τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και τις πρόσκαιρες εμπειρίες σε μόνιμες επιτυχίες».

Ανακοίνωσε πως χορηγείται «εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού. Όλο το μάχιμο προσωπικό της Αστυνομίας και του Λιμενικού θα λάβει τον Δεκέμβριο, μαζί με τη μισθοδοσία του, και 600 ευρώ ανά υπάλληλο, οριζόντια».

Αναφέρθηκε επίσης σε μεγάλες επενδύσεις, προγράμματα και πολιτικές με κοινωνικό αποτύπωμα. «Το όραμά μου είναι κάθε Ελληνίδα και Έλληνας, από το Ορμένιο ως το Ταίναρο και από την Κόνιτσα ως το Καστελόριζο, να έχει τις ίδιες ευκαιρίες και την ίδια πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια αγαθά όπως τα μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε να πάψουν οι Περιφέρειές μας να μην αξιοποιούν τον πλούτο τους και να χάνουν τους ανθρώπους τους», είπε.

Μιλώντας για τα διλήμματα των εκλογών τόνισε: «Σε λίγο καιρό δεν θα συναντηθούμε μόνο με μία από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης. Θα συναντηθούμε και με τον “ύπουλο ύφαλο” της απλής αναλογικής που ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω του, ποντάροντας ότι θα ναυαγήσει πάνω του το εθνικό μας σκάφος. Να βυθιστούμε πάλι στην ακυβερνησία και στις περιπέτειες. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να μιλάμε για διπλές εκλογές αλλά μόνο για εθνικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρές ψήφους, για δήθεν μηνύματα. Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη δύσκολη μέρα. Εκεί θα εκφραστεί η πραγματική βούληση και επιλογή του μυαλού αλλά και της καρδιάς μας. Και εφόσον χρειαστεί -που εκτιμώ ότι θα χρειαστεί δεύτερη κάλπη- θα έρθει μετά για να κάνει πιο ισχυρή και πιο λειτουργική αυτή την επιλογή».

Επεσήμανε ότι «το ψηφοδέλτιο λοιπόν είναι ένα και σταθερό: αυτό που θα κάνει αυτοδύναμη την Ελλάδα και κυβέρνηση ξανά τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί κάναμε πολλά, αλλά ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα». Και τόνισε κλείνοντας πως ισχύει η πεποίθησή του ότι «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα απαντήσουν με μία ψήφο που μέσα της κρύβει τρεις λέξεις με τεράστιο εθνικό βάρος: Σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια. Είναι αυτό που χρειάζεται η πατρίδα και αυτό που θα κατακτήσουμε ενωμένοι».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top