Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας

Εισάγεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και έγκριση, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, με τις συμβάσεις για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εξασφαλίσει ευρύτερη πλειοψηφία, καθώς ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση θα ψηφίσουν «υπέρ». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει «παρών» επί της αρχής και θα υπερψηφίσει τις διατάξεις του, με εξαίρεση τις διατάξεις που αναφέρονται στην αγορά των 6 Rafale που θα τις καταψηφίσει. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής, αλλά θα δηλώσει «παρών» στη σύμβαση για τις τορπίλες. Το ΜέΡΑ25 διατηρεί επιφύλαξη για την τελική του στάση στην ολομέλεια.

«Είναι προφανές ότι οι συμβάσεις που φέρνουμε προς έγκριση στη Βουλή, είναι άκρως επωφελείς για τη συνολική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κλείνοντας τη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας.

«Είναι άκρως απαραίτητα εξοπλιστικά προγράμματα, για την ενίσχυση του Πολεμικού, Ναυτικού με πολύτιμες νέες δυνάμεις και για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας, με έναν τύπο αεροσκάφους με αποδεδειγμένη αξία», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και τόνισε ότι «ασφαλώς η προσπάθεια αυτή έχει τεράστιο, δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος, αλλά έχει και ανυπολόγιστο εθνικό όφελος, σε μια εποχή με πολλές γεωπολιτικές αβεβαιότητες, με εντάσεις, με κρίσεις, με απειλές που εκδηλώνονται κοντά μας». Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα.

«Πριν από μερικά χρόνια, θα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας να συζητάμε για υπαρκτό σενάριο να ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτές τις ημέρες, συζητάμε όμως ακριβώς αυτό. Ένα πολύ υπαρκτό σενάριο να ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος και μάλιστα, όχι μακριά από τα δικά μας τα μέρη» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και τόνισε: «σε κάθε περίπτωση, η χώρα πρέπει να κάνει προσπάθειες για να θωρακιστεί. Και αυτό είναι και το δικό μας καθήκον. Αυτή είναι η αποστολή μας. Και πρέπει να κάνουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς, για να καλύψουμε κενά του παρελθόντος, όταν οι συνθήκες και οι οικονομικές δυσκολίες ήταν διαφορετικές. Πρέπει λοιπόν να επιδείξουμε ομοψυχία για να επαυξήσουμε τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και με τον τρόπο αυτό να θωρακίσουμε και την πατρίδα μας, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Σε σχέση με τις συμβάσεις για τις προμήθειες φρεγατών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι κατέστη δυνατό, να συμπεριληφθούν επιπλέον δυνατότητες, χωρίς να διαφοροποιηθεί το τελικό τίμημα, όπως είναι η εκπαίδευση επιπλέον πληρωμάτων και η αντικατάσταση υλικοτεχνικής υποδομής και λογισμικών, τελευταίας τεχνολογίας. Πρόσθεσε δε πως η σύμβαση είναι ίδια με αυτή των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Σε σχέση με τις τορπίλες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε πως προβλέπεται ολοκληρωμένη υποστήριξη, με πλήρες πακέτο εκπαίδευσης και πλήρες συνεργείο τεχνικής υποστήριξης, με επαρκή αριθμό αναλωσίμων, στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης με βελτίωση των χρονοδιαγραμμάτων παραδόσεων, μετά την ενεργοποίηση της σύμβασης και με αύξηση της ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής.

Για την προμήθεια των αεροσκαφών Rafale, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι όλα τα συστήματα που θα προσαρμοστούν σε αυτά είναι τελευταίου τύπου και ιδίως αυτά που έχουν να κάνουν με τα ηλεκτρονικά υποσυγκροτήματα του κάθε αεροσκάφους.

Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Κατά την τηλεδιάσκεψη υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Προετοιμασία για κάθε πιθανή εξέλιξη

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.

Όπως επισημαίνουν πηγές, η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και τους εταίρους της. Ταυτόχρονα κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές και ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει, στη Μόσχα, συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του στις 18 Φεβρουαρίου. Πάντοτε με στόχο τη συνδρομή στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών που υπάρχουν.

Οι πηγές τονίζουν ότι σε πλήρη συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά κρατώντας ανοιχτά και όλα τα άλλα κανάλια επικοινωνίας, η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει για τα συμφέροντα της χώρας και των ανθρώπων της, ελπίζοντας σε μια ειρηνική διευθέτηση. «Επιμένουμε να ελπίζουμε στην ειρηνική διευθέτηση, παρακολουθούμε τα όσα γίνονται, αλλά και ειδικότερα τα όσα αφορούν τους Έλληνες ομογενείς που βρίσκονται στην Ουκρανία», υπογραμμίζεται.

Υπ. Εξωτερικών: Να αναχωρήσουν άμεσα οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία

Το Υπουργείο Εξωτερικών -με ανακοίνωση που εξέδωσε- αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας. Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν άμεσα. Στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ακόμη, συνιστάται να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο. Επισημαίνεται ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο. Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

Επίσης για τον θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία από στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κούλεμπα, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία.

Κατόπιν ενεργειών και του Υπουργείου Παιδείας που έγιναν το Σαββατοκύριακο και επικοινωνίας που υπήρξε μαζί τους- οι εκπαιδευτικοί μας που υπηρετούν στην Ουκρανία βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.

Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας φτάνουν το μέσο ευρωπαϊκό όρο

-Ξεπεράσαμε τα 19.840.000 εμβολιασμούς.

-Περισσότεροι από 7.815.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,4% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 74,2% του γενικού πληθυσμού και 85,2% του ενήλικου πληθυσμού.

-Περισσότεροι από 7.440.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70,8% του γενικού πληθυσμού και 80% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 70,7% του γενικού πληθυσμού και 81,9% του ενήλικου πληθυσμού.

-Από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης έχουν εμβολιαστεί 5.160.000, ποσοστό 88,5% και ακόμη 120.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 2,1%. Συνολικά δηλαδή το 90,6%.

Δυνατότητα καταχώρησης του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό

Τη δυνατότητα να καταχωρίσουν ψηφιακά το πιστοποιητικό ή τις δόσεις εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό έχουν οι άνω των 60 ετών Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού που δεν μπορεί να επαληθευτεί ψηφιακά. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και μπορεί να ολοκληρωθεί είτε μέσα από την υπηρεσία «Καταχώριση δόσεων εμβολιασμού εκτός Ελλάδας» είτε μέσω του myKEPlive. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες διατίθενται για πολίτες οι οποίοι πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, να έχουν γεννηθεί έως την 31-12-1961, να μην ανήκουν στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία κατοίκων εξωτερικού και να διαθέτουν πιστοποιητικό – βεβαίωση εμβολιασμού από χώρα η οποία δεν συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό covid.

Σημειώνεται ότι ολοκληρώνοντας μία από τις δύο διαδικασίες, οι πολίτες άνω των 60 θεωρούνται εμβολιασμένοι (άρα δεν τους επιβάλλεται πρόστιμο), πλην όμως δεν αποκτούν δικαίωμα έκδοσης βεβαίωσης ή πιστοποιητικού εμβολιασμού από την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι δεν ανήκουν στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού και εμβολιάστηκαν σε χώρα που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορούν να καταχωρίζουν τις δόσεις του εμβολιασμού τους στο anagnorisi.emvolio.gov.gr.

Ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με το νέο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Τέθηκε σε λειτουργία και χρησιμοποιείται ήδη από τις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών σε όλη τη χώρα το νέο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Προσφέρει πλήθος δυνατοτήτων για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών στις Υπηρεσίες Μεταφορών και δίνει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν με υψηλότερη ταχύτητα τις υποθέσεις των πολιτών.

Στο νέο σύστημα υπάρχουν στοιχεία που αφορούν 13 εκατομμύρια οχήματα και 14 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, 8 εκατομμύρια άδειες οδήγησης. Βασικό στοιχείο του είναι η διαλειτουργικότητά του με πληροφοριακά συστήματα άλλων Υπηρεσιών. Σταδιακά, στο νέο Σύστημα θα ενσωματώνονται νέες εφαρμογές όπως ο ηλεκτρονικός έλεγχος των δικαιολογητικών για τις μεταβιβάσεις, καθώς και η ηλεκτρονική ενημέρωση του συστήματος για τους ελέγχους ΚΤΕΟ και την πληρωμή των τελών Κυκλοφορίας.

Η ψηφιακή διακυβέρνηση στην υπηρεσία του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους κατέγραψε άλματα τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών, την ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Προστέθηκαν και προστίθενται διαρκώς νέες ψηφιακές υπηρεσίες σε όλους τους τομείς, ενώ αξιοποιήθηκαν οι ψηφιακές δυνατότητες για την υποδειγματική οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος και γενικότερα στις δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τον Ιανουάριο, οι επισκέπτες στο gov.gr άγγιξαν τους 6.716.516, ενώ οι συνολικές προβολές σελίδων έφτασαν τις 31.544.849. Πρωταγωνιστής των υπηρεσιών αναδεικνύονται οι βεβαιώσεις αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου με 5.663.510. Στη δεύτερη θέση έρχονται οι άυλες συνταγές που έφτασαν τις 2.777.206. Στην τρίτη οι βεβαιώσεις εμβολιασμού που άγγιξαν τις 2.223.137. Στην τέταρτη οι δηλώσεις self-test και σχολικές κάρτες με 1.834.432. Στην πέμπτη τα άυλα παραπεμπτικά εξετάσεων με 1.287.889. Ακολουθούν τα Ευρωπαϊκά Ψηφιακά Πιστοποιητικά Εμβολιασμού και Νόσησης, η έκδοση υπεύθυνων δηλώσεων και οι βεβαιώσεις θετικού διαγνωστικού ελέγχου.

Εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα (ελληνική «PISA») για την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών

Ξεκινούν από φέτος σε εθνικό επίπεδο οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα (ελληνική «PISA») για μαθητές της ΣΤ’ τάξης δημοτικού και Γ’ τάξης του Γυμνασίου στη Γλώσσα-κατανόηση κειμένου και στα Μαθηματικά.

Πιλοτικά κατά τη φετινή σχολική χρονιά, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν εντός Μαΐου, με αντιπροσωπευτικό δείγμα έως 6.000 μαθητών Δημοτικού και έως 6.000 Γυμνασίου, σε έως 600 σχολικές μονάδες όλων των τύπων. Τα αποτελέσματα θα συλλέγονται ανώνυμα και δεν θα συνεκτιμώνται στους βαθμούς των μαθητών.

Σκοπός άλλωστε είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων για την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων. Η χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής -όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως- στη βάση συγκεκριμένων, ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων, αποτελεί προτεραιότητά της κυβέρνησης.

Η περιοδική αποτύπωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων είναι προαπαιτούμενο για τον εντοπισμό εκπαιδευτικών αναγκών, την κατανόηση τυχόν προβλημάτων και την επίλυσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα καλύτερα και χειρότερα μέρη για digital nomads στο εξωτερικό

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Παρέδωσε τεχνολογικό εξοπλισμό σε 25 σωματεία (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Έκθεση «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου» στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

Θεσσαλονίκη: Ο…έρωτας έφερε ουρές έξω από ανθοπωλείο (ΦΩΤΟ)

SuperLeague: Ολοταχώς για play off οι «Γιαννώτες» – 2-0 τον Άρη

ΗΠΑ: Το 30% των ανθρώπων στέλνουν μηνύματα στον σύντροφό τους όταν είναι και οι δύο σπίτι αντί να συνομιλούν πρόσωπο με πρόσωπο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top