Στο Βελιγράδι μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός

Στο Βελιγράδι μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός

Στις 16:30 o πρωθυπουργός θα μιλήσει σε τιμητική εκδήλωση για τους διασώστες, τους νοσηλευτές και του γιατρούς τους ΕΚΑΒ, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι όπου στις 19:45 (ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε το νομοσχέδιο για την αμυντική θωράκιση της χώρας

Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισε το νομοσχέδιο για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. «Παρών» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Κ. Μητσοτάκης: Για μας η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός

«Το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει το ελληνικό κοινοβούλιο είναι μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

«Οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, πολύ χαμηλότερες από τις αρχές. Πετύχαμε μια αγορά εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η συγκεκριμένη πτυχή του εθνικού αμυντικού μας προγράμματος απαντά στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμβαδίζει με τις ισχυρές συμμαχίες. Υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Κινητοποιεί δυνάμεις εθνικής οικονομίας , δεν ξεφεύγει όμως από την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «τα Ραφάλ θα μπορούν να συνθέτουν μία αυτόνομη μοίρα».

«Μου έκανε πολύ εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνολικά στο ζήτημα το οποίο συζητούμε», ανέφερε, συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Λέτε ‘ναι’ στις φρεγάτες και τις τορπίλες, λέτε ‘όχι’ στα Rafale. Όλα τα βάζετε σε κάποιο κοινοβουλευτικό μίξερ για να καταλήξουμε στο ‘παρών’. Αυτό είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης;».

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αιχμή δηλώσεις του Γιώργου Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε διευκρινίσεις και τόνισε: «Επιμένετε ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Για μας η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός».

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια είπε ακόμη πως:

Κάθε οικονομική απόφαση θα έχει το μέτρο της λογικής και δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αξιοπιστία.

Κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας και ακόμη και το «παρών» σημαίνει «απών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εθνική παραφωνία σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα.

Δείχνουμε σε όλους ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να μιλά για το διεθνές δίκαιο αλλά να παίρνει αποφάσεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.

Τα σύνορα προστατεύονται με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ναι στη νόμιμη μετανάστευση με κανόνες, όχι στην παράνομη μετανάστευση.

Προετοιμασία για την αντιμετώπιση προβλήματος ενεργειακού εφοδιασμού

Πηγές υπογραμμίζουν πως όπως όλος ο κόσμος, έτσι και η χώρα μας, εξετάζει όλα τα σενάρια που αφορούν στην ουκρανική κρίση. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, οι αρμόδιες Αρχές, με επισπεύδον το υπουργείο Ενέργειας, έχουν επεξεργαστεί όλα τα δυνατά σενάρια και γίνεται προετοιμασία για κάθε ένα από αυτά. Δεν φαίνεται, σε πρώτη φάση, ότι η χώρα μας θα είναι από εκείνες που θ’ αντιμετωπίσουν άμεσα κάποιο πρόβλημα, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν σ’ αυτά τα σενάρια. Παρ’ όλα αυτά, εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές δυνατότητες, για την ασφάλεια του εφοδιασμού σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με εναλλακτικές πηγές. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης ενδεχόμενου προβλήματος με ποσότητες LNG και τροποποίηση του μίγματος για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κυβέρνηση ήταν και είναι υπέρ των τριετιών

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ακατανόητα όσα υποστηρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν «χαστούκια» στην κυβέρνηση, από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τριετίες των εργαζομένων. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε παρέμβει από το 2019 στο ΣτΕ υπέρ της επίδικης εγκυκλίου, τασσόμενη εναντίον της προσφυγής των εργοδοτικών ενώσεων. Η θέση αυτή επαναλήφθηκε πρόσφατα σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αφορμή την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού. «Η θέση της κυβέρνησης για το θέμα ήταν και είναι κρυστάλλινη», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Και προσθέτουν: «Οι απαντήσεις της κυβέρνησης για όλα αυτά δίνονται και θα δοθούν στην πράξη με τη σημαντική μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2019, την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, τον τριπλασιασμό του ρυθμού των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για νέες δουλειές και τη νέα, ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου».

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων το 2021 ξεπέρασε τον κύκλο εργασιών του 2019

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ανήλθε σε 332,4 δισ. ευρώ το 2021, από 316,9 δισ. ευρώ το 2019. Δηλαδή είναι αυξημένος κατά 15,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019.

Όπως επισημαίνουν πηγές, πρόκειται για ακόμη μια θετική εξέλιξη, που αποτυπώνει όχι μόνο την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας, αλλά και τη δυναμική που αυτές έχουν αποκτήσει χάρη στην προσαρμοστικότητά τους και τη γενναία κρατική στήριξη που τους έχει παρασχεθεί καθ’ όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο. Παράλληλα, σηματοδοτεί ισχυρές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και συνολικά της οικονομίας το 2022. Οι πηγές προσθέτουν πως «τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν μεμονωμένη εξέλιξη, αλλά συνέχεια μιας σειράς θετικών οικονομικών μεγεθών και εξελίξεων που καταδεικνύουν την ορθότητα και αποτελεσματικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Ανάμεσα στα άλλα:

-Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 4,7% το 3ο τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην ευρωζώνη.

-Σύμφωνα με την ΕΚΤ η Ελλάδα παρουσίασε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τη μεγαλύτερη – μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης – μείωση της ανεργίας, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον η χώρα με το υψηλότερο ευρωπαϊκό ποσοστό ανεργίας.

-Η ανάπτυξη το 2021 εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 8,5%.

Ενίσχυση 27,7 εκατ. ευρώ σε 100 μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, κατανέμεται ποσό 27,7 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους σε 100 μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους της χώρας, κατόπιν συνεργασίας με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Η κατανομή πραγματοποιείται βάσει των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών των Δήμων, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα και τον πραγματικό πληθυσμό τους. Τα ποσά διατίθενται στους δικαιούχους Δήμους για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών, καθώς και για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων. Η φετινή επιχορήγηση είναι αυξημένη κατά 14% περίπου, από το αντίστοιχο ποσό που δόθηκε πέρυσι.

Συγκυριακή η υστέρηση φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο

Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο στα 224 εκατ. ευρώ ήταν συγκυριακή και οφείλονταν στην έξαρση της μετάλλαξης «Ο» και στις μεταθέσεις πληρωμής Φ.Π.Α. λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς», επισημαίνουν πηγές.

Παρά το γεγονός ότι αναβλήθηκαν οι καταβολές Φ.Π.Α. και άλλων φόρων για τις 4 Φεβρουαρίου, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, τα φορολογικά έσοδα ήταν κοντά στον στόχο και θα τον υπερέβαιναν κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου, με βάση τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου, αν δεν υπήρχε η εν λόγω αναστολή. Σημειώνεται ότι οι όποιες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, έχουν αρχίσει να αίρονται, με βάση τα πρώτα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Πάνω από 529 εκατ. ευρώ σε 86.199 δανειολήπτες με τα προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ 1» και «ΓΕΦΥΡΑ 2»

Η κυβέρνηση προχώρησε, ήδη, στις 31 Ιανουαρίου 2022, στη δέκατη πέμπτη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 1», που αφορά σε δάνεια 1ης κατοικίας και στην έβδομη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», που αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια. Οι πληρωμές του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 1» ανέρχονται στα 248,7 εκατ. ευρώ σε 75.666 δικαιούχους και του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2» στα 280,9 εκατ. ευρώ σε 10.533 δικαιούχους.

Έτσι το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στα 529,6 εκατ. ευρώ σε συνολικά 86.199 δικαιούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βουλή: Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισε το νομοσχέδιο για την αμυντική θωράκιση της χώρας

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 120.000 οι θάνατοι στη Γερμανία

Θεσσαλονίκη: Στα κίτρινα ο Λευκός Πύργος για την ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Διάγγελμα Μπάιντεν – Ουκρανία: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά σε ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας

Αφγανιστάν: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της απόφασης των ΗΠΑ να κατάσχουν αφγανικούς πόρους

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top