«Στοπ» στην ενδοσχολική βία: Το πλάνο της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Θεσσαλονίκης

«Στοπ» στην ενδοσχολική βία: Το πλάνο της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Συναντήσεις ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και ομιλίες ειδικών που θα αφορούν την ομαλή συμβίωση των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον, προγραμματίζει ο νέος διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Κελεσίδης, που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στόχο, όπως είπε ο μεταξύ άλλων στο GRTimes ο κ. Κελεσίδης, αποτελεί η πρόληψη των περιστατικών που αφορούν ενδοσχολική βία, η οποία ωστόσο αφορά κατά κύριο λόγο στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου φοιτούν μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά. Τα περιστατικά αυτά μάλιστα αυξάνονται κατακόρυφα, πράγμα που αποτυπώνεται σε σχετική έρευνα των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., την ώρα μάλιστα που αρκετά από αυτά επεκτείνονται και στους χώρους των Δημοτικών Σχολείων.

Συνάντηση γονέων με εκπαιδευτικούς

Σύμφωνα με τον κ. Κελεσίδη, «οι κοινωνικές πιέσεις που βιώνουν τα παιδιά, πολλές φορές τα οδηγούν σε περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού. Ένα παιδί αναμφίβολα αισθάνεται θυμό, ένταση και άλλα, δυσάρεστα συναισθήματα. Οπότε σημασία έχει το πώς ένα παιδί θα αναγνωρίσει και θα διαχειριστεί τα συναισθήματα αυτά, καθώς αν δεν τα αναγνωρίσει, ίσως να τα εκφράσει μέσα από λεκτικές, ή ακόμη και από σωματικές, επιθετικές συμπεριφορές».

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο νέος διευθυντής της Α/θμιας εκπαίδευσης σχεδιάζει δράσεις που θα κινούνται σε συγκεκριμένους άξονες. Δράσεις που θα περιλαμβάνουν «δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης», αλλά και η πραγματοποίηση ενός σχετικού συνεδρίου, όπου θα μοιράζονται παρόμοιες πληροφορίες.

Εκείνο που ενδιαφέρει τον κ. Κελεσίδη είναι όπως λέει «να μιλήσουμε στα παιδιά για τη φιλία, την αποδοχή, τον σεβασμό και τη συνεκπαίδευση και να τους μάθουμε τη θετική συμπεριφορά, προκειμένου να συμβιώσουν σήμερα, αλλά και αργότερα, με τους φίλους, τους συμμαθητές αλλά και τους συντρόφους τους».

Ο ίδιος σκοπεύει επιπλέον να καλέσει τους γονείς σε μία συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς στο ίδιο πλαίσιο, τονίζοντας πως «ο λόγος μας προς τα παιδιά πρέπει να είναι πάντοτε θετικός, χωρίς να τους μιλάμε για αρνητικές συνέπειες και να τους βάζουμε σε σκέψεις σχετικά με αυτές».

Αναφερόμενος μάλιστα στον ρόλο της σχολικής διαμεσολάβησης, σημείωσε πως «οτιδήποτε βοηθά τα παιδιά να διαχειρίζονται τον θυμό τους συμβάλλει θετικά στο έργο μας», λέγοντας πως υπάρχουν σχολεία της Α/θμιας εκπαίδευσης που εφαρμόζουν τα προγράμματα αυτά, πράγμα το οποίο «βοηθά πάρα πολύ την κατάσταση».

Η επιστολή προς τους γονείς των παιδιών

Πρόσφατα, ο διευθυντής της Α/θμιας εκπαίδευσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Κελεσίδης απέστειλε επιστολή στους γονείς των μαθητών των σχολείων της περιοχής ευθύνης τους, αναφέροντάς ότι «θέλω να μοιραστώ μαζί σας το όραμά μου για τη μόρφωση και την παιδεία που αγωνιζόμαστε να προσφέρουμε στις μαθήτριες και τους μαθητέςμας».

Όπως είπε στο GRTimes ο κ. Κελεσίδης, «ο τρόπος που βιώσαμε την πανδημία τα τελευταία τρία χρόνια, μας απομάκρυνε ως εκπαιδευτικούς, από τους γονείς των παιδιών. Έτσι, θέλησα καλή τη πίστει να γνωστοποιήσω στους κηδεμόνες όλες μου τις σκέψεις, καθώς θεωρώ ότι η ανατροφή των παιδιών και η ανάπτυξή τους σε όλα τα επίπεδα, απαιτεί κοινή γραμμή».

Ανέφερε επιπλέον ότι όταν έρχονται οι κακουχίες, πολλές φορές το μπαλάκι πηγαίνει από το σχολικό περιβάλλον στο οικογενειακό και τούμπαλιν. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε «τα παιδιά πρέπει, όπως και να’χει, να ζουν σε ένα ήρεμο περιβάλλον καθώς πολλές φορές, όσα παιδιά ζουν σε έντονα περιβάλλοντα, αποκοτούν επιθετικές συμπεριφορές».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να έρθουν πιο κοντά έτσι ώστε να δουλέψουν προς την εξασφάλιση της ηρεμίας των μαθητών. «Για αυτό καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να έρθουν να συνεργαστούμε να βρούμε λύσεις», σημείωσε σχετικά.

Άλλωστε, όπως υποστήριξε και ο κ. Κελεσίδης, «θέλουμε τα παιδιά να συμβιώνουν όλα μαζί, αρμονικά. Ένα τέτοιο σχολείο μας ενδιαφέρει…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Απετράπη καβγάς μεταξύ μαθητών γυμνασίου χάρη στη Σχολική Διαμεσολάβηση

Μνημόνιο Συνεργασίας για τη Σχολική Διαμεσολάβηση υπεγράφη στο ΥΜΑΘ-Καλαφάτης: «Αφορά τα παιδιά μας» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Στ. Καλαφάτης: Με τη Σχολική Διαμεσολάβηση θα μειώσουμε την ενδοσχολική βία (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top