Συκιές: Αποτρόπαιο θέαμα με αρουραίο αναδεικνύει το “αιωνίως”… άλυτο πρόβλημα (ΦΩΤΟ)

Συκιές: Αποτρόπαιο θέαμα με αρουραίο αναδεικνύει το “αιωνίως”… άλυτο πρόβλημα (ΦΩΤΟ)

Μπροστά σε ένα αποκρουστικό – αλλά όχι ασυνήθιστο – θέαμα βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας (20/9), κάτοικοι των Συκεών, στη Θεσσαλονίκη. Ένας τεράστιος αρουραίος στη μέση του δρόμου, έτοιμος να ξεψυχήσει, προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα, ενώ ανέδειξε και το πρόβλημα που φαίνεται να μένει… αιωνίως άλυτο.

Από τη μία οι κάτοικοι αισθάνθηκαν συμπόνοια για την κατάσταση του ζώου, το οποίο φαινόταν να υποφέρει και από την άλλη γέμισαν από ανησυχία για την υγειονομική κατάσταση στην περιοχή, μιας και οι αρουραίοι είναι από τα τρωκτικά που μεταφέρουν τις περισσότερες ασθένειες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Το αποτρόπαιο θέαμα μάλιστα κατέγραψε περίοικος με το κινητό του  τηλέφωνο.

Δ. Νεάπολης – Συκεών: Παράνομο να γίνει μυοκτονία στα φρεάτια – Τα φάρμακα θα μολύνουν τον Θερμαϊκό

«Αποτελεί συχνό φαινόμενο σε όλο το μήκος και πλάτος του δήμου, μέχρι και τα Πεύκα», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του δήμου Νεάπολης – Συκεών, Θεόδωρος Κυριζίδης στο GRTimes.gr.

Όπως εξηγεί, το φαινόμενο της εμφάνισης των αρουραίων δεν γίνεται να λυθεί εξ ολοκλήρου και ο λόγος είναι περιβαλλοντικής φύσεως. “Το πρόβλημα δημιουργούν οι αρουραίοι, οι οποίοι βγαίνουν από τις σχάρες των όμβριων υδάτων, τα οποία καταλήγουν στον Θερμαϊκό. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορούν να γίνουν μυοκτονίες στους αγωγούς αυτούς, καθώς όλα τα χημικά και τα φάρμακα αποτελούν δηλητήριο για τη θάλασσα», ανέφερε ο κ. Κυριζίδης, τονίζοντας πως πέρα από κατακριτέα, μια τέτοια δράση θα ήταν και παράνομη.

Ως αποτέλεσμα, επιλέγεται το «λιγότερο από τα δύο κακά», εξηγεί, δηλαδή η… επικράτηση των αρουραίων στις περιοχές του δήμου Νεάπολης – Συκεών.

Ωστόσο, αυτό που θα μπορούσε να γίνει, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, είναι «συχνότερη καθαριότητα και συντήρηση των αγωγών από την αρμόδια υπηρεσία (ΕΥΑΘ) καθώς οι αρουραίοι μπορούν να φωλιάσουν μόνο σε βουλωμένους σωλήνες». Επομένως, εφόσον ο σωλήνας είναι καθαρός και άδειος, οι αρουραίοι δεν θα μπορούν να παραμείνουν εκεί και αργά ή γρήγορα, θα απομακρύνονται.

ΕΥΑΘ: Παγκόσμιο πρόβλημα, δίχως λύση

“Η συχνότερη καθαριότητα και συντήρηση των αγωγών, δεν θα έφερνε κανένα αποτέλεσμα, καθώς όσο συχνά και να καθαριστεί ένας αγωγός, θα εξακολουθούν να ρέουν τα λύματα, με τα οποία τρέφονται οι αρουραίοι, οι οποίοι «θέλουν ακάθαρτο υλικό με φερτά λύματα», απαντά σχετικά ο διευθυντής δικτύων αποχέτευσης της ΕΥΑΘ Χρήστος Τραγανός, μιλώντας στο GRTimes.

Ο ίδιος χαρακτήρισε παγκόσμιο το πρόβλημα, αναφέροντας: “Οι αρουραίοι ζουν μέσα στα αποχετευτικά δίκτυα, ακόμη και στις πιο προηγμένες πόλεις του κόσμου, όπως Λονδίνο και Παρίσι. Όσο πιο… πλούσια είναι μια χώρα, τόσο περισσότερες τροφές καταλήγουν στους αγωγούς και αυξάνονται οι πληθυσμοί των αρουραίων», αναφέρει και επεξηγεί πως “ό,τι και να κάνει κάνεις, οι αρουραίοι θα καταλήγουν εκεί”.

Σχετικά με το αν οι μυοκτονίες στις σχάρες των όμβριων υδάτων θα είχαν αποτέλεσμα, είπε πως “Το πρόβλημα δεν θα λυνόταν, καθώς οι αρουραίοι θα πήγαιναν σε άλλα μέρη, οπότε απλά θα μεταφέρονταν αλλού…”, συμπληρώνει.

Ο κ. Τραγανός προτείνει ως λύση στους κατοίκους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα – το οποίο παρατηρείται και σε άλλες περιοχές, πέραν του δήμου Νεάπολης – Συκεών, να κάνουν μυοκτονίες στον χώρο τους, όταν βρίσκουν «σημάδια» από αρουραίους. “Με αυτό τον τρόπο, «ο κάθε ιδιώτης μπορεί να επέμβει, ώστε να μειωθεί το πρόβλημα στην περιοχή του», σημειώνει.

Διαβάστε σχετικά: «Πάρτι» κάνουν τα τρωκτικά στη Θεσσαλονίκη

Νεκρά ποντίκια στον Θερμαϊκό

Σχετικά με τις εμφανίσεις πολλών νεκρών ποντικιών που «επιπλέουν» στον Θερμαϊκό κατά καιρούς, εξηγεί πως το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται έπειτα από μεγάλες βροχοπτώσεις. «Όταν το δίκτυο υπερπληρωθεί από μεγάλο φόρτο όμβριων υδάτων, λόγω μεγάλης βροχής, τα ποντίκια πνίγονται και έτσι καταλήγουν νεκρά στον Θερμαϊκό».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ