Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με την ΠτΔ στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με την ΠτΔ στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί, στις 11.00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ.

Ακολούθως, στις 12:30, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές

Ύστερα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας αποφασίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων η άρση από την Τετάρτη 1η Ιουνίου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εξαιρείται η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές – προαγωγικές, Πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κτλ.) στη διάρκεια των οποίων τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επικροτεί την απόφαση της κυβέρνησης για φόρο 90% στα υπερ-έσοδα των εταιρειών ενέργειας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παρακάθισε σε δείπνο μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, επεσήμανε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φορολογήσει με συντελεστή 90% τα υπερ-έσοδα των εταιρειών ενέργειας.

Τόνισε πως η ελληνική πολιτική για την φορολόγηση των υπερ-εσόδων των εταιρειών ενέργειας βοηθά στην υποστήριξη των πολιτών, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές μπορούν από κοινού να δώσουν πίσω κάποια οφέλη στους πολίτες, την ώρα, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Κ. Μητσοτάκης: Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κάνει λάθος

Ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα και τον Τούρκο ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Børge Brende, στο Νταβός της Ελβετίας.

«Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα επισημαίνω στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αλλά και στις προκλήσεις της Άγκυρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα «εμείς είπαμε “όχι”, υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τότε ο Πρόεδρος Ερντογάν έλεγε τα ίδια πράγματα: Ότι δεν θέλει να μου μιλήσει. Οπότε, ίσως αλλάξει γνώμη».

Σημείωσε ότι είμαστε γείτονες και πρέπει πάντοτε να μιλάμε και θέλουμε πάντα να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και τόνισε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε εμείς αυτοί που δεν θα μιλάμε στους γείτονές μας».

Στηλίτευσε την τουρκική επιθετικότητα και σημείωσε ότι ένα μήνα μετά τη συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν, είδαμε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά. «Αυτή η συμπεριφορά είναι εντελώς απαράδεκτη. Και θα θέτω αυτό το θέμα όπου μπορώ έως ότου η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των υπερπτήσεων είπε ότι υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια τώρα και προσέθεσε ότι τώρα πολλοί πολιτικοί στη Σουηδία και τη Φινλανδία αντιλαμβάνονται πόσο προβληματική είναι αυτή η συμπεριφορά.

Ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και εκτίμησε ότι θα είναι λάθος αν η Τουρκία συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις διαπραγματεύσεις για να αποκομίσει κάποιο είδος οφέλους για το δικό της εθνικό συμφέρον.

«Είναι μια στιγμή που όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Είναι σημαντικό ότι το ΝΑΤΟ πρόκειται να ενισχυθεί με την ένταξη δύο επιπλέον χωρών. Και ειλικρινά, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα στο ΝΑΤΟ είναι μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μια περίοδο ηρεμίας και σταθερότητας. Αλλά δεν ήμασταν ποτέ εμείς, εκείνοι που προκαλούσαν εντάσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημαντική η πρόοδος στην ψηφιοποίηση του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών στην Ελλάδα αναγνώρισε η ηγεσία της Microsoft

Αναφορά στη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ψηφιοποίηση του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών στην Ελλάδα την τελευταία τριετία, έγινε κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Σάτια Ναντέλα και τον πρόεδρο της εταιρείας Μπραντ Σμιθ, στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον κ. Ναντέλα και τον κ. Σμιθ τη ραγδαία ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα στην Ελλάδα, τη δυναμική νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες προσελκύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, και το σύνθετο στρατηγικό πλεονέκτημα που προσφέρει η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, το υψηλής ειδίκευσης εργατικό δυναμικό και η συνδεσιμότητα με την ευρύτερη περιοχή.
«Αυτό που ήθελα να πω, κύριε πρωθυπουργέ, είναι ότι όλα όσα κάνετε εσείς και η κυβέρνησή σας, και η πρόοδος που επιτυγχάνετε όσον αφορά την οικοδόμηση δυνατοτήτων, είναι φανταστικό να το βλέπει κανείς. Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο σε αυτή την κλίμακα», δήλωσε στην αρχή της συνάντησης ο κ. Ναντέλα.

«Από τη δική μας πλευρά, αυτό που με ενθουσιάζει είναι η δυνατότητα να είμαστε ένα μικρό μέρος της αναπτυξιακής σας διαδρομής ως χώρας. Ενδιαφερόμαστε πολύ να συνεργαστούμε με μία χώρα που δίνει προτεραιότητα στην προσπάθεια οικοδόμησης δυνατοτήτων σε αυτό το επίπεδο».

«Αν ρωτήσετε τους Έλληνες σήμερα ποια είναι η πιο πετυχημένη μεταρρύθμιση που έχει υλοποιήσει αυτή η κυβέρνηση, το 80% θα σας πει: ο ψηφιακός τομέας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Και τόνισε: «Η δυνατότητα να επικοινωνείς με το κράτος από το κινητό σου τηλέφωνο είναι μία επανάσταση στην Ελλάδα. Και, ασφαλώς, έχουμε αγγίξει μόνο την κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά τι μπορούμε να κάνουμε».

Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις βασικές αρχές του μηχανισμού παρέμβασης στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Η κυβέρνηση -όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- καταρτίζει σχέδιο διπλής παρέμβασης, αφενός στη χονδρική και αφετέρου τη λιανική, στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα μπει σε εφαρμογή τον Ιούλιο και θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των αυξήσεων κατά 70 έως 90%. Για την εφαρμογή της απόφασης αυτής και ειδικότερα για το μηχανισμό που θα εφαρμοστεί στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η χώρα μας έχει ήδη πετύχει την κατ’ αρχήν συμφωνία της ΕΕ. Και αυτό αποτελεί καθοριστικό βήμα στην εφαρμογή του σχεδίου, όπως υπογραμμίζουν πηγές.

Η συμφωνία για βασικές αρχές του νέου μηχανισμού επετεύχθη κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και τη γενική διευθύντρια Ενέργειας, Ντίτε Τζουλ Γιόργκενσεν και προβλέπει:

-Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο νομοθετικής διάταξης που θα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού.

-Ο μηχανισμός δεν θα επηρεάσει τους όρους της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

-Προβλέπεται η επιβολή πλαφόν για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής τους.

-Η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Έγινε έτσι -όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας- ένα πολύ σημαντικό βήμα, με την αρχική συμφωνία για τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο. Ο νέος μηχανισμός σε συνδυασμό με τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για την κοινωνία που δοκιμάζεται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης η ελληνική πλευρά ζήτησε, επίσης, αύξηση των πόρων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Σχέδιο για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στην Αθήνα

Σχέδιο που βάζει τα θεμέλια για μια Αττική πιο προσβάσιμη και πιο ανθρώπινη εφαρμόζεται ήδη από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Αναπτύσσεται -όπως επεσήμανε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής- σε 4+4 κινήσεις: 4 κινήσεις που έχουν ήδη γίνει, για άμεσα αποτελέσματα, και 4 κινήσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του αύριο, ώστε να μη γίνει η Αθήνα απροσπέλαστη. «Οι 4 κινήσεις με άμεσα αποτελέσματα είναι:

1. «Καθαρός Δακτύλιος». Με το μέτρο αυτό έχει ήδη δοθεί μια κυκλοφοριακή ανάσα στο κέντρο, αλλά έχει μειωθεί σημαντικά και η περιβαλλοντική επιβάρυνση.

2. Περισσότερα λεωφορεία στο δρόμο. Η Αθήνα -όπως και η Θεσσαλονίκη- είναι από τις ελάχιστες πόλεις στον κόσμο, που ενίσχυσε τους στόλους των αστικών συγκοινωνιών εν μέσω πανδημίας. Παραλάβαμε περίπου 850 λεωφορεία στο δρόμο και σήμερα έχουμε 1.350.

3.Ενίσχυση και των μέσων σταθερής τροχιάς. Παραδώσαμε τρεις νέους σταθμούς μετρό στην επέκταση προς Πειραιά. Έχουμε στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό, 39 συρμούς από 32 το 2019. Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση 70 οχημάτων της Γραμμής 1. Ενισχύουμε σταθερά το Τραμ: το επαναφέραμε στο Σύνταγμα, παραδώσαμε 12 νέες στάσεις στο κέντρο του Πειραιά, έχουμε δρομολογήσει 25 επιπλέον, νέους, υπερσύγχρονους συρμούς.

4. Σύγχρονο πλαίσιο για τη μικροκινητικότητα και την αστική κινητικότητα, που άνοιξε το δρόμο ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει χωρίς εμπόδια και γραφειοκρατία στη διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου και πιο πράσινου αστικού περιβάλλοντος.

Τέσσερις κινήσεις για το αύριο της Αττικής

1. Έρχονται νέα, φιλικά προς το περιβάλλον λεωφορεία. Η διαδικασία για την προμήθεια των πρώτων 650 νέων, σύγχρονων οχημάτων είναι σε τελικό στάδιο. Θα ξεκινήσουν να ενισχύουν τον στόλο από τις αρχές του 2023.

2. Έργα Μετρό: Υλοποιείται η Γραμμή 4 του Μετρό, ύψους 1,2 δισ. Το πρώτο τμήμα, από το Άλσος Βεΐκου στο Γουδή, με 15 νέους σταθμούς, θα εξυπηρετεί μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας. Ταυτόχρονα, προχωρά η μελετητική ωριμότητα και για τις επεκτάσεις της Γραμμής, με προτεραιότητα προς Μαρούσι και Βόρεια Προάστια. Σε λίγους μήνες παραδίδονται και οι τρεις τελευταίοι νέοι σταθμοί της επέκτασης της Γραμμής 3 προς Πειραιά: Παράλληλα, προχωρούν οι μελέτες για την επέκταση Γραμμής 2 προς Δυτικά Προάστια, ώστε να δημοπρατηθούν ως το τέλος της χρονιάς τρεις νέοι σταθμοί. Επιπλέον, μπαίνει μπρος και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Δυτικής Αττικής, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα συμβασιοποιηθεί το επόμενο εξάμηνο και θα εξυπηρετεί τις περιοχές από τα Άνω Λιόσια ως τα Μέγαρα. Αντίστοιχα, προχωρά η διαδικασία για την Επέκταση του Προαστιακού προς τα Ανατολικά.

3. Μεγάλα οδικά έργα. Έχει ήδη δημοπρατηθεί η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης και αναμένεται να αρχίσει η υλοποίησή της ως τις αρχές του 2023. Προχωρούν οι διαδικασίες για τις επεκτάσεις Αττικής Οδού προς Λαύριο και Ραφήνα. Προχωρούν και οι μελέτες για την υπογειοποίηση της σήραγγας της Ηλιουπόλεως, που θα δώσει ανάσα στα Νότια Προάστια. Είναι σε προχωρημένο στάδιο διαδικασιών το έργο για την ολοκλήρωση της Περιφερειακής του Αιγάλεω και του Κόμβου Σκαραμαγκά.

4.Σύσταση Μητροπολιτικού Φορέα. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέλαβε πρωτοβουλία -υιοθετώντας την πρόταση του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων Ελλάδας- για τη σύστασή Μητροπολιτικού Φορέα, έτσι ώστε όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να κάθονται σε ένα τραπέζι και να λύνουν όλα τα ζητήματα που αφορούν το κυκλοφοριακό».

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top