Σύνδρομο Long Covid: «Αποκλεισμένοι» από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας οι οικονομικά ευάλωτοι

Σύνδρομο Long Covid: «Αποκλεισμένοι» από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας οι οικονομικά ευάλωτοι

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Αλλαγή συμπεριφοράς, συναισθηματική αστάθεια, απόσπαση προσοχής και απώλεια μνήμης, εμφανίζουν μεταξύ άλλων οι ασθενείς long covid, όπως αναφέρει στο GRTimes ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος-Οικονομικής φύσεως τα εμπόδια για τους ενδιαφερόμενους, σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε δομές ψυχικής υγείας-Άνθρωποι αναζητούν μάταια ψυχική βοήθεια στα νοσοκομεία-Τι αναφέρει η ΓΓ του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), Βασιλική Καραγιάννη

«Η πανδημία δεν είναι μόνο μία αναπνευστική λοίμωξη. “Χτυπά” όλα τα συστήματα και τα όργανα. Εκτός από την οξεία covid, έχουμε και τη χρόνια. Αρκετοί, εμφανίζουν αλλαγή συμπεριφοράς, συναισθηματική αστάθεια, απόσπαση προσοχής αλλά και απώλεια μνήμης». Με αυτές τις φράσεις, ο εντατικολόγος-πνευμονολόγος, Νίκος Καπραβέλος, συνοψίζει στο GRTimes μία μόνο κατηγορία του long covid syndrome, τη στιγμή πού, όπως περιγράφει, το «κενό» στην πρωτοβάθμια φροντίδα «εμποδίζει τους ειδικούς να περιθάλψουν τους ασθενείς που ζητούν ψυχική βοήθεια, αφότου αναρρώσουν από τον κορωνοϊό».

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, «υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μετά την ανάρρωσή τους, τηλεφωνούν στα νοσοκομεία και ζητούν ειδικούς ψυχικής υγείας».

Τα νοσοκομεία ωστόσο, «δυστυχώς, δεν μπορούν να κάνουν και αυτή τη δουλειά», όπως λέει ο ίδιος, καθώς «η περίθαλψη των ασθενών αυτή τη στιγμή, καρκινοβατεί. Το συγκεκριμένο χάος, το επιδεινώνει και ταυτόχρονα το αναδεικνύει η πανδημία».

Πώς ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει μετατραυματικό στρες

Στην αύξηση των ψυχολογικών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναφέρεται μιλώντας στο GRTimes η ΓΓ του ΣΕΨ, Βασιλική Καραγιάννη. Σύμφωνα με την ψυχολόγο, «σε όσους νόσησαν και βίωσαν τη συνθήκη του νοσοκομείου, μπορεί δυνητικά να δημιουργηθεί μετατραυματικό στρες. Και ως επί το πλείστον», όπως συμπληρώνει, «η βαριά νόσηση έχει τραυματικό χαρακτήρα, γιατί έχει απειληθεί η ζωή του ασθενούς».

Επιπλέον, πολλοί είναι εκείνοι που, εκτός από τα εμμένοντα συμπτώματα του συνδρόμου long covid, «χτυπούν την πόρτα» των ειδικών ψυχικής υγείας λόγω των πολλαπλών κοινωνικών συνεπειών που έχουν επιφέρει τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, τα οποία λαμβάνονται κατά καιρούς.

«Η πανδημία έπληξε άμεσα την υγεία και δημιούργησε φόβο για την επιβίωση. Πολλοί άνθρωποι έγιναν πιο ευάλωτοι, αυξήθηκε η μοναξιά, μειώθηκαν οι επαφές και η κοινωνικότητα, εφαρμόστηκαν πρωτόκολλα υγείας που δυσκόλεψαν πολλούς ανθρώπους και περιόρισαν τις ελευθερίες, οπότε η κυριότερη συνέπεια θα λέγαμε ότι είναι ο φόβος για την επιβίωση», όπως συγκεκριμένα λέει η κ. Καραγιάννη, η οποία αποδίδει σε όλα τα παραπάνω «την αύξηση στις εκδηλώσεις άγχους, την κατάθλιψη, τις φοβίες, τις διαταραχές του ύπνου, τις κρίσεις πανικού και τα περιστατικά βίας», που παρατηρούνται μεταξύ των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Γιατί ο οικονομικός παράγοντας «εμποδίζει» την επίσκεψη σε ψυχολόγο

Τα συμπτώματα του long covid syndrome, τα «απομεινάρια» της πανδημίας στις ψυχές των ανθρώπων, αλλά και όλα όσα έχει επιφέρει η βαθιά οικονομική κρίση, δε δύνανται να τα αντιμετωπίσουν όλοι. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας φαίνεται ότι αφορά κυρίως εκείνους που έχουν τα χρήματα, ώστε να μπορέσουν να «αντέξουν» την επίσκεψη σε ιδιώτες ειδικούς.

«Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν ορισμένες επισκέψεις σε ψυχολόγο, κατόπιν παραγγελίας από ψυχίατρο ή παιδοψυχίατρο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής ψυχολόγου και θεραπευτικών παρεμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα για κάποιον που θέλει να επισκεφθεί ψυχολόγο για οποιοδήποτε ζήτημα αντιμετωπίζει», εξηγεί σχετικά η Βασιλική Καραγιάννη, περιγράφοντας επιπλέον ότι «πρόκειται για γενικότερο ζήτημα κοινωνικής πρόνοιας, που υπήρχε πριν από τον κορωνοϊό, αλλά και πριν από την οικονομική κρίση».

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, «στον ιδιωτικό τομέα δραστηριοποιείται η πλειοψηφία του κλάδου μας». Κι όπως υποστηρίζει, «ο ΣΕΨ, διεκδικεί εδώ και πολλά χρόνια την ασφαλιστική κάλυψη των υπηρεσιών ψυχολόγου στα ασφαλιστικά ταμεία, διότι πρόκειται για βασική παροχή υγείας. Θα ήταν ευχής έργο εάν υπήρχε η δυνατότητα για όλους, να μπορούν να επισκεφθούν ειδικούς ψυχικής υγείας, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά».

Ωστόσο, η μοναδική λύση για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις επισκέψεις σε ειδικούς ψυχικούς υγείας, σύμφωνα με την κ. Καραγιάννη, είναι «οι δημόσιες δομές, οι οποίες συνήθως έχουν αναμονή και περιορισμένο χρόνο παροχής υπηρεσιών».

Ποιο το κόστος των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και πού βρίσκεται το ρίσκο για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές

Αναφερόμενη στο κόστος το οποίο καλούνται να καλύψουν όλοι όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να περιμένουν, ή να αρκεστούν στις περιορισμένες υπηρεσίες των βεβαρυμένων δημοσίων δομών, η ΓΓ του ΣΕΨ, υπογραμμίζει πως «απαιτούνται κατά μέσο όρο 160€ με 200€ ευρώ από τον μηνιαίο προϋπολογισμό του ατόμου. Κι αυτό, μπορεί να είναι αποτρεπτικό για τους ενδιαφερόμενους».

Μιλώντας, επιπλέον, για το ρίσκο που ενέχει η μη αντιμετώπιση των ζητημάτων ψυχικής υγείας των ατόμων, η ψυχολόγος εξηγεί πως «αναβάλλεται η ανακούφιση και επιτείνεται η βαρύτητά τους».

Επομένως, σύμφωνα πάντα με την κ. Καραγιάννη, «είναι λογικό κι επόμενο, κάποιος που θα μπορέσει να μεριμνήσει για την ψυχική του υγεία να έχει καλύτερη πρόγνωση για το μέλλον, σε σχέση με κάποιον που δεν θα το καταφέρει».

Η ανάγκη, λοιπόν, να βρεθεί μία λύση ώστε να βρουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και οι άνθρωποι που δεν έχουν ιδιαίτερη οικονομική άνεση, είναι άμεση. Άλλωστε, όπως λέει και η κ. Καραγιάννη, «η μέριμνα για την ψυχική υγεία είναι βασικό αγαθό και με αυτή τη βάση, δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια η επίσκεψη σε ψυχολόγο»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

KMOΠ και ΕΣΗΕΜ-Θ συμβάλλουν στο έργο ΔΙΔΩ-ΕνΔυνάμωση των Δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιΩν ψυχικής υγείας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Νέα πλατφόρμα από την ΟΚΕ: Με ένα «κλικ» θα βλέπουμε τα προβλήματα σε όλη τη χώρα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ημερίδα Ψυχοεκπαίδευσης και Ψυχικής Υγείας – Διαδραστικά Εργαστήρια

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top