Συνεδριάζει στις 11:00 υπό τον πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο

Συνεδριάζει στις 11:00 υπό τον πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο

Με ενδιαφέρουσα ατζέντα θα συνεδριάσει στις 11:00, υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

-Ενημέρωση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη για ζητήματα εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο του νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου του νομοσχεδίου για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα του νομοσχεδίου για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων

-Παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Στέλιο Πέτσα των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δημοτική Αστυνομία, β) Νομικά πρόσωπα διαχείρισης και λειτουργίας λαϊκών αγορών, γ) Ζητήματα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή του νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπεραστικές και αστικές οδικές μεταφορές επιβατών,

-Παρουσίαση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου του νομοσχεδίου για τη διαφάνεια στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο,

-Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη σχετικά με την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς 2022-2025,

-Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για τον προγραμματισμό και την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου: α) Έγκριση κυβερνητικών στόχων 2023, β) Έγκριση αναθεώρησης Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2022.

Σήμερα οι ανακοινώσεις των παρεμβάσεων για τα καύσιμα

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και θα προχωρήσει στη συνέχιση της πολιτικής στήριξης. Χθες Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, αρμόδιους υπουργούς και γενικούς γραμματείς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν ανακοινώσεις σήμερα. Αρχικά κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου και στις 15:00 εξειδίκευση των μέτρων στο υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έλεγχοι στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρά η σφράγιση πρατηρίων, που κατέχουν, διακινούν και εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα, ενώ θα υπάρχει και δημοσιοποίηση των στοιχείων τους για να ενημερώνεται η κοινωνία και το καταναλωτικό κοινό.

Οι ημέρες σφράγισης, ανάλογα με την ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων που θα προκύπτουν από τον εργαστηριακό έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους θα κυμαίνονται από τις 10 μέχρι και τις 90 ημέρες. Σημειώνεται ότι σε κάθε πρατήριο που θα σφραγίζεται λόγω νοθείας θα μπαίνει ταινία στην οποία θα αναγράφεται εμφανώς στα ελληνικά και τα αγγλικά ότι το πρατήριο σφραγίζεται λόγω νοθείας.

Πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών

Πέρα από τις πολιτικές για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση αναπτύσσει δράσεις για τη μείωση της κατανάλωσης από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Η μείωση της σπατάλης στην ενέργεια είναι εθνικό καθήκον που αφορά όλους μας. Και το Κράτος οφείλει να δώσει πρώτο το παράδειγμα του».

Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγει σήμερα Τρίτη και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 5 Ιουλίου, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτροβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και προβλέπει επιδοτήσεις 30% έως 50% για την αγορά καινούργιων συσκευών με χαμηλότερη κατανάλωση.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑμεΑ. Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν κανένα δικαιολογητικό, αλλά το μόνο που θα χρειάζεται είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό τους τηλέφωνο.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί και συμμετέχει στο πρόγραμμα, ενώ θα είναι υποχρεωμένος να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα και για ΑΦΜ που λήγουν σε 3 και 4

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα του Power Pass και για τους κατόχους με ΑΦΜ που λήγει σε αριθμό 3 και 4, ενώ οι πολίτες που είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους μέχρι χθες το απόγευμα ξεπερνούσαν τις 300.000. Aυτό ανέφερε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακακης.

Να σημειώσουμε ότι η επιδότηση αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας και, ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο ποσό των 600 ευρώ.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι και την 30ή Ιουνίου. Κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς χρειάζονται μόνο οι κωδικοί του πολίτη στο Taxisnet και το IBAN του λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί η επιδότηση. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου

Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους θα δοθούν -όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς- το επόμενο διάστημα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, των κτηνοτρόφων και των γεωργών. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου εφαρμόζεται ήδη σειρά μέτρων όπως:

-Η αναστολή και φέτος του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., όπως επίσης και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.

-Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο το χρόνο, από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022.

-Η μείωση του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών και των λιπασμάτων από το 13% στο 6%.

-Η περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων, με βάση το τζίρο του 2021 που θα ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ.

-Σημειώνεται ακόμη ότι με το νέο μηχανισμό που θα μπει σε εφαρμογή τον Ιούλιο για την απορρόφηση των αυξήσεων στο ρεύμα, οι αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια θα έχουν μείωση των ανατιμήσεων κατά 90-95%.

-Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και των μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης έχουν διατεθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ επιπλέον 162 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τα έτη 2020 και 2021, για στήριξη των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία» ύψους 714 εκατ. ευρώ

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία» του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ύψους 714 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας υποβάλει αντίστοιχο πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ειδικά σχεδιασμένο για την ενίσχυση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Η έγκριση του προγράμματος -όπως επεσήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης- επιβεβαιώνει την αξιοπιστία της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα διαρθρώνεται στους εξής κύριους άξονες:

-Δημιουργία εθνικής βάσης δεδομένων που θα διασφαλίζει ότι σε πραγματικό χρόνο, θα είναι διαθέσιμη η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης κάθε έκτακτης κατάστασης.

-Εκσυγχρονισμό εξοπλισμού και μέσων που προβλέπει προμήθεια νέων αεροσκαφών και ελικοπτέρων πυρόσβεσης, μηχανολογικό εξοπλισμό και οχήματα για όλους τους φορείς που συνδράμουν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ), καθώς και εξοπλισμό αντιμετώπισης υγειονομικών κινδύνων.

-Αναβάθμιση της εκπαίδευσης μέσα από τη νέα Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων που περιλαμβάνει την Ακαδημία Πολιτική Προστασίας (με εκπαιδευτικά προγράμματα για εθελοντές, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, των ΟΤΑ και πολίτες), την Πυροσβεστική Ακαδημία (σε Κηφισιά και Πτολεμαΐδα), πρότυπο Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Με ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια η χρηματοδότηση των ΑΕΙ

Με Υπουργική Απόφαση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελου Συρίγου ορίστηκαν εκ νέου τα κριτήρια, οι δείκτες ποιότητας και τα επιτεύγματα για την κατανομή της ετήσιας χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.

Υπενθυμίζεται σύμφωνα με πηγές ότι ως το 2019 η χρηματοδότηση των ΑΕΙ ήταν αποτέλεσμα αυθαίρετης απόφασης του εκάστοτε υπουργού δίχως δεσμευτικά κριτήρια, κάτι που δεν ισχύει πλέον. Η αντικειμενική και αξιοκρατική χρηματοδότηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων διασφαλίζει αφενός τη διαφάνεια και το δίκαιο τρόπο κατανομής του τακτικού προϋπολογισμού -ο οποίος είναι αυξημένος περίπου κατά 14,5% σε σχέση με πέρυσι- και αφετέρου την κινητροδότηση της διαρκούς βελτίωσης και αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Με τη νέα Απόφαση:

-Το 80% της τακτικής χρηματοδότησης κατανέμεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάθε Ιδρύματος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητές του, με σταθμισμένα κριτήρια βάσει συντελεστών βαρύτητας.

-Το 20% της τακτικής χρηματοδότησης κατανέμεται με ποιοτικά κριτήρια και δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των Α.Ε.Ι., που αφορούν σε πέντε επιμέρους ενότητες, εκ των οποίων κάθε Α.Ε.Ι. αξιολογείται σε τρεις. Οι πέντε ενότητες είναι η συνεχής βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, η ερευνητική δραστηριότητα, η αριστεία στην έρευνα και επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού, η διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας, και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, η Διεθνοποίηση και η ποιότητα πανεπιστημιακού περιβάλλοντος.

Επεκτείνεται το δίκτυο των Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας

Το δίκτυο των Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων, που ξεκίνησε πέρυσι, επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, καθώς ιδρύονται από το σχολικό έτος 2022-2023, επιπλέον 19, για να φτάσουν συνολικά τα 25.

Η απόφαση αυτή -όπως επεσήμανε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως- εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης και αλλαγής φιλοσοφίας ως προς την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και τις προοπτικές που ανοίγει στις νέες και τους νέους μας. Το Επαγγελματικό Λύκειο αποτελεί μία ποιοτική, αξιόπιστη επιλογή για όλους, που αξιοποιεί κλίσεις και δεξιότητες, ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των μαθητών και τις σύγχρονες επαγγελματικές προκλήσεις, παρέχει γνώσεις και δεξιότητες σε σύγχρονους κλάδους υψηλής ζήτησης.

Στα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. αξιοποιούνται νέες μεθοδολογίες, λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς σε επαγγελματικά προσόντα κατά τον ορισμό ειδικοτήτων και την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών, προβλέπονται αυξημένοι βαθμοί ελευθερίας στην εκπαιδευτική διαδικασία και επιμορφώσεις των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών όλων των κλάδων στα Κέντρα Επιμόρφωσης εντός των Π.ΕΠΑ.Λ., ενώ στοχεύουν στη διάχυση καλών πρακτικών σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Οι τομείς που θα διδάσκονται στα Πρότυπα ΕΠΑΛ είναι ιδιαιτέρως ελκυστικοί για τους νέους και τις νέες μας, καθώς αφορούν σε επαγγέλματα σύγχρονα, με προοπτικές και μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τομείς όπως: Δομικών Έργων-Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, Μηχανολογίας, Πληροφορικής, Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, Γεωπονίας-Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Διοίκησης και Οικονομίας.

Τα νέα ΠΕΠΑΛ ιδρύονται σε: Αλεξανδρούπολη, Λαύριο, Κρύα Βρύση Πέλλας, Χαϊδάρι, Γλυφάδα, Ταύρο, Ελευσίνα, Αίγιο, Αμαλιάδα, Πτολεμαΐδα, Κέρκυρα, Βελεστίνο, Κατερίνη, Νεάπολη Κρήτης, Ακρωτήρι Χανίων, Ρόδο, Σύρο, Κιάτο, Άμφισσα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top