Συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο

Συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο

Στις 11.00 θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

– Ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για: α) Τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, β) τη 14η έκθεση αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο 2022

– Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, παρουσία του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης Γεώργιου Σταυρόπουλου, για την ετήσια έκθεση της Επιτροπής

– Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες: α) Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, β) Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων, γ) Ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας για τη φορολόγηση αμυντικών δαπανών, δ) Ζητήματα ενιαίου μισθολογίου

– Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την εξυγίανση και αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας

– Παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: (α) Οργάνωση και λειτουργία Εθνικής Μονάδας πληροφοριών και αδειοδότησης ταξιδιού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ETIAS), (β) Θέσπιση νέας κατηγορίας εθνικής θεώρησης εισόδου εξάμηνης διάρκειας σε πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου

– Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο του νομοσχεδίου για τη μέριμνα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την οργάνωση της Εθνοφυλακής

– Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και την ιατρική εκπαίδευση

– Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ερανιστικού νομοσχεδίου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

– Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας Κυριάκο Πιερρακάκη του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Επιστολή στον ΟΗΕ για τις αβάσιμες θέσεις της Τουρκίας

Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη επέδωσε επιστολή στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού με την οποία απορρίπτονται, στο σύνολο τους, οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς, καταδεικνύοντας ότι είναι αβάσιμοι νομικά και ιστορικά.

Με την επιχειρηματολογία της επιστολής απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησής τους. Τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς (finality). Για τον λόγο αυτό, όταν μια Συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη.

Ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα. Αντιθέτως, οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις υπονομεύουν αναφανδόν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Τονίζεται ότι τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 121) έχουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, απορρίπτονται στο σύνολο τους οι τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, καθώς δεν στέκουν νομικά, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα και τροφοδοτούν ακόμη περισσότερο την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

Στην επιστολή γίνεται σαφής αναφορά στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας και επισημαίνονται το casus belli, που ψήφισε η τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995, καθώς και η στάθμευση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων έναντι των νησιών του Αιγαίου.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ επισημαίνει την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με ιδιαίτερα απειλητικές ενέργειες όπως οι πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος, ακόμα και πάνω από κατοικημένα νησιά, την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών.

Η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 2(4) του Χάρτη του ΟΗΕ, και να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζεται ότι οι πρακτικές αυτές, οι οποίες υποδηλώνουν ένα πνεύμα αναθεωρητισμού, βρίσκονται τελείως εκτός του βασικού πλαισίου των σχέσεων μεταξύ των κρατών, όπως ορίζει ο Χάρτης του ΟΗΕ, και αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα παραμένει πεπεισμένη ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν την μοναδική τους διαφορά, τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Η Ελλάδα απέκτησε Εθνικό Κλιματικό Νόμο

Ψηφίστηκε στη Βουλή ο πρώτος Κλιματικό Νόμος της Ελλάδας, με τον οποίο θεσπίζεται πλαίσιο για τον σταδιακό μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος θα συμβάλλει στη δημιουργία σημαντικών αναπτυξιακών ευκαιριών, στον περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων και στην προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς των ΑΠΕ, της ηλεκτροκίνησης, της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου, οι οποίοι τα επόμενα έτη θα είναι καθοριστικοί για την ενίσχυση της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας της χώρας και της Ευρώπης.

Στον Εθνικό Κλιματικό Νόμο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, ενδιάμεσοι στόχοι μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030 και το 2040 και διαδικασίες αξιολόγησης της προόδου, αναπροσαρμογής των στόχων και λήψης πρόσθετων μέτρων, ενώ παράλληλα εισάγεται ένα αποτελεσματικό σύστημα συμμετοχής φορέων και πολιτών στην ανάληψη κλιματικής δράσης μέσα από υφιστάμενες δομές.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών προβλέπεται διακοπή λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028, με ρήτρα επανεξέτασης το 2025 και με προϋπόθεση τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού.

Προβλέπονται επίσης μέτρα ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης, μέτρα για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κτήρια, από επιχειρήσεις και στα νησιά, καθώς από το 2030 απαγορεύεται η χρήση μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Οι δήμοι θα πρέπει, από το 2024, να εκπονήσουν Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα, με στόχο τη μείωσή τους κατά τουλάχιστον 10% για το 2025 και 30% για το 2030, σε σύγκριση με το 2019.

Με το βλέμμα στην αντιπυρική προστασία

Σύσκεψη εργασίας υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την προετοιμασία και τις ενέργειες που έχουν γίνει συνολικά, με εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς και απομάκρυνση συσσωρευμένης καύσιμης βιομάζας από ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα. Επίσης για τη σημαντική αύξηση της επίγειας και εναέριας επιτήρησης επικίνδυνων περιοχών, με στόχο τόσο την αποτροπή εμπρησμών αλλά ταυτόχρονα και την έγκαιρη αναγγελία ενδεχόμενης πυρκαγιάς.

Τη φετινή περίοδο θα αυξηθεί σημαντικά η επίγεια παρατήρηση με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικότερα στις πλέον επικίνδυνες περιοχές ενώ οι περίπολοι μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές, απελευθερώνοντας δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι εναέριες περιπολίες από έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Air Tractor και PZL τις ημέρες με δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 ή 5, με σκοπό την έγκαιρη αναγγελία πυρκαγιάς και άμεση πρώτη προσβολή. Υπογραμμίζεται ότι τα εναέρια μέσα ενισχύθηκαν σημαντικά ενώ έχει γίνει πιο εξειδικευμένη στόχευση. Παράλληλα, έχουν αξιοποιηθεί χορηγίες και χρηματοδότηση από το rescEU για την αύξηση του διαθέσιμου στόλου ενώ κομβικής σημασίας για την έγκαιρη μίσθωση των απαραίτητων εναέριων μέσων ήταν φέτος η οριστική επίλυση της οφειλής της χώρας προς την υπηρεσία NSPA.

Το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται με 500 Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). H συνολική δύναμη των ΕΜΟΔΕ φτάνει τα 590 στελέχη συμπεριλαμβανομένων των 90 ειδικά εκπαιδευμένων Πυροσβεστών.

Επιπλέον, για πρώτη φορά, φέτος, η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο αφενός την άμεση επιχειρησιακή τους ετοιμότητα χωρίς να χάνεται χρόνος για τη μεταφορά δυνάμεων αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα φιλοξενηθούν πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία. Οι μονάδες θα προεγκατασταθούν στην Αθήνα, τη Λάρισα και την Τρίπολη.

Αναβαθμισμένη είναι επίσης η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο Δήμοι και Περιφέρειες να αποκτήσουν ρόλο – κλειδί στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Προς τον σκοπό αυτό, πραγματοποιούνται επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, με τη συμμετοχή των κατά τόπους πυροσβεστικών και δασικών υπηρεσιών καθώς και στελεχών της Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, ύστερα από θεσμική παρέμβαση, οι Δήμοι έχουν η δυνατότητα να διενεργούν άμεσα καθαρισμούς οικοπεδικών χώρων σε περίπτωση αμέλειας του ιδιοκτήτη ή αγνώστου ιδιοκτήτη.

Στο ίδιο πλαίσιο, για πρώτη φορά σχεδιάζονται και υλοποιούνται ασκήσεις πολιτικής προστασίας με έμφαση στην οργανωμένη απομάκρυνση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας με μεγάλη τουριστική κίνηση αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους

Την Πέμπτη ομάδα ατόμων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τοποθετηθεί για φύλαξη του χώρου του ΑΠΘ που τελούσε επί 34 χρόνια υπό κατάληψη και όπου σήμερα κατασκευάζεται βιβλιοθήκη. Στη διάρκεια της επίθεσης κατά των αστυνομικών και της συμπλοκής που ακολούθησε, τραυματίστηκαν ένας φοιτητής κι ένας αστυνομικός. Για το περιστατικό, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, γίνεται προανάκριση.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν καταδίκασε τα επεισόδια, αλλά στράφηκε ευθέως εναντίον της αστυνομίας και υποσχέθηκε πως αν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο για το άσυλο και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. «Κλείνει, δηλαδή, το μάτι στους μπαχαλάκηδες και συνεχίζει με απροκάλυπτο τρόπο να ενισχύει την ανομία στα πανεπιστήμια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και επεσήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να απαντήσει ευθέως στην κοινωνία αν τάσσεται υπέρ της κατασκευής της βιβλιοθήκης, προς όφελος των φοιτητών, ή υπέρ της καταστροφής με βαριοπούλες. Πρέπει να εξηγήσει επίσης στο όνομα ποιας ακαδημαϊκής ελευθερίας μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να κατέχει ακαδημαϊκό χώρο, ανεξάρτητα από τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: οι πανεπιστημιακοί χώροι θα αποδοθούν ξανά εκεί που ανήκουν, στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει ότι χρειαστεί γι’ αυτό το σκοπό.

Πέραν αυτού το ζητούμενο είναι η πολιτική υπευθυνότητα και η σοβαρότητα απέναντι στους πολίτες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών στα ΑΕΙ αποτελεί έμπρακτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ας γνωρίζουν όλοι ότι στο ΑΠΘ το έργο κατασκευής της βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθεί και η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει ότι χρειαστεί γι’ αυτό το σκοπό υπερασπίζοντας το συμφέρον φοιτητών καθηγητών και όλων των φορολογουμένων πολιτών.

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους: Είναι υπέρ της ασφάλειας, της ελευθερίας στα πανεπιστήμια ή υπέρ της διάλυσης και των καταστροφών από τους μπαχαλακηδες; Στα ΑΕΙ, η Αστυνομία θα παρεμβαίνει πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, όταν παραβιάζεται ο νόμος και κάποιοι επιχειρούν να τρομοκρατούν φοιτητές και καθηγητές που επιθυμούν το αυτονόητο: Την κανονική και ασφαλή λειτουργία του πανεπιστημίου», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top