Συνέδριο Economist – K. Χατζηδάκης: Στόχος μας η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών (VIDEO)

Συνέδριο Economist – K. Χατζηδάκης: Στόχος μας η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών, εφόσον είναι αποτελεσματική η μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής δεσμεύτηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στο The Third Thessaloniki Metropolitan Summit που διοργανώνει το The Economist σε συνεργασία με το powergame.gr.

Ο κ. Χατζηδάκης, αναπτύσσοντας τους έξι άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση κατά την παρούσα θητεία της, σημείωσε μεταξύ άλλων πως το στοίχημα είναι να ανέβουν οι ρυθμοί ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ε.Ε όσον αφορά το εισόδημα.

Υπογράμμισε επίσης πως αποτελεί στόχο της κυβέρνησης η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών, εφόσον φέρει αποτελέσματα η μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, αναπτύσσοντας τον έκτο άξονα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αυτόν που αφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε πως θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία για τις αναγκαίες διασταυρώσεις και τη δίκαιη φορολόγηση όλων. Μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, πρόσθεσε, θα επιτευχθεί ο στόχος για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

«Ο τελικός στόχος από τη δική μας πλευρά σε σχέση με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, είναι η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Και αυτό προφανώς μπορεί να επιτευχθεί εάν είναι αποτελεσματική η μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής. Διότι με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, μπορούμε με έναν υγιή τρόπο, εάν δεν έχουνε επηρεαστεί τα δημοσιονομικά μεγέθη, να κινητρο-δοτήσουμε ακόμα περισσότερο την Ελληνική οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τους άλλους πέντε άξονες της οικονομικής πολιτικής για τους οποίους μίλησε, αυτοί είναι αναλυτικά:

  • Δημοσιονομική σταθερότητα, που αποτελεί το θεμέλιο όπου στηρίζεται η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής. Την προσεχή Δευτέρα, είπε ο υπουργός, θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024, με τις αποτιμήσεις για το 2023. Παρά τα απόνερα της ενεργειακής κρίσης που είναι ακόμη εδώ και τις άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές, ο προϋπολογισμός εκτελείται και θα εκτελείται κανονικά, δήλωσε. Και επεσήμανε ότι «συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με τη δημοσιονομική σοβαρότητα».
  • Ανακατεύθυνση του παραγωγικού μοντέλου. Η χώρα να εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματα που έχει (π.χ. φαρμακοβιομηχανία, αγροτοδιατροφικός τομέας) και να υπάρξει διαφοροποίηση του μείγματος των εξαγωγών.
  • Αύξηση εργατικού δυναμικού και ενίσχυση δεξιοτήτων. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2025, στα κίνητρα για νέους και γυναίκες στην αγορά εργασίας και στην αναβάθμιση των προγραμμάτων κατάρτισης.
  • Εύρωστο τραπεζικό σύστημα, που σημαίνει και εύρωστη οικονομία. Οι τέσσερις στόχοι στον συγκεκριμένο άξονα αφορούν, στην αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων μέσω του προγράμματος «Ηρακλής», στη μείωση της «ψαλίδας» στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων (και με τη δυνατότητα χορήγησης δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα), στην απομείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ και στην περαιτέρω αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
  • Ενίσχυση επενδύσεων. Σε αυτό, είπε ο κ. Χατζηδάκης, θα συμβάλλουν ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η επιτάχυνση στην έκδοση των αποφάσεων της δικαιοσύνης, η συστηματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ιδιαίτερα της ακίνητης και η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή απορρόφηση σε επίπεδο ΕΕ.

Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία του κ. Χατζηδάκη:

Καταλήγοντας, ο υπουργός είπε ότι «όπως στα αθλητικά, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, έτσι και οικονομική πολιτική που έχει αποτελέσματα δεν την αλλάζεις για να αυτοσχεδιάσεις ή για να ξαναπάς σε λαϊκίστικα πειράματα τα οποία έχουν πληρωθεί πανάκριβα στην Ελληνική οικονομία».

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top