Συνήγορος του Πολίτη: Στη ΔΕΘ το νέο Γραφείο στη Θεσσαλονίκη – Παρουσία Βορίδη τα εγκαίνια (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Συνήγορος του Πολίτη: Στη ΔΕΘ το νέο Γραφείο στη Θεσσαλονίκη – Παρουσία Βορίδη τα εγκαίνια (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Τα εγκαίνια του Γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (22/3), παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου 

Το γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκη και θα λειτουργεί Δευτέρα έως Τετάρτη, τις ώρες 10:00 – 14:00, όπως τονίστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Η λειτουργία του συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Χρηστή Διακυβέρνηση, Θεσμοί, Διαφάνεια» των EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ) και αποτελεί μία από τις ενέργειες της πράξης «Δράσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για την ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης, της λογοδοσίας και καταπολέμησης της κακοδιοίκησης στον δημόσιο τομέα».

Βορίδης: Βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης ανέφερε σχετικά με την ίδρυση του γραφείου στη Θεσσαλονίκη ότι: «είναι μια σημαντική στιγμή σήμερα για τον συνήγορο του Πολίτη, καθώς εγκαινιάζουμε τα γραφεία στη Θεσσαλονίκη. Νομίζω ενισχύουμε με αυτόν τον τρόπο την υποδομή του γραφείου, προκειμένου να επιτελέσει αποτελεσματικότερα το έργο που ούτως η άλλως είναι σημαντικό.

Για το υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση γενικότερα, οι γνώμες του συνηγόρου του Πολίτη είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Κατευθύνουν και διευκολύνουν μια σειρά ζητημάτων των σχέσεων της εκτελεστικής εξουσίας με τους πολίτες, αναδεικνύουν προβλήματα, τα οποία πρέπει να θεραπευτούν και προσπαθούμε να τα θεραπεύσουμε, ενώ η συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις της διοίκησης είναι ένας συγκεκριμένος τομέας ο οποίος μας ενδιαφέρει πολύ και θεωρούμε ότι και με τη βοήθεια του συνηγόρου έχουμε βελτιωθεί (ως δημόσια διοίκηση) σημαντικά στην εφαρμογή αυτή, αλλά και μια σειρά άλλων ζητημάτων τα οποία αναδεικνύονται κατά καιρούς. Επομένως, έχει αποδειχθεί ότι η βοήθεια του συνηγόρου είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Ο συνήγορος, τέλος, είναι το αρμόδιο όργανο που κρίνει τις ενστάσεις για το θέμα των κατοίκων εξωτερικού, το πώς δηλαδή θα ψηφίσουν και το πώς θα γίνεται δεκτή η εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Άρα, σε μια σειρά ζητημάτων, η γνώμη του συνηγόρου είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί, πρωτίστως τον Συνήγορο κ. Ποττάκη, για τη βοήθεια, την υπόδειξη και τις κατευθύνσεις που έρχονται μέσα από τους νόμους τους. Νομίζουμε λοιπόν ότι και με αυτήν την υποδομή που εγκαινιάζουμε σήμερα, θα βελτιωθεί η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες του συνηγόρου του Πολίτη σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και αυτό θα βελτιώσει ευρύτερα την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».

Ποττάκης: Δεύτερη βάση του Γραφείου του συνηγόρου του πολίτη

«Η ίδρυση Γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ευκαιρία για για την ανάπτυξη των δράσεων μας στο σύνολο της κοινωνίας.

Θα είναι μια δεύτερη βάση στη χώρα. Ελπίζω οι συνήγοροι που θα ακολουθήσουν μετά από μένα να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία και να γίνει μια βάση που θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε στο πλαίσιο δηλώσεων του ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης και συμπλήρωσε ερωτηθείς για τη διαδικασία λειτουργίας του Γραφείου ότι δεν θα επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Θα χρειαστούμε βέβαια τη στήριξη της πολιτείας, την οποία θα μας δώσει όπως δήλωσε και ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Βορίδης για να γίνει μια λειτουργική υπηρεσία που θα καλύπτει το σύνολο των πολιτών», πρόσθεσε ο κ. Ποττάκης.

Τζιτζικώστας: Σημαντική πρωτοβουλία

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε σε δηλώσεις του σχετικά με τη δημιουργία του Γραφείου Συνηγόρου του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη ότι «είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που θα βοηθήσει συνολικά την κοινωνία, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά κυρίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο να βελτιώνεται καθημερινά.

Θα λαμβάνει τις επισημάνσεις και τους προβληματισμούς των πολιτών και θα μπορεί να παρεμβαίνει καθοριστικά στη δημόσια διοίκηση προκειμένου να διορθώνει τα κακώς κείμενα. Είναι ένας θεσμός που έρχεται να συμπληρώσει τον θεσμό της περιφέρειας, τον Συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης που λειτουργούμε εδώ και τέσσερα χρόνια και πραγματικά έχουμε δει πόσο σημαντική είναι η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης».

Μια πολύ σημαντική παρέμβαση εκτίμησε ότι αποτελεί η ίδρυση του γραφείου και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

«Μέσα από αυτή την παρέμβαση ουσιαστικά απαντώνται οι προκλήσεις που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, ενισχύεται η λογοδοσία, διευρύνεται η δράση του σημαντικού αυτού οργάνου», ανέφερε συγκεκριμένα.

Τέλος, σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση «δίνεται μια άλλη υπόσταση στο θεσμό, από τη στιγμή που έρχεται και εδρεύει εδώ, στους χώρους της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης».

Ζέρβας: Ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε: «ο Συνήγορος του Πολίτη είναι εδώ και πολλά χρόνια ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, στήριγμα στη διαφάνεια και στη δημόσια διοίκηση, με έδρα την Αθήνα. Χαιρόμαστε που πλέον ξεκινάει και ένα γραφείο εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Άλλωστε, ένα από τα πρώτα της μελήματα του δήμου Θεσσαλονίκης και της διοίκησής του ήταν ακριβώς αυτό, να προχωρήσει στην εκλογή του συμπαραστάτη του δημότη. Πιστεύουμε πολύ σε αυτόν τον θεσμό και η παρουσία μου αυτό ακριβώς υποδηλώνει, ότι θα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βορίδης: Δημοσκοπικό κόστος από τα Τέμπη αλλά δεν θα δοθεί έμφαση μόνο εκεί-Τι είπε για Καραμανλή (VIDEO)

Βορίδης για Τέμπη: Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποδοθούν οι ευθύνες

Μητσοτάκης: Θα αλλάξουμε το κράτος και το Σύνταγμα – Εκλογές τον Μάιο

Μητσοτάκης για Τέμπη: «Η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες»-Πότε θα γίνουν εκλογές

Τα τρένα επιστρέφουν στις ράγες, οι εργαζόμενοι αγωνιούν, οι εποχές έχουν αλλάξει

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top