Έτοιμος (;) να υποδεχθεί σταδιακά εμπορευματικές και επιβατικές αμαξοστοιχίες, αλλά και συρμούς του Προαστιακού είναι ο ελληνικός σιδηρόδρομος, καθώς από αύριο, Τετάρτη (22/3) τα τρένα μπαίνουν και πάλι στις ράγες, ενώ όλα τα δρομολόγια αναμένεται να αποκατασταθούν -υπό προϋποθέσεις- έως και τις 11/4.
Ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα που δημιουργούν οι εξαγγελίες σχετικά με την επανεκκίνηση των δρομολογίων στη σκιά του δυστυχήματος στα Τέμπη, ενώ το αίσθημα της ανασφάλειας φαίνεται ότι είναι εκείνο που κυριαρχεί στις τάξεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους.
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το σχέδιο επανεκκίνησης των σιδηροδρόμων που ανακοίνωσε στις 14/3 ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η έναρξη των δρομολογίων θα πραγματοποιηθεί με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας.
Τα μέτρα αυτά, προβλέπουν μεταξύ άλλων τη στελέχωση ορισμένων σταθμών με δύο σταθμάρχες, τη μείωση της ταχύτητας των αμαξοστοιχιών σε σημεία που στερούνται σηματοδότησης, αλλά και τη στελέχωση όλων των προαστιακών συρμών με συνοδό και με δύο μηχανοδηγούς, αντί ενός που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στην αμαξοστοιχία. Τελευταίες (χρονικά) θα επανεκκινήσουν οι αμαξοστοιχίες Intercity για Αθήνα – Θεσσαλονίκη, που πλέον θα διαθέτουν τρεις συνοδούς, έναντι δύο που υπήρχαν έως και την 28η Φεβρουαρίου, πριν το δυστύχημα των Τεμπών.
Ενστάσεις και αγωνία από τους εργαζόμενους
Οι νέοι κανόνες λειτουργίας χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς από τους εργαζόμενους, οι οποίοι αγωνιώντας τονίζουν ότι «δε φτάνουν», ζητώντας επιτακτικά εγγυήσεις ασφαλείας, 22 μέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Αυτά τουλάχιστον μεταφέρει στο GRTimes ο Θοδωρής Βαριδάκης, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων Σιδηροδρόμων και μηχανικός τρένων.
Το πολυσυζητημένο σύστημα GSM-R (που εξασφαλίζει τη συνεχή και αξιόπιστη επικοινωνία ανάμεσα στους σταθμάρχες και τους μηχανοδηγούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με ασυρμάτους VHF και κινητά τηλέφωνα) λειτουργεί ακόμη μερικώς και τμηματικά, ενώ το σύστημα τηλεδιοίκησης αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τους προσεχείς μήνες, με τον κ. Βαριδάκη να τονίζει πως δε γίνεται οι αμαξοστοιχίες να λειτουργήσουν με ασφάλεια, δίχως τα συγκεκριμένα τεχνολογικά εργαλεία.
«Πρόκειται για την έλλειψη συστημάτων των οποίων έχουμε επανειλημμένως ζητήσει με ανακοινώσεις μας», λέει σχετικά ο κ. Βαριδάκης, χαρακτηρίζοντας «ημίμετρα» όλα όσα ανακοινώθηκαν από κυβερνητικά χείλη για την επαναλειτουργία των ελληνικών σιδηροδρόμων λέγοντας παράλληλα πως «είναι σίγουρα πολύ νωρίς για να επαναλειτουργήσουν και πάλι όλα».
Μεγάλη έλλειψη σε «χέρια» στους ελληνικούς σιδηροδρόμους-Ανάγκη για τα ανταλλακτικά στα τρένα
Σύμφωνα με τον μηχανικό τρένων, ακόμη και τα ανταλλακτικά των αμαξοστοιχιών είναι μειωμένα σε αριθμό με αποτέλεσμα να προκύπτει «επιτακτική ανάγκη για εξασφάλιση καινούργιου τροχαίου υλικού», την ώρα μάλιστα που, όπως υποστηρίζει, υπάρχουν εργαζόμενοι με βεβαρημένη ψυχολογική κατάσταση, λόγω του δυστυχήματος στα Τέμπη.
«Άνθρωποι έχασαν τους συναδέλφους τους και πρέπει να υποστηριχθούν ψυχολογικά, με ατομικές συνεδρίες. Προσωπικά, γνωρίζω εργαζόμενους που πήγαν σε δέκα κηδείες συναδέλφων και γνωστών. Δεν είναι εύκολο για τους ανθρώπους αυτούς να επιστρέψουν στη δουλειά», τονίζει συγκεκριμένα ο κ. Βαριδάκης.
Σύμφωνα επιπλέον με τον εργαζόμενο της Hellenic Train, οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι πάσχουν από επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων. «Υπάρχουν τουλάχιστον 1.700 κενές θέσεις σε ΟΣΕ και Hellenic Train. Από τεχνίτες και μηχανοδηγούς, μέχρι και ελεγκτές εισιτηρίων, η έλλειψη σε προσωπικό είναι πολύ σημαντική», υπογραμμίζει συγκεκριμένα ο ίδιος, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην εκπαίδευση των εργαζομένων που βρίσκονται σε σταθμούς και τρένα, η οποία όπως λέει πρέπει να είναι σοβαρή και επιμελής.
Την ίδια ώρα, ο κ. Βαριδάκης σημειώνει πως προκειμένου τα τρένα να μπουν και πάλι στις ράγες με ασφάλεια χρειάζεται, εκτός των άλλων, η σημαντική φύλαξη γεφυρών και διαβάσεων, ενώ μιλά και για τις συνθήκες εργασίας, καθώς όπως λέει «οι επαγγελματίες στα τρένα εργάζονται για 9 ημέρες συνεχόμενα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απόδοσή τους».
Πάντως, με σημερινή τους επιστολή στη διοίκηση της εταιρείας, οι μηχανοδηγοί της Hellenic Train (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης) θέτουν 9 ζητήματα, τα οποία όπως λένε θα πρέπει να λυθούν για να επανεκκινήσουν τα δρομολόγια, τα οποία σταμάτησαν μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Σε αυτήν, επισημαίνεται μεταξύ άλλων η ανάγκη επάνδρωσης σταθμών, αποκατάστασης επικοινωνιών, γραπτής βεβαίωσης για τη διέλευση από σήραγγες όπου κλιμάκια της Πυροσβεστικής έχουν διαπιστώσει προβλήματα έπειτα από τον έλεγχό τους και φυσικά η εγκατάσταση του συστήματος GSM-R.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ την εν λόγω επιστολή.
Πώς επιστρέφουν από αύριο, Τετάρτη (22/3) τα τρένα
Οι αμαξοστοιχίες που σταδιακά θα τεθούν σε λειτουργία, αρχής γενομένης από αύριο, θα κινούνται σε διαφορετικές ώρες τη νύχτα, ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο να διασταυρωθούν σε σημεία όπου υπάρχει μονοδρόμηση της γραμμής, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Κέντρου Ασφάλειας Σιδηροδρόμων.
Σε όλα τα δρομολόγια των τρένων και του προαστιακού θα υπάρχουν αυστηρά, δύο μηχανοδηγοί και τουλάχιστον ένας συνοδός, ενώ θα υπάρχουν δύο σταθμάρχες, σε σταθμούς όπου μέχρι τώρα, ήταν μόνο ένας.
Επιπροσθέτως, στη συνεδρίαση των ειδικών συζητήθηκε το ζήτημα της πυρασφάλειας και της πυρανίχνευσης, οι ραδιοεπικοινωνίες και ο φωτισμός στις σήραγγες. Αποφασίστηκε να γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας επί χάρτου, αλλά και στο πεδίο με σενάρια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και θα συμμετέχουν Αστυνομία, Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ.
Τα δρομολόγια
Τα δρομολόγια που εκκινούν από την Τετάρτη 22 Μαρτίου είναι:
-Ο Προαστιακός Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Λιόσια – Χαλκίδα
-Το τμήμα Θεσσαλονίκη – Φλώρινα & Δράμα
-Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη
-Προαστιακός Πάτρα – Ρίο
Τα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των τρένων
Τα τρένα θα κινούνται σε διαφορετικές ώρες τη νύχτα ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο να διασταυρωθούν σε σημεία όπου υπάρχει μονοδρόμηση της γραμμής (όπως στο τμήμα Οινόη – Τιθορέα όπου γίνονται εργασίες για την τηλεδιοίκηση).
Από αύριο θα υπάρχουν σε όλα τα δρομολόγια και του προαστιακού αυστηρά δύο μηχανοδηγοί και τουλάχιστον ένας συνοδός, αλλά και δύο σταθμάρχες σε σταθμούς όπου μέχρι τώρα ήταν ένας όπως σε Παλαιοφάρσαλο, Λιτόχωρο, Πλατύ. Επιπλέον μειώνεται η ταχύτητα σε τμήματα που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση.
Μείωση ταχύτητας
Επίσης αποφασίστηκε μείωση ταχύτητας:
-80 χλμ σε προαστιακούς/εμπορευματικούς
-100 χλμ σε επιβατικές αμαξοστοιχίες
Παράλληλα θα υπάρξει σταδιακή εγκατάσταση από την Hellenic Train καταγραφικού στις αμαξοστοιχίες με δυνατότητα καταγραφής επικοινωνιών καμπίνας μεταξύ των μηχανοδηγών και του προσωπικού κυκλοφορίας του ΟΣΕ (σταθμάρχες, ρυθμιστές κυκλοφορίας και τηλεδιοικητές).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τρένα – Προαστιακός: Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση από αύριο – Τα πρώτα δρομολόγια