Θεσ/νίκη: Σε εξέλιξη νέα διαμαρτυρία για τον σταθμό Βενιζέλου (ΦΩΤΟ)

Θεσ/νίκη: Σε εξέλιξη νέα διαμαρτυρία για τον σταθμό Βενιζέλου (ΦΩΤΟ)

Ανοιχτή εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί αυτήν την ώρα η «Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ρεπορτάζ: Αλέξης Αλεξιάδης

Μέλη και φίλοι της Κίνησης Πολιτών, αλλά και πολίτες συγκεντρώνονται στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να σχηματιστεί μια συμβολική ανθρώπινη αλυσίδα.

Ήδη, στον χώρο γύρω από το άγαλμα Βενιζέλου, έχουν τοποθετηθεί πανό με αναπαράσταση των αρχαιοτήτων, ενώ τοποθετήθηκαν και κορδέλες που παραπέμπουν σε αυτές με τις οποίες η αστυνομία σημαίνει έναν χώρο, μετά από κάποιο έγκλημα.

«Το προαναγγελθέν Έγκλημα που συστηματικά μεθόδευσε το Υπ. Πολιτισμού και η ελληνική κυβέρνηση αγνοώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις όλης της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, αρνούμενη να μπει σε διάλογο με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, διασπείροντας ψεύδη, ανακρίβειες και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, φτάνει στο τέλος του. Χρησιμοποιώντας την ισχνή πλειοψηφία με την οποία το ΣτΕ έκρινε νόμιμη την απόσπαση και επανατοποθέτηση των ευρημάτων του Σταθμού Βενιζέλου έχει ήδη ξεκινήσει τη μη αναστρέψιμη καταστροφή του μοναδικού αρχαιολογικού τοπίου της Θεσσαλονίκης. Η ύστατη προσπάθεια διάσωσής του είναι πια στα χέρια μας!» αναφέρει η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης στο κάλεσμα της για την αποψινή διαμαρτυρία.

Το πρωί στον σταθμό Βενιζέλου, προηγήθηκε νέα διαμαρτυρία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, κατά την οποία τα μέλη τους προανήγγειλαν πως δεν θα συμμετάσχουν στο «έγκλημα» όπως χαρακτηρίζουν την απόσπαση των αρχαιοτήτων και πως θα κάνουν νέα προσφυγή στο ΣτΕ.

“Ημέρα απεργίας για εμάς, προσπαθούμε να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα. Είναι έγκλημα προς την πολιτιστική κληρονομιά και προς στους ίδιους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που θα μπορούσαν να έχουν ένα λειτουργικό μετρό από το 2022 και λόγω των επιλογών της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν χρονοδιάγραμμα για το πότε θα παραδοθεί η βασική γραμμή του μετρό”, δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα.

Δείτε τη δήλωσή της:

Δείτε τη δήλωση του Φωκίων Δεληγιάννη, συντονιστή της εκτελεστικής γραμματείας της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης:

Νέα ενημέρωση 20:40: Στην ανοιχτή εκδήλωση διαμαρτυρίας το λόγο πήρε και ο Γιάννης Μπουτάρης.

Δείτε φωτογραφίες του GRTimes.gr:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ