Θεσσαλονίκη: Απαλλάχτηκαν δύο διευθυντές των ΕΛΠΕ για ρύπανση – δυσοσμία

Θεσσαλονίκη: Απαλλάχτηκαν δύο διευθυντές των ΕΛΠΕ για ρύπανση – δυσοσμία

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι δύο πρώην διευθυντές των ΕΛΠΕ για ρύπανση περιβάλλοντος, από το Δεκέμβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2018. Προηγήθηκαν καταγγελίες κατοίκων για έντονη δυσοσμία στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Κατά την απολογία του, ο πρώτος κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι προκλήθηκε ρύπανση και ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. “Είχαμε καταγγελίες από το 2015 για δυσοσμία στην περιοχή. Η άναρχη δόμηση και ανάπτυξη της πόλης έκοψε τον φυσικό αερισμό της” ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων.

“Υφιστάμεθα πολλές επιθεωρήσεις και ελέγχους από το 2017 και παλαιότερα. Πρώτη φορά αναφέρθηκε ο όρος ρύπανση. Η ρύπανση ελέγχεται με νούμερα. Υπάρχει σταθμός παρακολούθησης ποιότητας ατμόσφαιρας, γίνονται δειγματοληψίες. Δεν διαπιστώθηκε καμία ανάλυση που να παραπέμπει σε ρύπανση.

Η διαρροή μαζούτ σε σκάμματα 4 τ.μ. ήταν δύσκολα διαπερατή. Είναι κατασκευασμένα με τσιμεντοστρωμένο δάπεδο. Δεν μπορούσε να καταλήξει στον υδροφόρο ορίζοντα” ισχυρίστηκε ο δεύτερος κατηγορούμενος ενώ για την προέλευση της δυσοσμίας επισήμανε ότι: :Πρόκειται για γενικότερο φαινόμενο, λόγω αναστροφής θερμοκρασίας εγκλωβίζονται οι οσμές “.

Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή τους.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι οι δυο διευθυντές των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα μεταξύ 2016 και 2018, προέβησαν σε παραβίαση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των εγκαταστάσεων τους.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε με πράξεις και με παραλείψεις τους, παραβίαζαν επανειλημμένως τους περιορισμούς, τις προϋποθέσεις και τους όρους λειτουργίας των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου, με αποτέλεσμα να προκαλείται συνεχόμενη περιβαλλοντική ρύπανση.

Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε από το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, διαπιστώθηκε διαρροή μαζούτ στο έδαφος και πτητικών οργανικών ουσιών στον αέρα, καθώς και ανεξέλεγκτη απόθεση και απόρριψη επί του εδάφους επικίνδυνων και μη στερεών αποβλήτων, προκαλώντας κατ’ επανάληψη ρύπανση του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΛΠΕ: Ταμείο Ανάκαμψης και Alpha Bank χρηματοδοτούν το ψηφιακό μετασχηματισμό

Πετρέλαιο θέρμανσης: Επιπλέον έκπτωση από τα ΕΛΠΕ για τους καταναλωτές

Θεσσαλονίκη: Σύγκρουση ΙΧ με δίκυκλο στην οδό Γιαννιτσών (ΦΩΤΟ)

Βραζιλία: Δύο νεκροί εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας

Βουλή: Πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση Αρχής Προστασίας Καταναλωτή

Σπίτι σε πλειστηριασμό για χρέος 1400 ευρώ: Διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top