Ένα ασφαλέστερο οδικό δίκτυο για τους οδηγούς και κυρίως για τους πεζούς, αναμένεται να δημιουργηθεί στους κεντρικούς άξονες της περιοχής ευθύνης του δήμου Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο αυτό, «έξυπνες διαβάσεις» αναμένεται να τοποθετηθούν στο οδικό δίκτυο του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της Ελλάδος, με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, Εφραίμ Κυριζίδη, να επεξηγεί στο GRTimes ότι «διαβάσεις έξυπνου τύπου θα τοποθετηθούν σε δέκα εμπορικούς δρόμους, όπως είναι μεταξύ άλλων οι οδοί Εγνατία, Μάρκου Μπότσαρη, Παπάφη και 25ης Μαρτίου, αλλά και γύρω από σχολεία και Πανεπιστήμια που βρίσκονται στον δήμο μας».
Σημειώνουμε ότι, προτεραιότητα του συγκεκριμένου συστήματος αποτελεί η προστασία των πεζών. Και η ιδιαιτερότητά του, είναι ότι ανιχνεύει τους πεζούς που πρόκειται να διασχίσουν τη διάβαση μέσα από ένα έξυπνο σύστημα αισθητήρων, οι οποίοι στέλνουν σήμα και ενεργοποιούν αυτόματα τα LED panels που είναι ενσωματωμένα στην άσφαλτο. Έτσι, οι οδηγοί των οχημάτων αντιλαμβάνονται καλύτερα και κυρίως, από μεγαλύτερη απόσταση την ύπαρξη πεζών στις διαβάσεις, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, ή και σε άσχημες καιρικές συνθήκες όπως βροχή και ομίχλη.

Κάπως έτσι θα έμοιαζε μία «έξυπνη διάβαση»
Επιπλέον, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, αναμένεται να αυξηθούν τα σημεία όπου παρατηρούνται οι έξυπνες πεζοδιαβάσεις, όπως εκείνες που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Προξένου Κορομηλά. Εκεί, όσοι ασχολούνται με τα κινητά τους και παράλληλα επιχειρούν να διασχίσουν τον δρόμο, αντικρίζουν στο έδαφος έναν λαμπτήρα πράσινου ή κόκκινου χρώματος, ανάλογου δηλαδή με εκείνον του φωτεινού σηματοδότη για τους πεζούς.
«Θα υπάρξουν και άλλα τέτοια σημεία, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το πού θα βρίσκονται αυτά», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η χρηματοδότηση για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις και οι νέες ασφαλτοστρώσεις
Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν με ευρωπαϊκό κονδύλι, καθώς ο κεντρικός δήμος αποτελεί τον έναν από τους 59 συνολικά δήμους που θα αξιοποιήσουν χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία προσφέρονται στο πλαίσιο του προγράμματος «βελτίωσης οδικής ασφάλειας». Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση των ιθυνόντων του δήμου Θεσσαλονίκης, από το εν λόγω πρόγραμμα εξασφαλίστηκε το ποσό των 4.000.000 ευρώ, το μεγαλύτερο που εγκρίθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων δήμων.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν επιπλέον ασφαλτοστρώσεις σε δρόμους περιοχών ευθύνης του κεντρικού δήμου.
Τα χρήματα αυτά περίμεναν πώς και πώς οι ιθύνοντες του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη, «καλή πρόθεση και σχέδιο υπήρχαν έτσι κι αλλιώς. Εκείνο που έλειπε, ήταν η χρηματοδότηση, που πλέον έχει εξασφαλιστεί».
Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν με ευρωπαϊκό κονδύλι, θα ακολουθήσουν όλη την προβλεπόμενη διαδικασία. Θα πρέπει δηλαδή να εκπονηθεί σχετική μελέτη, να καθοριστούν τα ακριβή σημεία όπου θα πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις, να δημοπρατηθεί το εν λόγω έργο και έπειτα η εταιρεία που θα καταθέσει την πιο συμφέρουσα πρόταση, να αναλάβει την υλοποίησή του.
Δε θα αυξηθεί ο αριθμός των διαβάσεων στους κεντρικούς δρόμους του δήμου Θεσσαλονίκης-Θα ανακατασκευαστούν οι υπάρχουσες
Ίδιος θα παραμείνει ο αριθμός των διαβάσεων που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης και απέχουν εκατοντάδες μέτρα η μία από την άλλη. Θυμίζουμε ότι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης συνθήκης, είναι αρκετοί να υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους και να επιλέγουν να διασχίσουν τον δρόμο από σημεία που δεν επιτρέπεται, όπως έγραψε πρόσφατα το GRTimes.
Σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη, «δεν προβλέπεται να γίνει κάποια αύξηση των διαβάσεων που έχουμε στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, θα πραγματοποιηθούν βελτιωτικές παρεμβάσεις σε όσες από τις υπάρχουσες διαβάσεις χρήζουν ανακατασκευής».
Όπως άλλωστε λέει σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, «σε κεντρικούς δρόμους δεν μπορούμε να βάλουμε διάβαση χωρίς φανάρι. Οπότε πρέπει να τοποθετηθεί διάβαση και φανάρι, πράγμα για το οποίο πρέπει να εκπονηθεί μελέτη και να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Τροχαίας Θεσσαλονίκης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θεσσαλονίκη: Ρεκόρ χρηματοδότησης για έργα οδικής ασφάλειας από το Ταμείο Ανάκαμψης
492 εκατ. ευρώ σε Δήμους και Περιφέρειες για την οδική ασφάλεια των πολιτών