Θεσσαλονίκη: Με ειδικές ράμπες για ΑμεΑ θα λειτουργούν από σήμερα 14 καταστήματα στο κέντρο (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Με ειδικές ράμπες για ΑμεΑ θα λειτουργούν από σήμερα 14 καταστήματα στο κέντρο (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Με 14 ειδικές ράμπες προσβασιμότητας για άτομα που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, προμηθεύει ισάριθμα εμπορικά καταστήματα του κέντρου ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για Άτομα με Αναπηρία, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη ράμπα τοποθετήθηκε σε κατάστημα ενδυμάτων που βρίσκεται επί της οδού Τσιμισκή, ενώ στο σημείο βρέθηκαν η πρόεδρος του ΟΤΘ, Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών – Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης και Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Αυγουστίδης, αλλά και ο ακτιβιστής και συγγραφέας, Δημήτρης Αντώνιου.

«Και τα άτομα με αναπηρία είναι καταναλωτές και πελάτες»

Ο κ. Αυγουστίδης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης, μια ημέρα ενημέρωσης, μια ημέρα στην οποία δηλώνουμε “παρόντες”. Με τη βοήθεια της Αντιπεριφερειάρχη και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης δίνουμε πρόσβαση σε ένα κατάστημα της πόλης. Είναι ένα μήνυμα πολύ σημαντικό ώστε να γίνουν προσβάσιμα τα καταστήματα της πόλης και οι επιχειρήσεις να το κάνουν κτήμα τους. Άλλωστε και τα άτομα με αναπηρία είναι καταναλωτές και πελάτες».

Επεσήμανε ότι στη Θεσσαλονίκη εδώ και πολλά χρόνια συζητάμε για την προσβασιμότητα που, όπως τόνισε, βρίσκεται στο αρχικό στάδιο.

«Ελπίζουμε τα βήματα να γίνουν πιο γρήγορα. Κεντρικά σημεία της πόλης είναι απροσπέλαστα όπως για παράδειγμα η Τσιμισκή προς τα Δικαστήρια. Μιλάμε για τουρισμό και η πλατεία στα Λαδάδικα δεν έχει πρόσβαση. Πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα για να βγουν τα άτομα με αναπηρία από το σπίτι. Η ζωή είναι μια και μοναδική για όλους».

Εννέα στα 10 καταστήματα στο κέντρο δεν έχουν πρόσβαση για ΑμεΑ

«Άλλη μια παγκόσμια μέρα ατόμων με αναπηρία και είναι μια ευκαιρία να κάνουμε κάποιους απολογισμούς, να βλέπουμε τι βελτιώσεις πρέπει να γίνουν, δήλωσε από πλευράς του ο ακτιβιστής και συγγραφέας, Δημήτρης Αντώνιου.

«Τι έχει γίνει, τι πρέπει να γίνει και ένα από αυτά που παρατηρήσαμε είναι πως δεν έχει εξελιχθεί, δεν έχει βελτιωθεί όσο θα θέλαμε η προσβασιμότητα στα καταστήματα», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, στο κέντρο περίπου 1 στα 10 καταστήματα έχουν πρόσβαση για τα αναπηρικά αμαξίδια και τα άλλα 9 δεν είναι προσβάσιμα. Σκεφτήκαμε πως αυτές οι πτυσσόμενες ράμπες δεν θα ενοχλούν τους πεζούς ενώ παράλληλα θα εξυπηρετούν τα ΑμεΑ».

«Η τεχνολογία είναι εδώ, για να μπορέσει να αποκαταστήσει τη δημοκρατία»

«Στεναχωριέμαι γιατί φτάνεις σε ένα σημείο να λες, “πώς μπορώ να σταματήσω τον αποκλεισμό ανθρώπων”. Είναι συμπολίτες, είναι αδέρφια σου, είναι φίλοι σου», είπε η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

«Η τεχνολογία είναι εδώ, για να μπορέσει να αποκαταστήσει τη δημοκρατία», είπε ακόμη η ίδια, τονίζοντας ότι «το να μπορεί ο οποιοσδήποτε, να πάει οπουδήποτε, είναι το απόλυτο δεδομένο της δημοκρατίας».

Όπως είπε σχετικά, «ντράπηκα. Πρέπει όλοι να τρέξουμε. Θελουμε όλοι οι συμπολίτες να μπορούν να πηγαίνουν παντού».

Όπως γνωστοποίησε η κ. Πατουλίδου, «ο ΟΤΘ παρήγγειλε 14 ράμπες», έπειτα από παρότρυνση των Δημήτρη Αντώνιου και Γιώργου Αυγουστίνος, προκειμένου αυτές να τοποθετηθούν σε εμπορικά καταστήματα.

«Τα καταστήματα θα διαθέτουν ειδική σήμανση ώστε τα ΑμεΑ να μπορούν να τα αναγνωρίζουν. Πρέπει να δείξουμε όλοι ευαισθησία», συμπλήρωσε ακόμη.

Έπειτα από την τοποθέτηση της πρώτης ειδικής ράμπας, θα ακολουθήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και η εγκατάσταση των υπολοίπων 13ων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κ. Μητσοτάκης: Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ με τέσσερα ακόμη στοχευμένα βήματα

Ν. Δένδιας για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: «Κανείς δεν μένει πίσω»

Β. Κικίλιας: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τις προσβάσιμες παραλίες

Χ. Σταϊκούρας: Να αυξηθούν άμεσα τα επιτόκια καταθέσεων, να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού

Εκλογές: Επίσημα με τη ΝΔ υποψήφιοι Κ. Πιερρακάκης και Χρ. Τριαντόπουλος – Δείτε σε ποιες περιφέρειες

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top