Θεσσαλονίκη: Με ενθουσιασμό η αποκάλυψη του γλυπτού «Θαλασσινός Ορίζοντας» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Με ενθουσιασμό η αποκάλυψη του γλυπτού «Θαλασσινός Ορίζοντας» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Αποκαλύφθηκε σήμερα το ιδιαίτερης ομορφιάς γλυπτό «Θαλασσινός Ορίζοντας» του εικαστικού Γιώργου Τσάρα, το οποίο θα κοσμεί από εδώ και στο εξής τον Κήπο των Γλυπτών, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Το ξεχωριστό έργο, που αποτελεί δωρεά του επιχειρηματία, Σταύρου Ανδρεάδη, παρουσίασε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε πως το γλυπτό αποτελεί «μια ψηφίδα ομορφιάς στην υπέροχη πόλη μας».

Όπως είπε ο κ. Ζέρβας, «βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα αγαπημένο σημείο της πόλης, στη Νέα Παραλία, σε ένα σημείο που όλη η πόλη έχει αγκαλιάσει, κι έχει αποκαταστήσει την σχέση της Θεσσαλονίκης με τη θάλασσα».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «αυτή η μοναδική επαφή με τον θαλάσσιο ορίζοντα, αυτά τα τόσα χιλιόμετρα του παραλιακού μετώπου, δεν είναι κάτι το σύνηθες, αλλά είναι κάτι το μοναδικό. Είναι ένας πλούτος που ζηλεύουν και θαυμάζουν πολλοί».

«Ο “Θαλασσινός Ορίζοντας” έδωσε ιδιαίτερη ταυτότητα στην πόλη μας»

Μιλώντας για το γλυπτό, ο κ. Ζέρβας είπε ότι «είμαι σίγουρος ότι θα γίνει ένα τοπόσημο, ένα σύγχρονο πολιτιστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης.

Δίπλα στους «Τρεις Κύκλους» του Ζογγολόπουλου, του «Ορίζοντα» της Μάρθας Παναγιωτοπούλου, του “Invitation” του Μαρκ Χατζηπατέρα, του χωρίς τίτλο Μιχάλη Κατζουράκη, έρχεται να βρει την θέση του ο Θεσσαλονίκης Ορίζοντας».

Μιλώντας για τη γλυπτική ως τέχνη, σημείωσε ότι αποτελεί «ένα μέρος του αστικού τοπίου, είναι ένα είδος γλώσσας που αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, που ακολουθεί αυτόνομους ρυθμούς εξέλιξης».

Αναφερόμενος στον δημιουργό του «Θαλασσινού Ορίζοντα» υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν καλλιτέχνη «που έδωσε ιδιαίτερη ταυτότητα στην πόλη μας. Με πολλά αριστουργήματα αναβαθμίζει τους δημόσιους χώρους σε πολιτιστικά μνημεία», ενώ πραγματοποίησε ειδική μνεία και στον δωρητή του έργου, Σταύρο Ανδρεάδη, για τον οποίο είπε ότι «είναι ένας ευπατρίδης της Θεσσαλονίκης».

«Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί, φίλε Σταύρο, που παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν άνθρωποι σαν εσένα, που κυρίως με την καλλιέργεια της ψυχής, στηρίζουν τις σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες», είπε ακόμη απευθυνόμενος στον επιχειρηματία.

«Ο “Θαλασσινός Ορίζοντας” θα αναδείξει συναισθήματα, πνευματικότητα και πολιτισμό»

Ένα από τα βασικά νοήματα του έργου είναι η συνύπαρξη, όπως είπε ο εικαστικός και δημιουργός του έργου, Γιώργος Τσάρας, κατά την παρουσίαση του γλυπτού.

Όπως ακόμη ανέφερε, προσπάθησε να εντάξει το έργο «στον υπάρχοντα αρχιτεκτονικό χώρο, ως συνέχεια των στοιχείων του που υπάρχουν δεξιά κι αριστερά, ως αναλογίες αλλά και ως ύφος».

Όσο για το γλυπτό, πρόσθεσε ότι «αποτείνει μια ώριμη συμπύκνωση μερικών από τις πιο σημαντικές ενότητες με τις οποίες ασχολήθηκα στην πορεία μου ως γλύπτης».

Ο κ. Τσάρας είπε ακόμη ότι το ο «Θαλασσινός Ορίζοντας» θα αναδείξει συναισθήματα, πνευματικότητα και πολιτισμό».

Μιλώντας επιπλέον για το έργο του, εξήγησε πως «η πύλη, είναι τα περάσματα, δηλαδή τα τετράγωνα, που διαπερνάται από μια δυναμική γραμμή: τον ορίζοντα».

Επεσήμανε επιπλέον πως, η γλυπτική απαιτεί μόχθο, ενώ ευχήθηκε «ο θαλασσινός ορίζοντας να προκαλέσει αισθητικά, να αρέσει και μακάρι να φέρει σκέψεις και στοχασμό, καθώς αποτελεί αντανάκλαση του πραγματικού ορίζοντα, που ανάμεσα περνάμε εμείς».

«Νομίζω ότι κάθε έργο τέχνης “μιλάει” με κάποιο τρόπο»

«Στο δημόσιο χώρο προστίθεται ακόμη ένα έργο τέχνης, και είμαι πραγματικά χαρούμενος για αυτό», είπε από πλευράς του ο κ. Ανδρεάδης.

«Χαίρομαι που βλέπω έναν θαλασσινό ορίζοντα, δίπλα στον πραγματικό. Νομίζω ότι κάθε έργο τέχνης “μιλάει” με κάποιο τρόπο, βγάζει μια ενέργεια και περιμένει να αντικρίσει τον καθένα μας, και να του πει κάτι», είπε ακόμη.

Ο κ. Ανδρεάδης απευθυνόμενος στον κόσμο που παρευρέθηκε στα αποκαλυπτήρια, είπε ακόμη πως «ίσως κάποια στιγμή που ο καθένας από εσάς θα έρθει εδώ μόνος, να ακούσει και να εκτιμήσει αυτά που ο θαλασσινός ορίζοντας θέλει να του πει».

Η ταυτότητα του νέου γλυπτού

Το νέο γλυπτό είναι μήκους 17 μέτρων, πλάτους 3 μέτρων και με ύψος του θα φτάνει περίπου τα 4 μέτρα μαζί με τη βάση.

Το έργο έχει τοποθετηθεί σε κοντινή απόσταση από το γλυπτό του Γ. Ζογγολόπουλου, «Τρεις Κύκλοι».

«Ως γέννημα θρέμμα της περιοχής Ανάληψης έχω περπατήσει πολύ στην παραλία και νιώθω μεγάλη χαρά που ένα έργο μου θα βρίσκεται στον Κήπο των Γλυπτών.

Είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το αρχιτεκτονικό περιβάλλον και “συνομιλεί” με τα γειτνιάζοντα οικοδομήματα.

Είναι ένα έργο δύσκολο και απαιτητικό και υπολογίζω σε έναν μήνα να είναι έτοιμο, ολοκληρωμένο, μαζί και με τον φωτισμό», είχε δηλώσει ο γλύπτης Γιώργος Τσάρας.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Κήπος των Γλυπτών το 2019 είχε «υιοθετηθεί» από τον Σταύρο Ανδρεάδη, ο οποίος είχε αναλάβει όλες τις εργασίες συντήρησης του χώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Στα «μπλε» οι ομπρέλες Ζογγολόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Σε χρώματα μπλε-φουξ οι ομπρέλες Ζογγολόπουλου για τα νεανικά ρευματικά νοσήματα (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top