Θεσσαλονίκη: Νέοι δημιούργησαν τοιχογραφία εμπνευσμένη από την πανδημία (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Νέοι δημιούργησαν τοιχογραφία εμπνευσμένη από την πανδημία (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Μια ξεχωριστή τοιχογραφία ύψους τριών μέτρων και ύψους περίπου 20 μέτρων εμπνευσμένη από την πανδημία και σχεδιασμένη από νέους της Θεσσαλονίκης, δημιουργείται στον εξωτερικό χώρο του 43ου Δημοτικού Σχολείου στο κέντρο της πόλης και παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Με θέμα «COVID19- νέοι- ψυχική υγεία», περίπου 50 νέοι της ActionAid ξεκίνησαν μαζί με τον γνωστό για τα έργα του street artist Apset, να δημιουργούν την τοιχογραφία η οποία αναπαριστά ένα κεντρικό θέμα που είναι 11 μορφές.

Όπως ανέφερε η υπεύθυνη προγράμματος Θεσσαλονίκης της ActionAid και project manager του έργου, Στέλλα Τσιαρβούλα, στα 11 πρόσωπα που επέλεξαν οι νέοι να αναπαρίστανται υπάρχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που πρόσεξαν πολλοί αυτό το τριήμερο, το οποίο είναι ότι τα πρόσωπα δεν έχουνε μάσκες. “Οι νέοι επιθυμούν να αφήσουμε τις μάσκες πίσω, να δούμε την άλλη μέρα με αισιοδοξία και άλλο βλέμμα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στον τοίχο δίπλα από το έργο υπάρχει ένα άλλο εικαστικό το οποίο προκαλεί σε διάδραση ζητώντας από τους περαστικούς να αφήσουν ένα δικό τους θετικό μήνυμα. “Είναι η τρίτη ημέρα υλοποίησης ενός μεγάλου συμμετοχικού έργου που είναι απόρροια ενός πρότζεκτ που έτρεχε η ActionAid από πέρυσι. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που υλοποιούμε με το Ινστιτούτο Mural Arts στη Φιλαδέλφεια και έχουμε την αμέριστη στήριξη από την πρεσβεία ΗΠΑ στην Ελλάδα”, ανέφερε η κα. Τσιαρβούλα.

Επισήμανε δε, πως “θεωρούμε ότι έτσι μπαίνουν οι βάσεις για κάτι που θα βγάλει τους νέους της πόλης έξω, θα τους ενεργοποιήσει. Θα δούμε πιο σημαντικές δράσεις που θα σχετίζονται με τις εικαστικές αλλαγές αλλά και γενικότερα αισθητικής φύσης στον χώρο γύρω μας. Πώς δηλαδή θα μπορούμε να αλληλεπιδρούμε με τον δημόσιο χώρο και να βελτιώσουμε τη ζωή μας στην πόλη”.

Δείτε τι δήλωσε:

Από τη μεριά του ο καλλιτέχνης Apset ανέφερε ότι το σημαντικό με αυτό το έργο είναι πως φιλοτεχνήθηκε σε συνεργασία με ένα μεικτό κοινό όπως παιδιά σχολείου, περαστικούς αλλά και άτομα που διαμένουν στη γειτονιά, τονίζοντας ότι ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει από την πρώτη ημέρα που βλέπει να υλοποιείται το έργο.

Στην παρουσίαση του έργου βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι και η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Elizabeth K. Lee, δηλώνοντας πως είναι υπερήφανη που η πρεσβεία των ΗΠΑ είναι μέρος ενός τόσο σημαντικού πρότζεκτ. “Είμαι ιδιαίτερα περήφανη για τους νέους ανθρώπους που συνέδραμαν σε αυτό το ξεχωριστό έργο που εστιάζει σε ένα τόσο επίκαιρο ζήτημα χρησιμοποιώντας την τέχνη. Δεν είναι ένα έργο που θα επωφελήσει μόνο τη συγκεκριμένη γειτονιά αλλά και ολόκληρη την πόλη”, σημείωσε.

Δείτε τι δήλωσε:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top