Θεσσαλονίκη: Οι μελλοντικές πλημμύρες απειλούν χιλιάδες κατοίκους και επιχειρήσεις στο Καλοχώρι (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Οι μελλοντικές πλημμύρες απειλούν χιλιάδες κατοίκους και επιχειρήσεις στο Καλοχώρι (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Χρήστος Νανούσης

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος για σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία θα πλήξουν εκατοντάδες κατοικίες, επιχειρήσεις αλλά και θα αποτελέσουν κίνδυνο ακόμα και για ανθρώπινες ζωές στην περιοχή του Καλοχωρίου και πέριξ του δήμου Δέλτα – Όλα όσα υποστηρίζει ο δήμαρχος, Γιάννης Ιωαννίδης, στο GRTimes.

Ήταν φθινόπωρο του 2019 όταν υπερχείλισε η θάλασσα στην παράκτια ζώνη του Καλοχωρίου και το φράγμα δεν άντεξε τον τεράστιο όγκο νερού με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν τα σπίτια των κατοίκων. Τότε είχε ανέβει η στάθμη του Γαλλικού ποταμού στις εκβολές του προς τον Θερμαϊκό με αποτέλεσμα, θάλασσα και ποτάμι να γίνουν ένα.

Τότε ο δήμος Δέλτα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εργάστηκαν ώστε να ενισχυθεί το φράγμα με τοποθέτηση περισσότερων και μεγαλύτερων πετρωμάτων και ευτυχώς η φορά του ανέμου αλλά και η στάθμη του νερού που εν τέλει έπεσε, έσωσαν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις των ανθρώπων.

Καλοχώρι

Χωρίς αντιπλημμυρικά έργα

Πέραν της στάθμης του νερού του Θερμαϊκού Κόλπου, η οποία πάντα αποτελεί μια μεγάλη απειλή τόσο για το Καλοχώρι όσο και για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, χρόνιο πρόβλημα στον δήμο Δέλτα είναι η έλλειψη των αντιπλημμυρικών έργων.

Εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις που εκπέμπουν «SOS» κάθε φορά που υπάρχει μεγάλος όγκος νερού από βροχοπτώσεις και καταιγίδες, έξω από το Καλοχώρι, στην οδό Πόντου μέχρι και τον Γαλλικό ποταμό.

Το νερό που συγκεντρώνεται κάθε φορά που υπάρχει έντονη βροχόπτωση αποτελεί κίνδυνο τόσο για ανθρώπινη ζωή όσο και για την επιβίωση της κάθε επιχείρησης.

«Έχουμε κάνει πρόταση σε Περιφέρεια-Υπουργείο»

Το γεγονός ότι έχει αποσταλεί πρόταση από τον δήμο Δέλτα προς το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών αλλά και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να χρηματοδοτηθεί η μελέτη του έργου, υποστηρίζει στο GRTimes ο δήμαρχος, Γιάννης Ιωαννίδης.

«Πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθεί τόσο το φράγμα αλλά και να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία δεν υπάρχουν και έτσι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος για κάποια πλημμύρα γιατί με την κλιματική αλλαγή και τις βροχοπτώσεις δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα» αναφέρει ο ίδιος.

Επιπλέον υποστήριξε πως «έχω ζητήσει ο ίδιος από την Περιφέρεια και το υπουργείο να γίνει αντιπλημμυρική θωράκιση» και συμπλήρωσε πως «εμείς σαν δήμος είμαστε αρμόδιοι ως ένα σημείο, δεν μπορούμε να αναλάβουμε ένα τόσο μεγάλο έργο μόνοι μας καθώς δεν έχουμε ούτε τους πόρους αλλά ούτε και τους ανθρώπους που απαιτούνται για ένα τέτοιο έργο.

«Για την ώρα και γενικά επί δικής μου δημαρχίας δεν υπήρξε ποτέ ένας σχεδιασμός και κατά την άποψη μου ένα τόσο σοβαρό έργο πρέπει να ενταχθεί με χρηματοδότηση απευθείας από το υπουργείο Υποδομών. Η δική μας πρόταση αφορά μια ολόκληρη βιομηχανική περιοχή, χιλιάδες σπίτια, 10.000 στρέμματα. Ζητούμε να γίνει η μελέτη» κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.

Καλοχώρι

Υπόμνημα και στον Αλέξη Τσίπρα

Κατά την επίσκεψη του στη Σίνδο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον δήμαρχο του δήμου Δέλτα, Γιάννη Ιωαννίδη και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα ο κ. Ιωαννίδης, παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ένα υπόμνημα στο οποίο υπάρχουν και τα αντιπλημμυρικά έργα.

«Κρίσιμα είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, για την προστασία από καταστροφές που αποτελούν διαρκή απειλή για τους κατοίκους και τους παραγωγούς της περιοχής, που επιδεινώνονται και λόγω κλιματικής κρίσης, καθώς και τα παρατηρητήρια προστασίας περιβάλλοντος για κατάλληλη περιφρούρηση του χώρου από την ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων για αναβάθμιση του υγροβιότοπου και του Δέλτα του Αξιού» ανέφερε χαρακτηριστικά στο υπόμνημά του ο Γιάννης Ιωαννίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο Θερμαϊκός μπορεί να φτάσει μέχρι και την… Τσιμισκή λόγω της κλιματικής αλλαγής

Αυτοψία του GRTimes.gr- Εκεί όπου η θάλασσα της Θεσσαλονίκης είναι ψηλότερα από τη στεριά (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Πλημμύρισαν δρόμοι στη Λαχαναγορά (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top