Θεσσαλονίκη: Στη ΔΕΘ θα μάθετε πως οι Αρχαίοι Έλληνες έσωσαν τα Μαθηματικά! (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Στη ΔΕΘ θα μάθετε πως οι Αρχαίοι Έλληνες έσωσαν τα Μαθηματικά! (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

«Όλα είναι μαθηματικά». Πρόκειται για μία γενικόλογη φράση που ακούγεται από αρκετούς, ειδικούς -και μη- επί της μαθηματικής επιστήμης, οι οποίοι προσπαθούν να περιγράψουν τη σημασία των αριθμών στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Μαθηματικά

Την παραπάνω θεωρία έρχεται να επιβεβαιώσει μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες περιηγήσεις από τους πρόθυμους και χαμογελαστούς ξεναγούς, η έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών», που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει στο Περίπτερο 1 της ΔΕΘ.

Πρόκειται για μια έκθεση της Placebo Events, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo AE. Σε αυτήν, αναπροσαρμόζονται τα ιστορικά δεδομένα που αφορούν τα μαθηματικά, στο «σήμερα» και το 2022.

Η έκθεση αποτελεί ένα ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, που ξεκινά για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, από τον 5ο αιώνα π.Χ. και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προβολή βίντεο, εμπειρία εικονικής πραγματικότητας αλλά και μαθηματικές ασκήσεις για μικρούς και μεγάλους.

Μαθηματικά

Τι θα δείτε και θα ακούσετε στη συγκεκριμένη έκθεση

«Ο στόχος της έκθεσης, είναι η απομυθοποίηση της δυσκολίας των μαθηματικών, μέσω της μύησής μας στη μαγεία της μαθηματικής σκέψης», λέει στο GRTimes η μουσειοπαιδαγωγός του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Νίκη Τσιούνη.

Και με 7+1 σταθμούς, το ταξίδι στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών στοχεύει να αποδείξει το παραπάνω, με την 1η, μάλιστα, στάση, όπως εξηγεί η κ. Τσιούνη, να αφορά σημαντικούς σταθμούς και πρόσωπα της εποχής.

Έπειτα, «στον 2ο σταθμό συναντάμε τους πρώτους Έλληνες μαθηματικούς φιλοσόφους, οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη φιλοσοφική σκέψη. Οι άνθρωποι αυτοί, μεταξύ άλλων ο Θαλής και ο Πυθαγόρας, μελετούν και τις ιδιότητες των σχημάτων», όπως αναλύει η ίδια, λίγο πριν γνωστοποιήσει τη σημαντικότητα της 3ης στάσης που βρίσκεται στη συγκεκριμένη έκθεση:

«Μιλάμε φυσικά για την έννοια της μαθηματικής απόδειξης που επινόησαν οι Έλληνες», λέει ειδικότερα, εξηγώντας πως «οι πρώτοι που την επινόησαν ήταν οι Έλληνες μαθηματικοί, που διατύπωσαν την αλήθεια με επιχειρήματα».

Μαθηματικά

Αναλύει ακόμη πως «η έννοια της απόδειξης είναι ο θεμέλιος λίθος των σύγχρονων μαθηματικών», ενώ διευκρινίζει ότι οι πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης εποχής είναι ο Πλάτωνας και o Ευκλείδης. Μιλά επιπλέον και για το γεγονός ότι εδώ, συναντούμε και το περίφημο Πυθαγόρειο Θεώρημα.

Πώς τα μαθηματικά συνδέονται με τις επιστήμες

Η ξενάγηση συνεχίζεται με την εξήγηση της «χρυσής εποχής των μαθηματικών» όπου, όπως λέει η κ. Τσιούνη, συναντούμε τον Αρχιμήδη και τον Ερατοσθένη, στην Αλεξάνδρεια. Ο Ερατοσθένης, μάλιστα, ήταν ο άνθρωπος που υπολόγισε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το μήκος της περιφέρειας της γης.

Στην έκθεση έχουμε επιπλέον τη δυνατότητα να δούμε τον κομβικό, συνδετικό ρόλο των μαθηματικών με όλες τις υπόλοιπες επιστήμες, όπως η αρχιτεκτονική, η αστρονομία και πολλές άλλες. Επιπροσθέτως, λίγο πριν το τέλος, το διαδραστικό ταξίδι εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο Βυζαντινοί και Άραβες αντιγράφουν και διασώζουν την αρχαία μαθηματική φιλοσοφία και γνώση του παρελθόντος.

Τέλος, στον 8ο σταθμό, πραγματοποιείται εικονική περιήγηση στον θαυμαστό κόσμο του Αρχιμήδη. «Εκεί, βλέπουμε τα πειράματά του, μέσω της εικονικής πραγματικότητας», λέει σχετικά η κ. Τσιούνη.

Μαθηματικά

Η διαδραστική έκθεση άνοιξε σήμερα (5/11) τις πύλες της και θα βρίσκεται στη ΔΕΘ έως και τα τέλη του Μαρτίου, του 2023. Θα βρίσκεται στο σημείο ώστε όλοι οι επισκέπτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, που καταδεικνύουν τον κομβικό ρόλο των μαθηματικών στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Άλλωστε, όπως τονίζει και η Νίκη Τσιούνη, «τα μαθηματικά, είναι για όλους τους ανθρώπους. Ανεξαιρέτως».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top