Θεσσαλονίκη: Στην Πτολεμαίων η πρώτη επένδυση της Atlas Development

Θεσσαλονίκη: Στην Πτολεμαίων η πρώτη επένδυση της Atlas Development

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Την είσοδό της στη Θεσσαλονίκη με ένα πρώτο market test της αγοράς ακινήτων της πόλης, κάνει με την ολοκλήρωση του έργου στην οδό Πτολεμαίων 25 η επενδυτική Atlas Development Α.Ε.

Η Atlas Development, εταιρεία ευρωπαϊκών συμφερόντων που επενδύει σε ξενοδοχειακά και οικιστικά projects – Αθήνα, Κρήτη, Θεολόγο Φθιώτιδας, Σαντορίνη, Σπέτσες- ήρθε στην πόλη, αφού με βάση το τι ισχύει στη διεθνή κτηματαγορά, «η Θεσσαλονίκη, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, προσφέρει τις μεγαλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως»,  όπως τόνισε στο GRTimes.gr o κ. Κώστας Τζάρος του VST Group, που ανέλαβε την ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση της επταώροφης πολυκατοικίας, όπως και την πώληση των σύγχρονων διαμερισμάτων που κατασκευάστηκαν.

Η Atlas Development (ιδρυτικά μέλη οι Florian Schmid, Σταύρος Πάσχος και Felix Amοn)  μέσω του project FKF Hellas 3, επέλεξε για την πρώτη της επένδυση στη Θεσσαλονίκη, την οδό Πτολεμαίων και το κτίριο στον αριθμό 25, καθώς ο συγκεκριμένος δρόμος, πάνω από την Εγνατία, είναι το «the next big thing» ,  μετά την οδό Βαλαωρίτου σε ό,τι αφορά την μεταμόρφωση μίας περιοχής που παλαιότερα και επί δεκαετίες κυριαρχούνταν από τη βιοτεχνία και το χονδρεμπόριο.

Η Atlas Developmen, επένδυσε περίπου 2,4 εκατ. ευρώ για την αγορά και την πλήρη ανακατασκευή της παλιάς οικοδομής κατοικιών. Με την ολοκλήρωση του έργου, δημιουργήθηκαν στην πολυκατοικία των επτά ορόφων- τέσσερις τυπικοί και τρεις σε εσοχή, 28 σύγχρονα διαμερίσματα, studios και διαμερίσματα του ενός υπνοδωματίου, πολλά από τα οποία έχουν ήδη πωληθεί.

Η υλοποίηση του έργου έγινε μέσα στη διάρκεια του κορωνοϊού, ο οποίος και προκάλεσε καθυστερήσεις στις προβλεπόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά πλέον η αγορά ακινήτων της πόλης έχει ξαναβρεί τους ρυθμούς της.

Οι αποδόσεις ξεπερνούν το 20%

«Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε μεγάλες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια», υποστήριξε ο κ. Τζάρος λόγω των μεγάλων αποδόσεων που εξασφαλίζουν όσοι τοποθετούνται στην πόλη, η οποία πλέον προσελκύει το ενδιαφέρον και μεγάλων funds από όλα τα μέρη του κόσμου.

«Στη μεταπώληση οι αποδόσεις φτάνουν και ξεπερνούν το 20%, ποσοστό  συντηρητικό που εύκολα επιτυγχάνεται όταν το ακίνητο αλλάζει χέρια αμέσως (flip sale). Όσοι έχουν υπομονή να περιμένουν μερικούς μήνες, πωλούν με μεγαλύτερο όφελος. Aυτοί που επενδύουν στην ανακαίνιση των ακινήτων με σκοπό τη μετατροπή και ενοικίασή τους,  έχουν αποδόσεις της τάξης του 6%-10%.

«Ωστόσο, σε μία ανοδική αγορά, όπως της Θεσσαλονίκης, η πραγματική επενδυτική ευκαιρία, είναι στην προστιθέμενη αξία της μεταπώλησης», υπογράμμισε ο επικεφαλής των Morfi Constructions και Bee Executive.

Iσραηλινοί, οι πρώτοι επενδυτές

Οι πρώτοι που έδωσαν ώθηση στην αγορά του real estate στη Θεσσαλονίκη, πριν πέντε- έξι χρόνια, ήταν Ισραηλινοί.  Ήρθαν πολλοί, μεγαλύτεροι και πιο μικροί επενδυτές και μάλιστα ορισμένοι έχουν εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, επειδή η επιχειρηματική δραστηριότητά τους βρίσκεται εδώ.

Οι Ισραηλινοί ήταν αυτοί που πρώτοι εντόπισαν και τις ευκαιρίες στην οδό Πτολεμαίων. Αγόρασαν ιδιοκτησίες αλλά και  ορόφους ολόκληρους πχ. στους αριθμούς 33, 32, 30, 39. Οι πρώτες αγορές έγιναν πριν έξι χρόνια.

Η οδός Πτολεμαίων, αρχίζει από τη συμβολή με την Ίωνος Δραγούμη και φτάνει ως το Βαρδάρη. Σε αυτό τον περίπου 400 μέτρων μήκους δρόμο, υπάρχουν μεικτές χρήσεις, κτήρια κατοικίας αλλά και πολλές οικοδομές που μέχρι πρότινος στέγαζαν βιοτεχνίες. Σταδιακά οι περισσότερες βιοτεχνίες έκλεισαν ή άφησαν την περιοχή και πολλά κτήρια έμειναν σε μεγάλο μέρος τους ή ολότελα κενά.

Τι είδαν οι ξένοι στην Πτολεμαίων

Στην Πτολεμαίων, Ισραηλινοί αλλά τώρα και η Atlas Development, είδαν επενδυτικές ευκαιρίες καθώς η οδός είναι η πρώτη παράλληλος πάνω από την Εγνατία και  μόλις 7’ της ώρας, ποδαρόδρομο από την Αριστοτέλους. Επίσης  ο δρόμος διασταυρώνεται με Ίωνος Δραγούμη και Συγγρού, μεγάλες οδούς με πολύ κίνηση, πληθώρα  ενεργών καταστημάτων λιανικής και πολλές εξυπηρετήσεις για τους νέους κατοίκους που φιλοδοξούν να προσελκύσουν οι επενδυτές.

Οι τιμές στην Πτολεμαίων ήταν πολύ ελκυστικές αφού μέχρι πριν τέσσερα χρόνια το τ.μ. πωλείτο προς 400-500 ευρώ. Σήμερα τα λίγα απούλητα ακίνητα που υπάρχουν, προσφέρονται άνω των 1.000 €/τ.μ., εννοείται μη ανακαινισμένα και χωρίς αλλαγή χρήσης.

Οι τιμές λοιπόν ήταν πολύ ελκυστικές ενώ το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες ήταν λιγότεροι, απ’ ότι σε ένα κτήριο κατοικιών, έκανε και πιο εύκολη την απόκτηση ιδιοκτησιών.

Η Πτολεμαίων θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για τη «μεταμόρφωσή» της. Σταδιακά, όταν τα διαμερίσματα αρχίσουν να κατοικούνται, τα καταστήματα που βρίσκονται στην Πτολεμαίων- πολλά από τα οποία είναι ξενοίκιαστα- θα γυρίσουν από το χονδρεμπόριο που είχαν παλιότερα σαν αντικείμενο, στη λιανική, δημιουργώντας νέα και πρόσθετη κίνηση.

Πτολεμαίων- 15 projects σε εξέλιξη

Στην παρούσα φάση, μόνο στην Πτολεμαίων υπάρχουν περί τα 15  projects σε εξέλιξη, δίχως να υπολογισθούν τα έργα στους γύρω δρόμους.

Τα περισσότερα από τα projects αυτά, αν όχι όλα, αφορούν κατοικία και τουριστικά καταλύματα. Οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία, υφιστάμενα ή καινούργια, δεν προχώρησαν την τελευταία διετία κυρίως λόγω της πανδημίας αλλά, σε αρκετές περιπτώσεις, εξ’ αιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών όταν πρόκειται για διατηρητέα κτήρια.

Οι επενδύσεις όμως σε οικιστικά projects συνεχίσθηκαν γιατί η Θεσσαλονίκη είναι μία μεγάλη φοιτητούπολη αλλά και πόλη υπηρεσιών, με αποτέλεσμα όλα τα σύγχρονα, μικρά διαμερίσματα στο κέντρο, να νοικιάζονται αμέσως και με πολύ ικανοποιητικά μισθώματα.

Και ντόπιοι και ξένοι στην Αγορά

«Αυτό που βιώνουμε πάρα πολύ έντονα τον τελευταίο ειδικά χρόνο, είναι ότι επανήλθε στην αγορά η μεσοαστική τάξη, η οποία στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, δεν προχωρούσε σε τοποθετήσεις», είπε ο κ. Τζάρος δίνοντας μία ευρύτερη οπτική στις εξελίξεις της αγοράς ακινήτων.

«Εκτός από τους ξένους που ως τώρα κυρίως επενδύουν στις ανακατασκευές, βλέπουμε ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση για νεόδμητες κατασκευές, κάτι που βεβαίως ωθεί προς τα άνω τις τιμές», είπε ο κ. Τζάρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι τιμές στο Καραμπουνάκι φθάνουν ως τις  3.500- 4.000 ευρώ/τ.μ, ενώ τα προς κατασκευή διαμερίσματα πωλούνται με το που μπαίνουν οι «ταμπέλες» στα οικόπεδα  Μεγάλη είναι η ζήτηση και για νέες κατοικίες στον Εύοσμο. Σε οικοδομή που κατασκευάζεται στο κέντρο του Δήμου, έχει πωληθεί το 80% των διαμερισμάτων ακόμη από τα μπετά.

Η πιο μεγάλη ώρα, είναι τώρα

Η Θεσσαλονίκη τώρα αναπτύσσει όλες τις υποδομές της, γι’ αυτό και έχουν πλέον αρχίσει να έρχονται στην πόλη μεγάλα σχήματα.

«Όταν μετά τους μικρότερους επενδυτές, αρχίσουν και έρχονται τα μεγάλα fundς, τότε ξέρουμε ότι οι προοπτικές είναι τεράστιες», εξέφρασε την άποψη ο κ. Τζάρος.

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα, μπορεί να κάμφθηκε στη διάρκεια του κορωνοϊού, αλλά τώρα αναζωπυρώνεται. Υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν για υφιστάμενες μονάδες αλλά και για κατάλληλα οικόπεδα. Στην αγορά των τουριστικών καταλυμάτων  υπάρχουν και πιο μικροί Έλληνες παίκτες, αλλά υπάρχουν και μεγάλες αλυσίδες, διεθνείς. Αυτοί που προ covid-19 αγόρασαν, θα αξιοποιήσουν τα ακίνητα που πήραν, αφού ξεπεράσουν τα διάφορα ‘κενά’ που υπάρχουν στις χρήσεις γης στο κέντρο της πόλης.

Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, κάποια από τα ακίνητα που αγοράστηκαν δεν είναι απλώς διατηρητέα, είναι χαρακτηρισμένα ως έργα τέχνης και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι εύκολη η υλοποίηση μίας επένδυσης. Οι επεμβάσεις στα διατηρητέα, απαιτούν πολύ χρόνο και χρήματα, για να περάσουν  από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Να σημειωθεί ότι πέρασε μία τριετία μέχρι να δοθεί άδεια κατεδάφισης για το παλιό ξενοδοχείο «Αίγυπτος» στην Πτολεμαίων 8, παρότι το κτίσμα ήταν επικίνδυνο και οι επενδυτές, Γερμανοί, θα κατασκευάσουν ένα boutique ξενοδοχείο, αντίγραφο του παλαιού.

Πτολεμαίων-Στοά Κολόμβου- Εγνατία

Η προοπτική των επενδύσεων στην Πτολεμαίων, δεν μπορεί παρά να συνδεθεί σε επόμενο χρόνο με την αξιοποίηση της Στοάς Κολόμβου, αλλά και με το σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης για μία εκτεταμένη ανάπλαση της Οδού Εγνατίας , πέριξ των σταθμών του Μετρό αλλά και κατά μήκος όλου του δρόμου.  Μία τέτοια εξέλιξη φυσικά και ευνοεί τις επενδύσεις σε ξενοδοχεία στον άξονα της Εγνατίας και στους κάθετους δρόμους.

«Μετά λίγα χρόνια, θα κοιτάζουμε ορισμένες περιοχές της πόλης μας και δεν θα τις αναγνωρίζουμε, τόσο θα έχουν αλλάξει, τόσο θα έχουν αναβαθμιστεί. Το ίδιο θα συμβεί και στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, στη δυτική είσοδο, ειδικά αν προχωρήσει η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Βεβαίως θα χρειαστεί χρόνος για να αποδώσουν οι επενδύσεις που γίνονται, όμως οι αλλαγές απαιτούν χρόνο, δε γίνονται μονομιάς» είπε ο κ. Τζάρος για να τονίσει:

«H ανάπτυξη έρχεται, αρκεί να μη θελήσουμε από τώρα να προεξοφλήσουμε την άνοδο της κτηματαγοράς. Αν λειτουργήσουμε ορθολογικά,  η Θεσσαλονίκη έχει τις προοπτικές για να αναδειχθεί σε top επενδυτικό προορισμό, παγκοσμίως, στην επόμενη πενταετία».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top