Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους οι ελαιοπαραγωγοί λόγω ακαρπίας (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους οι ελαιοπαραγωγοί λόγω ακαρπίας (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Νικολάου

Σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση ελαιοπαραγωγών έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην οδό Β. Όλγας.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται για τα ζητήματα της ακαρπίας και της έλλειψης παραγωγής ελαιόλαδου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ελαιοπαραγωγών Χαλκιδικής Θανάση Χαλάτη η ακαρπία ανά περιοχή κυμαίνεται από 80% έως 100%, ενώ η καλλιέργεια δεν είναι επιλέξιμη από τον ΕΛΓΑ για αποζημίωση.

Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν από τις ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων σε πανελλαδικό επίπεδο και ανάμεσα στα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών είναι η αναπλήρωση εισοδήματος με 200 ευρώ ανά στρέμμα, η μείωση του κόστους παραγωγής, η θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών, η αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, η στελέχωση των υπηρεσιών και η προστασία της πρώτης κατοικίας και των χωραφιών τους.

Οι ελαιοπαραγωγοί παρέδωσαν έγγραφο με τα αιτήματά τους σε εκπρόσωπο της ΠΚΜ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καλλιεργητών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου Ολίβια ο τζίρος της βρώσιμης ελιάς φτάνει το 1 εκ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή.

“Ζητάμε από το κράτος όχι μόνο λεφτά αλλά μια επιστημονική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια της ελιάς”, δήλωσε ο Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας Χρήστος Τσιπέλης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top