Τηλεδιάσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη με Ντράγκι, Σάντσεθ και Κόστα

Τηλεδιάσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη με Ντράγκι, Σάντσεθ και Κόστα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις 11:30 τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό του Μπανγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα.

Στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην τετραμερή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Παρεμβάσεις 1,1 δισ. ευρώ για την ανακούφιση 3,2 εκατομμυρίων ευάλωτων πολιτών

Τέσσερα νέα μέτρα, συνολικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση νοικοκυριών (κυρίως της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων) και επιχειρήσεων από την ακρίβεια, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Εάν σε αυτά προστεθούν, όπως είπε ο υπουργός, τα μέτρα που ήδη συζητούνται στη Βουλή (μείωση ΕΝΦΙΑ, επιδότηση αγροτικού καυσίμου, λιπάσματα κ.ά.), το κόστος ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

1.Αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, συνεχίζεται η επιδότηση του φυσικού αερίου και επιδοτούνται και επιχειρήσεις. Το κόστος για τον Απρίλιο είναι 640 εκατ. ευρώ.

2.Ενισχύονται πριν από το Πάσχα 1,4 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά:

-Χορηγείται επιπλέον 1,5 δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο

-Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους

-Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες

-Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ στα ΑμεΑ

-Χορηγείται διπλή δόση στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 324 εκατ. ευρώ.

3.Παρέχεται επιδότηση καυσίμου:

-Θα υπάρξει απευθείας επιδότηση καυσίμου για 3 μήνες σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Θα επιδοτούνται 60 λίτρα καυσίμου ανά μήνα, με 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για τις νησιωτικές περιοχές θα είναι 0,27 ευρώ ανά λίτρο. Ο υπουργός είπε ότι η μέση μηνιαία κατανάλωση είναι 54 λίτρα.

-Επιδοτείται απευθείας το πετρέλαιο κίνησης με 0,15 ευρώ ανά λίτρο.

-Χορηγείται τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.

4.Αυξάνονται σε 96 από 60 οι δόσεις για την αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών». Παραμένουν οι μειώσεις για την επιστροφή των ποσών των κρατικών δανείων, όπως η έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή. Όπως είπε ο υπουργός, το κράτος χορήγησε δάνεια ύψους 8,3 δισ. ευρώ μέσω των «επιστρεπτέων προκαταβολών» και θα εισπράξει 3 δισ. ευρώ.

Μείωση της ανεργίας: Στο 12,8% τον Ιανουάριο, έναντι 17,2% τον Ιούλιο του 2019

Παρά τα έκτακτα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας που ελήφθησαν στα τέλη Δεκεμβρίου, και στις αρχές Ιανουαρίου, η ανεργία κατά τον πρώτο μήνα του έτους κινήθηκε σε χαμηλά 12ετίας. Περιορίστηκε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο 12,8% έναντι 16,2% τον Ιανουάριο του 2021 και 17,2% τον Ιούλιο του 2019, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία. Σε βάθος δυόμισι ετών, παρά την αλληλουχία εξωγενών κρίσεων που έχει αντιμετωπίσει η χώρα, η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες και βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2010, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Τον Ιανουάριο οι άνεργοι ανήλθαν σε 587.152 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 123.563 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 (-17,4%) και κατά 7.100 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 (-1,2%).

Πηγές επίσης τονίζουν ότι «η μείωση της ανεργίας οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, ανάμεσα στις οποίες η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και της φορολογίας των επιχειρήσεων, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας.

Παράλληλα, υλοποιήθηκαν μέτρα στήριξης της απασχόλησης στη διάρκεια της πανδημίας που υπερβαίνουν τα 10,5 δισ., ενώ μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ δημιουργήθηκαν μέσα σε 1,5 χρόνο πάνω από 50.000 νέες θέσεις. Οι πολιτικές αυτές συνεχίζονται και διευρύνονται κατά τη νέα χρονιά με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επισημαίνουν ακόμη ότι μεταξύ άλλων:

· Το 2022 θα δημιουργηθούν μέσω 86.000 νέες θέσεις εργασίας, μέσω της συνέχισης επτά εκ των 16 προγραμμάτων της προηγούμενης χρονιάς υλοποίησης 11 νέων προγραμμάτων απασχόλησης, εργασιακής εμπειρίας και επιχειρηματικότητας

· Συνεχίζεται το πρόγραμμα των 150.000 νέων θέσεων με το οποίο επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη για χρονικό διάστημα έξι μηνών

· Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο», το οποίο βελτιώνει την προοπτική πρόσληψης νέων 18-29 ετών που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά διότι δεν διαθέτουν προϋπηρεσία. Προβλέπει επιδότηση 1.200 ευρώ, που κατανέμεται ισομερώς ανάμεσα σε εργαζόμενο και εργοδότη σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις

· Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα δαπανηθεί ποσό που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες σε 500.000 ωφελούμενους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Μέχρι το τέλος του 2022 θα έχουν καταρτιστεί πάνω από 150.000 άτομα

· Στην όλη προσπάθεια θα συμβάλει και η μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ που προωθείται με το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» και δόθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Βασικός, άλλωστε στόχος του νομοσχεδίου είναι να βοηθηθούν οι άνεργοι -και ιδίως οι μακροχρόνια άνεργοι- να βρουν δουλειά».

Εγκαίνια της έδρας της ENISA στην Αθήνα

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, εγκαινίασαν τη νέα έδρα του Οργανισμού της Ε.Ε. για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) στην Αθήνα.

Τα αυξημένα επίπεδα απειλών κατά της κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, που διεξάγεται και στην κυβερνοσφαίρα αποτέλεσε βασικό σημείο στις ομιλίες.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι η παρουσία του ENISA στην Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία και ότι ο ρόλος αυτού του Οργανισμού είναι τώρα αυξημένος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι καθώς προχωράμε στα ψηφιακά μας συστήματα, καθώς ψηφιοποιούμε το κράτος, να χτίζουμε τα συστήματα με ασφάλεια από την αρχή. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή κουλτούρας, χρειαζόμαστε μια τεχνολογική αλλαγή, χρειαζόμαστε κατάρτιση, χρειαζόμαστε ένα πλήρες φάσμα πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν και ο ρόλος του ENISA σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά σημαντικός», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προσέθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα ότι φιλοξενεί την έδρα του Οργανισμού.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα όχι μόνο να φιλοξενεί τον ENISA αλλά παράλληλα να αξιοποιεί και την παρουσία του εδώ στο μέγιστο γιατί η χώρα μας έχει την ικανότητα να δημιουργήσει ένα σημαντικό οικοσύστημα για την κυβερνοασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρεις τόνοι ελληνικό μέλι στις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας

Νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα τουριστικά καταλύματα και κάμπινγκ

Ουκρανία: Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε 43 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων

Καστοριά: Απίστευτο τροχαίο με ΙΧ – «Κατέβηκε» σκαλόδρομο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top