Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας σύγκρουσης: Επόμενη πράξη στη Βουλή που ανοίγει εσπευσμένα, 22 Αυγούστου

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας σύγκρουσης: Επόμενη πράξη στη Βουλή που ανοίγει εσπευσμένα, 22 Αυγούστου

Με θεσμικές αλλαγές στην ΕΥΠ και ευθεία τοποθέτηση απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας απαντήσεις για το θέμα των παρακολουθήσεων που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και η επόμενη πράξη του θα παιχτεί στη Βουλή, η οποία θα ανοίξει εσπευσμένα στις 22 Αυγούστου.

Ωστόσο η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρ ομαδόν στην κυβέρνηση και στο πινγκ-πονγκ δηλώσεων και ανταπαντήσεων που ακολούθησε διατυπώθηκε αίτημα για επίσπευση της συζήτησης της υπόθεσης στη Βουλή, που έγινε εν μέρει δεκτό ενώ πήρε φωτιά το πολιτικό σκηνικό με εκατέρωθεν αιτιάσεις και αιχμές με πολλούς αποδέκτες.

«Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη δήλωσή του για τις τελευταίες εξελίξεις και ανέφερε μια σειρά θεσμικών αλλαγών στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, τις οποίες θα προτείνει η κυβέρνηση με πρώτη την ενίσχυση της λογοδοσίας και της εποπτείας από τη Βουλή. Ταυτόχρονα συμφώνησε με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία και θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει, όπως είπε. «Παρότι όλα έγιναν νόμιμα η ΕΥΠ υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας, τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνονται πως «ήταν τυπικά επαρκής όμως πολιτικά μη αποδεκτή και πως δεν το γνώριζε και προφανώς δεν θα το επέτρεπε ποτέ».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση, διήρκεσε τρεις μήνες και διεκόπη αυτόματα, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Αναγνώρισε ότι ο χειρισμός της υπόθεσης υπήρξε ελλιπής και γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο διοικητής της ΕΥΠ καθώς και ο γενικός γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού που ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη.

Επίσης ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε κάθε δημιουργική ιδέα που ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό και θα ενισχύει τους μηχανισμούς λογοδοσίας μιας τόσο κρίσιμης υπηρεσίας για την ασφάλεια της χώρας, και τόνισε ότι θα συζητήσει προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών υπηρεσιών χωρίς όμως να εμποδίζουν την αποστολή τους.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πείστηκε από την παρέμβαση του πρωθυπουργού, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως: «Οι 48 ώρες προθεσμία που έδωσε στον εαυτό του για να απολογηθεί δεν αποκατέστησαν δυστυχώς ούτε στοιχειωδώς τη σχέση του κ. Μητσοτάκη με την αλήθεια. Εμφανίστηκε αλαζόνας και αμετανόητος εκτός από ψεύτης. Ζήτησε ελαφρυντικά λόγω μειωμένου καταλογισμού, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν ήξερε τι γίνεται ούτε στους πιο εθνικά ευαίσθητους τομείς του επιτελικού του κράτους».

Όμως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, αντέδρασε με γραπτή δήλωση στην παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητώντας να δημοσιοποιηθεί άμεσα ο λόγος της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ, την οποία χαρακτήρισε αξιόποινη πράξη τονίζοντας ότι δεν θα δεχθεί συγκάλυψη της υπόθεσης.

Ακολούθως, η κυβέρνηση έκανε εν μέρει δεκτό αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση συζήτηση της υπόθεσης της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια».

Πρακτικά αυτό μεταφράστηκε σε επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου προκειμένου να οριστεί συζήτηση εντός εκείνης της εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου.

Με γραπτή δήλωση απάντησε από την πλευρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον κ. Ανδρουλάκη, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για το ότι αρνείται επίμονα να ενημερωθεί «με τον δέοντα θεσμικό τρόπο από τις αρμόδιες αρχές» καθώς και ότι αρνείται την πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή που ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη η κυβέρνηση επεδίωξε να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάτι που αυτός επίμονα αρνείται.
Εκτός από την Εξεταστική και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που επίσης θα ασχοληθούν με το ζήτημα, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί πάντοτε να απευθυνθεί και να λάβει απαντήσεις, με τον δέοντα θεσμικό τρόπο, από τις αρμόδιες αρχές. Επίμονα αρνείται και αυτή την επιλογή.
Η επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη πολιτικά είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, η νομιμότητα της όμως δεν αμφισβητείται. Αν ο κ. Ανδρουλάκης και όλοι όσοι προσποιούνται ότι αμφιβάλουν για τη νομιμότητα θέλουν να βεβαιωθούν για αυτό, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στο νόμο 2225/1994. Εκεί θα βρουν όλα τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας που δεν εξαιρούν κανέναν υποκείμενο από το πεδίο εφαρμογής. Θα βρουν επίσης τις υπογραφές όλων όσων τον εισηγήθηκαν.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το Predator και άλλα κακόβουλα λογισμικά μέσω των οποίων έχει γίνει παρακολούθηση ή απόπειρα παρακολούθησης δεκάδων πολιτικών και δημόσιων προσώπων στην Ευρώπη, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τα έχει προμηθευτεί και καμιά αρχή ασφαλείας στην Ελλάδα δεν τα χρησιμοποιεί. Πρόκειται για ακόμη μία αξιοπρόσεκτη επιμονή του κ. Ανδρουλάκη η άρνηση και αυτής της πραγματικότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σχόλιο ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: «Ευτυχώς δεν ζήτησε να γίνει η συνεδρίαση στις 14 Αυγούστου, όπως όταν ψήφιζε το 3ο μνημόνιο»

ΣΥΡΙΖΑ: Η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να επικρατεί της αλαζονείας και του αυταρχισμού

Γ. Οικονόμου: «Ανοίγει εσπευσμένα η Βουλή στις 22 Αυγούστου» (VIDEO)

Γ. Οικονόμου: «Αξιοπρόσεκτη η επιμονή του κ. Ανδρουλάκη στην άρνηση της πραγματικότητας»

Αλ. Τσίπρας: «Να ανοίξει εκτάκτως η Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων»

ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις Μητσοτάκη: «Αλαζόνας, αμετανόητος και ψεύτης, δεν είχε το θάρρος να παραιτηθεί»

Ανδρουλάκης για Μητσοτάκη: «Πάλι άμοιρος ευθυνών – Να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησής μου»

Κ. Μητσοτάκης: Λάθος η παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ

Ηλιόπουλος για παρακολουθήσεις: Αυτογελοιοποίηση να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός πως δεν ήξερε

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top