Τον γενικό πρόξενο στη Μαριούπολη Μ. Ανδρουλάκη υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κ. Μητσοτάκης

Τον γενικό πρόξενο στη Μαριούπολη Μ. Ανδρουλάκη υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη.

Στις 12:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Στις 13:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, της Κύπρου, Μαρίνο Σιζόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 19:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση βιβλίου του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, στο Μέγαρο Μουσικής.

Προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο στα ενεργειακά

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην διεθνή αγορά ενέργειας και παίρνει μέτρα -που ήδη φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ- για τον περιορισμό των βαρών που προκαλούν οι ανατιμήσεις στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Παράλληλα, εξετάζει συνεχώς σχέδια για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο σε περίπτωση διακοπής της ροής από τη Ρωσία, υπογραμμίζουν πηγές.

Επισημαίνουν πως στο πλαίσιο αυτό έγιναν την εβδομάδα αυτή δύο έκτακτες συσκέψεις. Η πρώτη, υπό τον πρωθυπουργό, αφορούσε ενδεχόμενα προβλήματα στην προμήθεια συγκεκριμένων αγαθών, κυρίως σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα. Διαπιστώθηκε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τέτοιο κίνδυνο, επιβεβαιώθηκε η ομαλή ροή λειτουργία της αγοράς και των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και η απόλυτη επάρκεια αγαθών. Αποφασίστηκε, παράλληλα, η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών ενόψει και της πασχαλινής αγοράς.

Η δεύτερη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφορούσε την αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων διασφάλισης του ομαλού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, σε περίπτωση που η Ρωσία προκαλέσει θέματα τροφοδοσίας.

Δεδομένων των νεότερων δηλώσεων του Προέδρου της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια από την 1η Απριλίου, η Ελλάδα είναι σε πλήρη συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ για την αντίδραση που θα υπάρξει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προμήθεια αερίου γίνεται με βάσει εταιρικές συμφωνίες, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν με ένα διάταγμα. Έχουν συναφθεί επίσης μακροχρόνια συμβόλαια με συγκεκριμένες ρήτρες. Αναμένεται παράλληλα να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς προβλέπει το διάταγμα Πούτιν.

Η Ελλάδα πάντως παρακολουθεί εξ αρχής τις εξελίξεις και ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Στο πλαίσιο όσων συζητήθηκαν στη σύσκεψη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήδη εξετάζονται το ενδεχόμενο προσθήκης μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, η δυνατότητα διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία, η δυνατότητα προμήθειας επιπλέον φορτίων LNG εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, η ετοιμότητα εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της ΔΕΗ για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Κ. Μητσοτάκης: Παίρνουν μπροστά οι μηχανές για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου

«Το είπαμε το κάναμε πράξη. Σε τρία χρόνια από τώρα ο δρόμος αυτός θα έχει ολοκληρωθεί» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Αμαλιάδα, στην εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών του νέου τμήματος αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, έργο το οποίο χαρακτήρισε «απόδειξη της συνέπειας λόγων και έργων αυτής της κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι «ύστερα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, υποσχέσεων που έμειναν στα λόγια, παίρνουν επιτέλους μπροστά οι μηχανές για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος».

Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για την απεμπλοκή και την υλοποίηση σειράς σημαντικών οδικών έργων, τα οποία είχαν κολλήσει σε διάφορες φάσεις.

«Όλα τα έργα αυτά σήμερα δρομολογούνται και προχωράνε με μεγάλη ταχύτητα. Αναφέρω ενδεικτικά τον Ε65, το βόρειο τμήμα του, που θα συνδέσει τα Τρίκαλα με τα Γρεβενά, ένα έργο στο οποίο έχει ήδη μπει εργολάβος. Και φυσικά, ένα έργο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμένα, ως Κρητικό, τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, όπου κι εκεί εκτιμούμε ότι οι πρώτες μπουλντόζες θα έχουν μπει εντός του 2022», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση της αρτηρίας Πάτρα – Πύργος και των προβλημάτων που είχε προκαλέσει η στρατηγική κατάτμησης που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση -όπως είπε- και σημείωσε ότι «πείσαμε τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το έργο αυτό έπρεπε να προχωρήσει όπως το είχαμε σχεδιάσει και να συγχρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους».

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για την ίδιο η χρηματοδότηση από την ΕΕ διότι είχε δεσμευθεί ενώπιον του κόσμου της περιοχής ότι θα ολοκληρωθεί το έργο. Επίσης ότι ο νέος, σύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα αλλάξει τα δεδομένα για την οδική ασφάλεια, και έφερε ως απτό παράδειγμα την ΕΟ Αθηνών-Πατρών στην οποία από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε τα θανατηφόρα τροχαία μειώθηκαν κατά 94%.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της ο δρόμος αυτός, σε σύγχρονη μορφή, να φτάσει μέχρι την Ολυμπία. «Ένας τόπος μοναδικός, ένας τόπος τόσο ταυτισμένος με την Ιστορία, όχι μόνο της Ηλείας αλλά ολόκληρης της πατρίδας μας. Ένα σημείο το οποίο δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, αξίζει να έχει την πρόσβαση που του αναλογεί και αυτό το έργο θα γίνει πραγματικότητα από αυτήν την κυβέρνηση», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τα μεγάλα έργα δεν σταματούν παρά τις εξωγενείς κρίσεις που επηρεάζουν την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ επαναβεβαίωσε την αφοσίωση της κυβέρνησης στη στήριξη των πολιτών.

Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων

Ένα νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων έως 29 ετών, 100% επιδοτούμενο από τον Οργανισμό και με αποζημίωση διαρκείας επτά μηνών ίση για κάθε μήνα με τον κατώτατο μισθό για τους ωφελούμενους, εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με ωφελούμενους προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ενίσχυση των κινήτρων του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» του υπουργείου Εργασίας, που «τρέχει» από τις αρχές του έτους και απευθύνεται σε νέους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία, ώστε η επιδότηση που προβλέπει να είναι τουλάχιστον αντίστοιχη με αυτή του νέου προγράμματος του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι αλλαγές στο «Πρώτο Ένσημο» θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα οδηγήσουν σε σημαντική ενδυνάμωση των κινήτρων που δίνονται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο που προβλέπει επιδότηση 1.200 ευρώ για έξι μήνες, που κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, για κάθε νέα θέση με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η εξειδίκευση των ρυθμίσεων για το «Πρώτο Ένσημο» θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας

Παρά τις επάλληλες κρίσεις, οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση πετυχαίνουν συνεχή και σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας, υπογραμμίζουν πηγές. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο υποχώρησε στο 11,9% από 12,8% που ήταν τον Ιανουάριο.

Αυτό σημαίνει ότι, κάνοντας σύγκριση με τη χρονοσειρά της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2010.

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της Eurostat, από τον Φεβρουάριο του 2021 η ανεργία έχει υποχωρήσει κατά 4,3 μονάδες, ενώ σημαντική υποχώρηση καταγράφεται και στη νεανική ανεργία, η οποία διαμορφώθηκε στο 31,1%, έναντι 33,1% τον Ιανουάριο και 40,2% τον περσινό Φεβρουάριο.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι σε διάστημα ενός έτους ο αριθμός των ανέργων έχει μειωθεί κατά 151.000 άτομα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα αποτελέσματα αυτά δικαιώνουν τη στρατηγική της κυβέρνησης να προστατέψει τις θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της πανδημίας, τις μεταρρυθμίσεις και τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και τις πολιτικές για κατάρτιση των ανέργων.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στα άλλα:

Από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ αναμένεται να δημιουργηθούν φέτος 86.000 νέες θέσεις εργασίας

Συνεχίζεται το πρόγραμμα των 150.000 νέων θέσεων με το οποίο επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη για χρονικό διάστημα έξι μηνών

Υλοποιείται από την 1η Ιανουαρίου το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο», το οποίο απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18-29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία. Προβλέπει επιδότηση 1.200 ευρώ που κατανέμεται ισομερώς σε εργαζόμενο και εργοδότη σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα δαπανηθεί ποσό που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες σε 500.000 ωφελούμενους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Μέχρι το τέλος του 2022 θα έχουν καταρτιστεί πάνω από 150.000 άτομα

Στην όλη προσπάθεια θα συμβάλει και η μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ που προωθείται με το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» και έχει ως βασικό στόχο να βοηθηθούν οι άνεργοι -και ιδίως οι μακροχρόνια άνεργοι- να βρουν δουλειά

Για τη συζήτηση περί εκλογών και αυτοδυναμίας

Όπως υπογραμμίζουν πηγές, ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Αμετάβλητη είναι, επίσης, η άποψή του ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις προκειμένου να απαντά αποτελεσματικά, έγκαιρα και γρήγορα στις κρίσεις και να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Το μέσο για την επίτευξη σταθερών κυβερνήσεων είναι η αυτοδυναμία. Γι’ αυτό, άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε από την αρχή το νόμο της απλής αναλογικής και άλλαξε τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποτελεί συνταγή για ακυβερνησία και αστάθεια, υπογραμμίζουν. Προσθέτουν πως η ΝΔ με αυτοπεποίθηση θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τέλος της τετραετίας, ζητώντας αυτοδυναμία προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα. Το διακύβευμα θα είναι ξεκάθαρο: σταθερότητα, ξεκάθαρες θέσεις, γρήγορες αποφάσεις και αποτελεσματικότητα.

Η αυτοδυναμία είναι το καλύτερο μέσο για την επίτευξη των στόχων αυτών και οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν την απόφαση για την επόμενη κυβέρνηση με βάση αυτά τα δεδομένα. Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι κάθε πολιτική δύναμη οφείλει να τοποθετηθεί υπεύθυνα, με σαφήνεια, δείχνοντας την πολιτική της ταυτότητα. Και θα κριθεί ανάλογα από τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γουιλ Σμίθ – Κρις Ροκ: Πώς αντέδρασε η Τζέιντα Πίνκετ αμέσως μετά την επίθεση (VIDEO)

Πάλη: «Κυρία»… στο ραντεβού της για το χρυσό η Ελλάδα

Zάκυνθος: Δύο φωτιές τώρα σε Έξω Χώρα και Μαρίες – 9 μποφόρ στην περιοχή (VIDEO)

Νικολούλη για Πισπιρίγκου: Κατάφερνε να παίζει στα δάχτυλα γιατρούς (VIDEO)

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 8,5% το προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ (VIDEO)

Δράμα: Όλα έτοιμα για το Tin Soldier με Ντε Νίρο και Τζ. Φοξ-Τι λέει ο αντιπεριφερειάρχης (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top