Τουρισμός στην Πελοπόννησο: Σεζόν Covid αλλά και νότα αισιοδοξίας με «άρωμα» Ελλάδας

Τουρισμός στην Πελοπόννησο: Σεζόν Covid αλλά και νότα αισιοδοξίας με «άρωμα» Ελλάδας

Τεράστιο το οικονομικό πλήγμα που δέχτηκε και ο τουριστικός κλάδος στην Πελοπόννησο με τη μείωση των εισερχόμενων τουριστών να αγγίζει το 80%, ωστόσο μέρος της ζημίας αντισταθμίστηκε από την προσέλευση Ελλήνων επισκεπτών.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Στήριξη στον κλάδο τόσο με χρηματοδοτικά εργαλεία όσο και σε θέματα ενίσχυσης των προορισμών ζητούν οι ξενοδόχοι της Πελοποννήσου, που, αυτήν την τόσο ιδιαίτερη τουριστική χρονιά, λόγω κορωνοϊού, ήρθαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα, τουλάχιστον εκείνοι που τόλμησαν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους και να διατηρήσουν, κατά ένα ποσοστό, τις θέσεις εργασίας.

«Η ξενοδοχία δοκιμάστηκε όλη αυτήν την περίοδο και από τα 1.000 ενεργά ξενοδοχεία που έχει η Πελοπόννησος, φέτος αποφάσισε να λειτουργήσει το 60% – 65%, και όσοι τόλμησαν δοκιμάστηκαν σε σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας Κωνσταντίνος Μαρινάκος εξηγώντας ότι η μη ύπαρξη εισερχόμενου τουρισμού κατέγραψε μείωση της τάξεως του 70%.

Ως την κύρια, βασικότερη πύλη εισόδου των εισερχόμενων τουριστών για την Πελοπόννησο αποτελεί ο διεθνής αερολιμένας Καλαμάτας «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος» και όπως δηλώνει ο κ. Μαρινάκος υπήρξε μείωση στις πτήσεις από το εξωτερικό κατά 80% προκαλώντας ‘κενά αέρος’ στη Δυτική Πελοπόννησο, Μεσσηνία, Νότια Λακωνία, Αργολίδα, Κορινθία. Πρόκειται για περιοχές που απορροφούν κατά μεγάλο ποσοστό τουρίστες από τις κύριες αγορές για την Περιφέρεια που είναι η γερμανική, η γαλλική, Αμερική, σε μικρότερα ποσοστά Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία ενώ όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Μαρινάκος τα τελευταία χρόνια επιλέγουν την Πελοπόννησο και Ισραηλινοί με παρουσία σχεδόν όλο το χρόνο, οι οποίοι εστιάζουν στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Μεταξύ των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τουριστικός και κατ’ επέκταση και ο ξενοδοχειακός κλάδος, ο κ. Μαρινάκος αναφέρθηκε και στο εργατικό προσωπικό που εργάζεται στις ξενοδοχειακές μονάδες της Πελοποννήσου. «Από τις 25.000 θέσεις εργασίας που απασχολεί ο τουρισμός στην Πελοπόννησο, φέτος, μετά βίας, απασχολήθηκαν 15.000 άνθρωποι» δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΟΠ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης και των Αρχαιρεσιών της ΠΟΞ που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Η εγχώρια αγορά

Η εγγύτητα που έχει η Πελοπόννησος από το μητροπολιτικό κέντρο των Αθηνών, η ασφάλεια του προορισμού αλλά και η οικονομική πρόταση σε σχέση με τους ακτοπλοϊκούς προορισμούς είναι κάποιοι από τους λόγους που η περιοχή πρωτοστάτησε στην εγχώρια αγορά.

Η Πελοπόννησος από τα μέσα Ιουλίου έως και τον Αύγουστο κινήθηκε τουριστικά με Έλληνες τουρίστες, με αποτέλεσμα ένα μέρος της ζημίας που δημιουργήθηκε από τον εισερχόμενο τουρισμό να αντισταθμιστεί σε ποσοστό 20%-25%.

«Είναι η αισιόδοξη νότα, όπου η εγχώριος αγορά στήριξε την περιοχή, με ένα 10% που απορροφήθηκε από τη συνολική πίτα της χώρας» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (ΤΟΠ) Κωνσταντίνος Μαρινάκος προσθέτοντας πως η περιοχή είχε ελάχιστα κρούσματα τα οποία και διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η επόμενη μέρα

Δύσκολο θα είναι και το υπόλοιπο της χρονιάς για τον τουριστικό κλάδο, με τον εισερχόμενο τουρισμό, βεβαίως, να παραμένει ανύπαρκτος και όπως αναφέρει ο κ. Μαρινάκος «απομένει όλα αυτά τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο να φτάσουν και στον προορισμό που δεν είναι άλλος παρά η Πολιτεία, η οποία πραγματικά με εμπράγματη συμπεριφορά να στηρίξει τον κλάδο μας, τόσο στα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρειάζονται όσο και σε θέματα ενίσχυσης των προορισμών».

Ο κ. Μαρινάκος τονίζει ότι στόχος των επιχειρηματιών του κλάδου είναι η επιβίωση, επισημαίνοντας ότι εφόσον δεν βρεθεί σύντομα δραστική αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τότε και η επόμενη σεζόν θα κινηθεί σε θολά νερά, εξηγώντας ότι ο μεγάλος όγκος των κρατήσεων πραγματοποιείται το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πληρότητες και τιμές στην Ορεινή Αρκαδία

Στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα κινηθεί η αγορά, τουλάχιστον, για τη φετινή χρονιά, τόσο όσον αφορά την επίσημη εορτή της 28ης Οκτωβρίου – η οποία είναι και η έναρξη της χειμερινής σεζόν για την περιοχή- όσο και για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Ευελπιστούμε ότι τα προγράμματα «Τουρισμός Για Όλους» θα ενεργοποιήσουν την εγχώρια αγορά και με αιχμή του δόρατος τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να καλύψουν μέρος των λειτουργικών τους εξόδων» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του ΤΟΠ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας Κωνσταντίνος Μαρινάκος.

Δεν παραλείπει να επισημάνει την εγγύτητα της Πελοποννήσου από το μητροπολιτικό κέντρο των Αθηνών που αποτελεί βασική πηγή για τον τουρισμό της περιοχής, λέγοντας ότι σε «δυο ώρες από την Αθήνα βρίσκεται κανείς στην καρδιά της Πελοποννήσου και σε μία ώρα έχει έρθει στην Πελοπόννησο».

Τέλος, σ’ ότι αφορά τις πληρότητες για την 28η Οκτωβρίου σε δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς, και δη της Αρκαδίας, όπως είναι η Βυτίνα, η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα κτλ., μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας κυμαίνονται μεταξύ 40%-50%, ωστόσο όπως όλα δείχνουν οι κρατήσεις φέτος θα κινηθούν της τελευταίας στιγμής.

Οι τιμές στα καταλύματα ξεκινούν από τα 50 ευρώ για standard δίκλινο δωμάτιο με πρωινό και φτάνουν τα 90 ευρώ ή και παραπάνω, ανάλογα τις παροχές υπηρεσιών του κάθε ξενοδοχείου.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, του υπουργείου Τουρισμού, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού μέσω της επιδότησης διακοπών (4 νύχτες) είναι σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου, και επιπρόσθετα έχουν συμπεριληφθεί και τουριστικά γραφεία με ανώτατο όριο κατ’ άτομο (δικαιούχο ή ωφελούμενο) τα 120 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας Κωνσταντίνος Μαρινάκος:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top