Τουρισμός – WTM: Ξεκινάει σήμερα στο Λονδίνο η κορυφαία έκθεση για την τουριστική βιομηχανία

Τουρισμός – WTM: Ξεκινάει σήμερα στο Λονδίνο η κορυφαία έκθεση για την τουριστική βιομηχανία

Επί τρεις μέρες, το παγκόσμιο ενδιαφέρον της τουριστικής και ταξιδιωτικής βιομηχανίας θα είναι στραμμένο στη βρετανική πρωτεύουσα. Η 43η World Travel Market ξεκινάει σήμερα στο Λονδίνο, αναμένοντας να προσελκύσει περισσότερους από 51.000 επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού συμμετέχει με νέο εκθεσιακό περίπτερο, όπου η επίσημη πρώτη παρουσίασή του στο εξωτερικό πραγματοποιείται στην WTM του Λονδίνου.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Στο Λονδίνο ξεκινάει σήμερα, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, μια από τις κορυφαίες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως, προσελκύοντας όλο το τουριστικό γίγνεσθαι. Επί τρεις ημέρες, έως και την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, αναμένεται να περάσουν από το εκθεσιακό κέντρο ExCeL περισσότεροι από 51.000 επισκέπτες, ως είθισται τα τελευταία χρόνια, εξαιρουμένης της διετίας 2020 – 2021, λόγω πανδημίας.

Δυναμικό ‘παρών’ στην WTM 2022 θα δώσει και η Ελλάδα, με τη Βρετανία άλλωστε να αποτελεί από τις σημαντικότερες αγορές για την χώρα μας, τόσο σε αφίξεις όσο και σε εισπράξεις. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο για το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αυξήθηκε κατά 316,0% και διαμορφώθηκε σε 3.007.700 ταξιδιώτες, οι δε εισπράξεις για το ίδιο διάστημα κατέγραψαν άνοδο 173,1% οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.281.8 εκατ. ευρώ.

Μόνο για τον Αύγουστο, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 114,4% και διαμορφώθηκε σε 976.000 ταξιδιώτες ενώ άνοδο κατά 59,5% παρουσίασαν και οι εισπράξεις οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 800,3 εκατ. ευρώ. Βάσει των ίδιων στοιχείων, η βρετανική αγορά σε επίπεδο εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης και εισπράξεων ξεπέρασε τη γερμανική.

 Το νέο εκθεσιακό περίπτερο του ΕΟΤ

Την πρώτη επίσημη παρουσίαση του νέου περιπτέρου του στο εξωτερικό κάνει από σήμερα, 7 Νοεμβρίου, στην World Travel Market στο Λονδίνο, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ).

Με νέο σύγχρονο σχεδιασμό, σύμφωνα με τη νέα τάση της ψηφιακής τεχνολογίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, το νέο εκθεσιακό περίπτερο του ΕΟΤ θα έχει ως βασικό επικοινωνιακό στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο, ελκυστικό, πολυνησιακό τουριστικό προορισμό, με πολυποίκιλη ενδοχώρα, που προσφέρει ασφάλεια, οικειότητα, ποιοτικές υπηρεσίες και ευζωία, αυθεντικές και εξατομικευμένες εμπειρίες θεματικού τουρισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Βασικά συστατικά της δομής του περιπτέρου είναι η επιλογή απλών, ιστορικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων μεταφρασμένα στο σύγχρονο γίγνεσθαι, που βοηθούν τον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με τις βασικές έννοιες του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας που τον διακρίνει. Το δε σύνολο της κατασκευής αφηγείται μία ιστορία.

Υπενθυμίζεται ότι η παρουσίαση του νέου εκθεσιακού περιπτέρου του ΕΟΤ είχε γίνει πρόσφατα στα γραφεία του Οργανισμού στην Αθήνα, από τον γ.γ. του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, παρουσία της προέδρου Άντζελας Γκερέκου.

Στην 8η θέση σε διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλονίκη

Οι απευθείας πτήσεις που πραγματοποιούνται από/προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είτε/και με τακτικές πτήσεις και τσάρτερ, δίνουν μια δυναμική τόσο για την πόλη της Θεσσαλονίκης και κατ΄ επέκταση και για τους όμορους νομούς, και κυρίως της Χαλκιδικής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Βάσει στατιστικών στοιχείων της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) για την επισκεψιμότητα Ελλήνων και αλλοδαπών τουριστών το πρώτο εξάμηνο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει σε διανυκτερεύσεις την όγδοη θέση. Σε σύγκριση  με το 2019 έχει ανέβει δυο θέσεις (σ.σ. ήταν στην 10η θέση), παρουσιάζει όμως μια μείωση της τάξεως του 13,76% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2022 σημειώθηκαν 16.564 διανυκτερεύσεις Βρετανών τουριστών στα ξενοδοχεία μέλη της ΕΞΘ έναντι
19.206 τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

Βάσει των ετήσιων στοιχείων της ΕΞΘ, το 2019 συνολικά πραγματοποιήθηκαν 48.080 διανυκτερεύσεις, ενώ τις δυο χρονιές πανδημίας, το 2020 σημειώθηκαν 12.849 διανυκτερεύσεις τουριστών από τη Μεγάλη Βρετανία φέρνοντας την στην κατάταξη αλλοδαπών στην έβδομη (7η) θέση, και το 2021 16.369 διανυκτερεύσεις.

Η κίνηση στο «Μακεδονία»

Αεροπορικές εταιρίες όπως οι Aegean, British Airways, Easy Jet, Ryanair, Jet2 κτλ. συνδέουν είτε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είτε με εποχιακές πτήσεις (ανάλογα την εταιρία) τη Θεσσαλονίκη με πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Fraport Greece, διαχειρίστριας εταιρίας του «Μακεδονία», τον Αύγουστο του 2022 σημειώθηκαν 549 κινήσεις αεροσκαφών (αφίξεις/αναχωρήσεις) καταγράφοντας 40.574 αφίξεις και 41.758 αναχωρήσεις. Αντίστοιχα, το Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν 478 κινήσεις αεροσκαφών με 32.910 αφίξεις.

Για το 2019 συνολικά από Μεγάλη Βρετανία καταγράφηκαν 533.566 επιβάτες στο «Μακεδονία», φέρνοντας την στη δεύτερη θέση, μετά τη Γερμανία (1.512.613 επιβάτες). Πέρυσι, η Μεγάλη Βρετανία ‘έπεσε’ στην τρίτη θέση με 176.080 επιβάτες ενώ στην πρώτη θέση παρέμεινε η Γερμανία και στη δεύτερη η Κύπρος.

Η συνέντευξη Τύπου της Ελλάδας

Στην WTM του Λονδίνου, η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια έχει οριστεί για σήμερα, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, μεταξύ 13.30 – 14.30, τοπική ώρα. Ο κ. Κικίλας, μεταξύ άλλων, θα αναφερθεί στην τουριστική κίνηση της χώρας μας τη φετινή σεζόν, στις ανταγωνιστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες που προσφέρει η Ελλάδα δώδεκα μήνες τον χρόνο, στους στρατηγικούς πυλώνες του υπουργείου κ.ά.

WTM – Παγκόσμιος ηγέτης με 42 χρόνια εμπειρία

Για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, η WTM London έχει καταφέρει να προσελκύει κάθε χρόνο τους κορυφαίους επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας απ’ όλον τον κόσμο. Ξεκίνησε το 1980 με 221 εκθέτες από 40 χώρες και 9.000 εμπορικούς επισκέπτες. Σαράντα χρόνια αργότερα, έχει καταφέρει να προσελκύει περίπου 5.000 εκθέτες από 182 χώρες και να την επισκέπτονται τις τρεις μέρες λειτουργίας της πάνω από 50.000 κόσμος. Φέτος, πραγματοποιείται η 43η διοργάνωση.

*Φωτογραφία αρχείου από την WTM London 2019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Β. Κικίλιας- “Τουρισμός για Όλους”: «Ενισχύσαμε οικογένειες, αναδείξαμε νέους προορισμούς»

Ημερίδα για την αειφορία και τη βιωσιμότητα στον τουριστικό και επιχειρηματικό κλάδο

Συνεργασία της ΠΟΞ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Τουρισμός: Ανθεκτική η Κ. Μακεδονία, παρά το 1 εκατ. χαμένους επιβάτες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Γρ. Τάσιος – Τουρισμός: Ένα καλό 2022, ένα δύσκολο 2023

ΣΕΤΕ: Υπάρχει σχέδιο 191 δράσεων για τον τουρισμό στην Κεντρική Μακεδονία

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top