Τσιτλακίδης – Ξενοδόχοι Πιερίας: Άμεση ολοκλήρωση έργων στην Εθνική οδό – Ενίσχυση στα ξενοδοχεία 1 & 2 αστέρων

Τσιτλακίδης – Ξενοδόχοι Πιερίας: Άμεση ολοκλήρωση έργων στην Εθνική οδό – Ενίσχυση στα ξενοδοχεία 1 & 2 αστέρων

Το κόστος της ενέργειας, τα έργα στην Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ο οδικός τουρισμός, ήταν μερικά από τα ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης στο πλαίσιο του συμβουλίου των Προέδρων Ενώσεων – Μελών της ΠΟΞ που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 37ης Philoxenia. «Ουσιαστικά, ζητάμε ασφαλή αυτοκινητόδρομο, που είναι ένα από τα ατού μας, στελέχωση στα σύνορα, ενίσχυση στα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων», δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Τσιτλακίδης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Δεν είναι ένα, δεν είναι δυο, δεν είναι τρία τα θέματα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο της χώρας μας, που μπορεί η φετινή τουριστική σεζόν, κυρίως σε κάποιες περιοχές, να κατέγραψε νέα ρεκόρ, σε σχέση με το 2019, ωστόσο, οι χειμερινοί προορισμοί και τα καταλύματα στον ορεινό όγκο είναι αντιμέτωπα με τα τεράστια κόστη ενέργειας, που σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση, αλλά και τη συρρικνωμένη σεζόν, η οποία όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του κλάδου, οι υψηλές πληρότητες για την εορταστική περίοδο, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα.

Με αφορμή το ετήσιο συμβούλιο που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κατά τη διάρκεια της 37ης Philoxenia, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και μέλος της ΠΟΞ Ηρακλής Τσιτλακίδης, έθεσε από το βήμα ζητήματα που απασχολούν τον τουριστικό κλάδο στο νομό Πιερίας όπως:

α. το μείζον θέμα του κόστους της ενέργειας και του εικονικού συμψηφισμού (net metering)

β. την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των έργων στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης που μήνες τώρα έχουν αποκόψει την περιοχή της Πιερίας, δημιουργώντας και μείζονα θέματα ασφαλείας,

γ. την ανάγκη ενίσχυσης των ξενοδοχείων 1 και 2 αστέρων,  ώστε να μην μετακινηθούν στην βραχυχρόνια μίσθωση,

δ. το θέμα του οδικού τουρισμού με την ανάγκη κτιριακής και στελεχιακής αναβάθμισης των χερσαίων πυλών εισόδου της χώρας.

«Τι ζητάμε; Ζητάμε ο ασφαλής αυτοκινητόδρομος, από τις τρεις λωρίδες που έχει, να μην συρρικνώνεται, έστω και σε κάποια σημεία, στη μία λωρίδα» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΕΞΠ κ. Τσιτλακίδης, υπενθυμίζοντας τις επιστολές, που ήδη έχουν αποστείλει οι φορείς της Πιερίας από κοινού προς την ‘Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου’.

Ένα θέμα που το έχει αναδείξει το GRTimes.gr από την πρώτη στιγμή, με ουρές από σταματημένα οχήματα πάνω στον αυτοκινητόδρομο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στο ύψος της Κατερίνης, του Βαρικού και του Μακρύγιαλου.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επιστολή που έστειλαν από κοινού η Ένωση Ξενοδοχείων Πιερίας (ΕΞΠ) με την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Πέλλας Ημαθίας Πιερίας, την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Ν. Πιερίας και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Πιερίας προς την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», υπεύθυνη για τα έργα συντήρησης, καλώντας την να τους γνωστοποιήσει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων που εκτελούνται στην Πιερία, ήταν στις αρχές του Νοεμβρίου.

Ενίσχυση των ξενοδοχειακών μονάδων 1 & 2 αστέρων

Την ανάγκη ενίσχυσης των ξενοδοχείων 1 και 2 αστέρων,  ώστε να μην μετακινηθούν στην βραχυχρόνια μίσθωση, επισήμανε, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο πρόεδρος της ΕΞΠ Ηρακλής Τσιτλακίδης.

«Το 48,8% πανελλαδικά, δηλαδή 4.909 ξενοδοχεία, ανήκουν στην κατηγορία με 1 και 2 αστέρια. Στη δε Πιερία το ποσοστό ανέρχεται στο 75,5% της δυναμικής των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, δηλαδή 283 επιχειρήσεις» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Τσιτλακίδης. Ο ίδιος με επιστολή του προς το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) επισήμανε τη θέσπιση ενός νέου λειτουργικού πρότυπου, για παράδειγμα οικογενειακά ξενοδοχεία (family hotels), για τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων κατ’ αναλογία του επιτυχημένου πρότυπου Boutique Hotels των ξενοδοχείων 3, 4 και 5 αστέρων, ούτως ώστε αυτή η πιστοποίηση να αποτελεί κίνητρο και βαθμολογούμενο κριτήριο για την υπαγωγή τους στις χρηματοδοτικές ενισχύσεις του ΕΣΠΑ, Leader και Αναπτυξιακού.

«Ζητάμε μια διέξοδο βιωσιμότητας» σχολίασε ο κ. Τσιτλακίδης αναφερόμενος, και στην πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από το ΙΤΕΠ για το ΞΕΕ το 2022, με θέμα «Διερεύνηση της δυνατότητας αναβάθμισης των ξενοδοχείων 1 και 2 αστέρων».

Στην εν λόγω έρευνα – μελέτη την οποία εκπόνησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), εξετάστηκαν και αποτυπώθηκαν:

α. το προφίλ και τα χαρακτηριστικά των ξενοδοχείων 1 & 2 αστέρων

β. η ιεράρχηση των προβλημάτων

γ. οι δυνατότητες και το ενδιαφέρον για αναβάθμιση και

δ. η διερεύνηση διαμόρφωσης προτύπου αναβαθμισμένης λειτουργίας.

Βάσει της έρευνας – μελέτης του ΙΤΕΠ, το 75% των ξενοδόχων, δήλωσαν ότι επιθυμούν/ ή και προτίθενται να προβούν σε αναβάθμιση του ξενοδοχείου τους σε ανώτερη κατηγορία.

Αυξημένη ενίσχυση για τα ορεινά καταλύματα, παράταση για τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού

Το κόστος της ενέργειας, το οποίο ‘καίει’ κυριολεκτικά τα καταλύματα στον ορεινό όγκο, και δη εκείνα που βρίσκονται  άνω των 500 – 600 μ., η επέκταση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού με vouchers, αλλά και ο οδικός τουρισμός που χρήζει κτιριακής και στελεχιακής αναβάθμισης των χερσαίων πυλών εισόδου της χώρας απασχολούν τον τουριστικό  κλάδο της Πιερίας.

«Ζητάμε αυξημένη ενίσχυση για τις επιχειρήσεις του ορεινού όγκου, σ’ ότι αφορά την ενέργεια, τύπου των προγραμμάτων ‘Εξοικονομώ’, παράταση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού με αυξημένο αριθμό κουπονιών, ούτως ώστε να ενισχύσουν την χειμερινή περίοδο και βεβαίως υποδομές στα σύνορα» δήλωσε ο κ. Τσιτλακίδης προσθέτοντας «να μην φτάσουμε πάλι στο 2023 και να συζητάμε για τη στελέχωση στις χερσαίες πύλες εισόδους της χώρας μας, να μην χρειάζεται να περιμένουν οι τουρίστες 4 και 5 ώρες για να διασχίσουν τα σύνορα».

Το στοίχημα για τη Βρετανική αγορά 

Πέρα από τα προβλήματα που βιώνει ο τουριστικός κλάδος, λόγω συνεχών ανατιμήσεων και άλλων παραγόντων, οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην Πιερία, στοχεύουν σε μια νέα αγορά, η οποία όπως επισημαίνεται θα δώσει νέα ώθηση στον προορισμό. Πρόκειται για τη βρετανική αγορά, και όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΞΠ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιδιώκεται το άνοιγμα σε μια αγορά, η οποία θα φέρει αφενός την πολυπόθητη επιμήκυνση, αφετέρου ‘φρέσκο’ αέρα στην Πιερία.

Όπως φαίνεται, ο στόχος θα επιτευχθεί το 2024, και τότε θα αλλάξουν όλα τα δεδομένα, σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΞΠ. «Η Jet2 αλλά και άλλες αεροπορικές εταιρίες διαθέτουν πολλές θέσεις, και οι Βρετανοί ταξιδεύουν από αρχές Απριλίου έως τα τέλη Οκτωβρίου» δηλώνει λέγοντας πως η συγκεκριμένη αγορά είχε μια μικρή παρουσία στην περιοχή, ωστόσο όταν πτώχευσε η Thomas Cook, το 2018, εξαφανίστηκε. «Είναι τεράστιο στοίχημα για εμάς» υπογράμμισε ο Ηρακλής Τσιτλακίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας.

Προκρατήσεις για Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά

Σχετικά με το ενδιαφέρον του κόσμου που καταγράφεται, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, για αποδράσεις στην Πιερία για την εορταστική περίοδο, όπως ενημερώνεται το GRTimes.gr το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ζωηρό, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

«Οι προκρατήσεις, αυτή τη στιγμή, κινούνται στο 45% – 50%» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΞΠ υπογραμμίζοντας παράλληλα τον προβληματισμό των επιχειρηματιών, κυρίως στον ορεινό όγκο, σχετικά με την μεγάλη αύξηση του ενεργειακού. Τέλος, σ’ ότι αφορά τις τιμές, ξεκινούν από τα 50 ευρώ το δίκλινο και διαμορφώνονται ανάλογα τον τύπο του καταλύματος και τις ημέρες διανυκτέρευσης.

*Φωτογραφία αρχείου από την κίνηση στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Πιερίας, στο ύψος της Κατερίνης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρισμός – Ελλάδα: Μεγάλη η ζήτηση για τα Χριστούγεννα – Υψηλές πληρότητες που αγγίζουν το 95%!

Κικίλιας: Στα 18 δις. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό το 2022 (VIDEO)

Πιερία – Τουρισμός: SOS λόγω… έργων συντήρησης στην Εθνική οδό

Όλυμπος – Καταφύγια: Με πληρότητες προ covid ολοκληρώνεται η φετινή σεζόν – Ανοιχτά τα καταφύγια με οδική πρόσβαση

Χίος: Ξανασυστήνεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top