Ξεκινά ο εμβολιασμός με τα πλέον επικαιροποιημένα εμβόλια

Ξεκινά ο εμβολιασμός με τα πλέον επικαιροποιημένα εμβόλια

Από σήμερα Δευτέρα, ξεκινούν οι εμβολιασμοί της αναμνηστικής δόσης με τα πλέον επικαιροποιημένα εμβόλια (αφορούν και τις παραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον) για όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού (η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τις 27 Σεπτεμβρίου).

Πρόκειται -όπως έχει επισημάνει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους- για το πιο επικαιροποιημένο εμβόλιο, αυτό που έχουν προμηθευτεί όλες οι χώρες της ΕΕ και δεν αναμένεται κάποιο άλλο στο επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σύσταση να εμβολιαστούν τα άτομα άνω των 60 ετών, τα άτομα νεότερων ηλικιών που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις, καθώς και υγειονομικοί, άτομα που δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας ή φροντίζουν ανοσοκατεσταλμένους.

Σημειώνεται ότι άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα εμβόλια εφόσον έχουν παρέλθει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει.

Στήριξη της καινοτομίας στο σκέλος των φαρμάκων

Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε αιτιάσεις για τον κλειστό προϋπολογισμό στην φαρμακευτική δαπάνη- έχει αποδείξει, με σειρά μέτρων, όπως το επενδυτικό clawback, ότι στηρίζει την καινοτομία στο σκέλος των φαρμάκων, επισημαίνουν πηγές.

Υπογραμμίζουν ότι ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού σε φάρμακα υψηλού κόστους και τα υπόλοιπα φάρμακα σε καμία περίπτωση δεν θίγει την καινοτομία απλώς διασφαλίζει ότι όποιος προκαλεί κατανάλωση και δαπάνη θα επωμίζεται και το clawback. Προσθέτουν ακόμη ότι οι όποιες διορθώσεις χρειαστούν στο κομμάτι του κλειστού προϋπολογισμού θα γίνουν αλλά ο κλειστός προϋπολογισμός θα ισχύσει και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα θα έχει την κατανάλωση που της αναλογεί και όχι υπερκατανάλωση.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top