Διαδικτυακό φόρουμ δημάρχων για τον κορωνοϊό

Διαδικτυακό φόρουμ δημάρχων για τον κορωνοϊό

Ο ρόλος πρώτης γραμμής τον οποίο ανέλαβαν οι δήμοι της χώρας αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν μέσα από την κρίση μεταξύ άλλων στην κατεύθυνση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδικτυακής ημερίδας που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, στο πλαίσιο του «Thessaloniki Helexpo Forum».

Η διαδικτυακή ημερίδα διεξήχθη στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων που έχει δημιουργηθεί στον χώρο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη Cisco, με τη χρήση ενός υπερσύγχρονου συστήματος συνεργατικότητας και τηλεργασίας μέσω βίντεο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην κεντρική τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε ότι οι Δήμοι της χώρας σήκωσαν ένα πολύ σημαντικό φορτίο όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. «Στους Δήμους πέφτει το φορτίο του μετασχηματισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι κάθε προσπάθεια ανάκαμψης εδράζεται σε τρεις άξονες, στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, στο ανθρώπινο δυναμικό που θα αναλάβει την υλοποίηση κάθε εγχειρήματος αλλά και στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας επεσήμανε την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Ν.4412 για τις δημόσιες συμβάσεις, σημειώνοντας ότι σε πολλά ζητήματα οι υφιστάμενες διαδικασίες και το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργούν σαν «ένα διαρκές σηκωμένο χειρόφρενο». Θυμίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη όπου εμφανίστηκε ο ασθενής 0, ο κ. Ζέρβας παρουσίασε τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατά την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, από τα μέτρα στήριξης των ευπαθών ομάδων μέχρι τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για την προώθηση εναλλακτικών μετακινήσεων.

«Παρά τις δυσκολίες, με αυτό το φόρουμ η Θεσσαλονίκη προχωράει μπροστά», ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα μέτρα που προώθησε ο Δήμος Αθηναίων για τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι δόθηκε έμφαση στη δημόσια υγεία και στη δημόσια υγιεινή όπως και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ υλοποιήθηκε κι ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, επεσήμανε ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση των Δήμων της χώρας βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς. Μιλώντας για τα ψηφιακά εργαλεία που αναπτύχθηκαν την περίοδο της κρίσης με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά, στην οποία, όπως είπε, έχουν καταχωρηθεί περίπου δύο εκατομμύρια δηλώσεις.

«Κατά την περίοδο της κρίσης λάβαμε την απόφαση να στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας τους δημότες, ακόμη κι αν θα έπρεπε να περιορίσουμε κατάτι τα τεχνικά μας έργα», είπε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, τονίζοντας ότι ο προσανατολισμός του Δήμου παραμένει επικεντρωμένος στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, αφού οι ανάγκες παραμένουν αυξημένες.

Τα επόμενα βήματα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όπως τα παρουσίασε ο Δήμαρχος Ιωάννης Ζαμπούκης, κινούνται σε τρεις άξονες: 1. Στη δημιουργία μιας αναπτυξιακής εταιρείας σε συνεργασία με όμορους Δήμους, 2. Στη δημιουργία μιας κοινωφελούς επιχείρησης, η οποία στους καταστατικούς σκοπούς της θα περιλαμβάνει τις πληθυσμιακές ομάδες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό και 3. Στην οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών κατά τρόπο που να διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των προσφερόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο αποτύπωμα που άφησε η πανδημική κρίση στον τουρισμό, λέγοντας ότι φέτος το νησί της Μυκόνου προσέλκυσε μεγάλο αριθμό Ελλήνων τουριστών. Παρουσιάζοντας τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε ο Δήμος Μυκόνου, ο κ. Κουκάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας αλλά και στη θωράκιση του Κέντρου Υγείας της Μυκόνου.

Παράλληλα, στο δεύτερο, διεθνές σκέλος της ημερίδας, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές όσον αφορά την αντιμετώπιση του Covid-19 από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον Δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαϊδη, την Αντιδήμαρχο της Νίκαιας Christiane Amiel και τον Αντιδήμαρχο της Λειψίας Ulrich Hörning.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top