Τζήκας: Αίτημα της ΔΕΘ-Helexpo η έκτακτη συνεδρίαση

Τζήκας: Αίτημα της ΔΕΘ-Helexpo η έκτακτη συνεδρίαση
Στράτος Λούβαρης

Αίτημα το οποίο απηύθυνε η Διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, αποτέλεσε το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, σε παρέμβασή του στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιείτε μέσω τηλεδιάσκεψης και συζητείται το θέμα της ανάπλασης.

Όπως είπε ο κ. Τζηκας, μεταξύ άλλων, ήταν μέγιστη ανάγκη, λόγω των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων που πρέπει να τηρηθούν, ώστε να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που αφορούν στο σχέδιο ανάπλασης. Επιπλέον, ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση και την υποστήριξη για το  εγχείρημα που αφορά την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της πόλης τον Δήμο Θεσσαλονίκης και προσωπικά τον κ. Ζέβρα.

«Η ανάπλαση όσον αφορά στην προετοιμασία είναι σε εξέλιξη. Είχαμε βάλει ως στόχο τον περασμένο Απρίλιο να προκηρύξουμε τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Επειδή όμως καθυστερήσαμε λόγω του κορωνοϊού, προσπαθούμε με τη δουλειά μας να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Με βάση τις προθεσμίες που μας είχε δώσει το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ζητήσαμε από τον Δήμαρχο να γίνει μια έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, εν όψει της συνεδρίασης του Κεντρικό Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο», εξήγησε ο κ. Τζήκας.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό για όλους – για την πόλη, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και για την κοινωνία- να προχωρήσει γρήγορα το πρότζεκτ», θυμίζοντας ότι έγιναν αναλυτικές συζητήσεις για το θέμα δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα κατά τη διάρκειά τους ήταν εμφανής η μεγάλη πλειοψηφία με την οποία υποστηρίζεται το σχέδιο ανάπλασης.

Θυμίζουμε, ότι σήμερα πραγματοποιείται εκ νέου -εκτάκτως και πάλι εντός 24 ωρών- το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης μέσω τηλεδιάσκεψης αυτή τη φορά, μετά την χθεσινή ακύρωση που προκάλεσε η αποχή των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (δείτε εδώ).

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης δύο σοβαρά θέματα για την πόλη, η ανάπλαση της ΔΕΘ και η αγορά 50 μεταχειρισμένων λεωφορείων από τη Λειψία της Γερμανίας.

Τσαβλής: Γιατί δεν έγινε δια ζώσης συνεδρίαση

Του λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε να γίνει δια περιφοράς το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο χθες, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω αποχής των παρατάξεων, εξήγησε ο Δρόσος Τσαβλής.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, λόγω κορωνοιού και την αύξηση κρουσμάτων που υπάρχουν και στη Θεσσαλονίκη, δεν θα μπορούσε να γίνει σε καμία περίπτωση η δια ζώσης συνεδρίαση. «Είναι αδιανόητο να κάνουμε εμείς δια ζώσης συνεδριάσεις και αυτό είναι η απάντηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που το ζητά επιμόνως. Εγώ προσωπικά και ως γιατρός δεν πρόκειται να το κάνω αυτό, δεν θα βάλω κανένα συνάδερφο σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης επεσήμανε ότι, πριν τη σημερινή διαδικασία, είχε προγραμματιστεί χτες συνεδρίαση διά περιφοράς, υπό το σκεπτικό ότι είναι πολιτικά πιο διευρυμένη, αφού απαιτεί αυξημένη συμμετοχή 33 Δημοτικών Συμβούλων.

«Σήμερα επαναλαμβάνουμε τη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, γιατί έχουμε ημερομηνίες να τηρήσουμε. Δυστυχώς, οι παρατάξεις αυτές που χτες επιμόνως ζητούσαν να γίνει συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη σήμερα είναι και πάλι απούσες», σχολίασε ο κ Τσαβλής.

Δημοτικό Συμβούλιο: «Ανοιχτή συνεδρίαση» ζητούν 4 παρατάξεις

«Η έλλειψη απαρτίας στην απόπειρα της διοίκησης του Δήμου να αποφασίσει για δύο μεγάλα θέματα της πόλης (ΔΕΘ και λεωφορεία του ΟΑΣΘ) «δια περιφοράς» (χωρίς, δηλαδή, διαφάνεια και διάλογο), απέδειξε πόσο δικαιολογημένη ήταν η στάση της αντιπολίτευσης, που επέλεξε την αιτιολογημένη αποχή από αυτή την αντιδημοκρατική διαδικασία».

Τα παραπάνω τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι παρατάξεις, «Θεσσαλονίκη Μαζί», ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη, Οικολογία – Αλληλεγγύη, Η Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής, που ζητούν να διεξαχθεί ανοιχτή συνεδρίαση με την συμμετοχή φορέων της πόλης.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως «για τους παραπάνω λόγους, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου που υπογράφουν παρακάτω, αρνούνται να αποδεχθούν τη νέα πρόταση της διοίκησης για τηλεδιάσκεψη σήμερα Πέμπτη 6/8, που κάνει μεν αναγκαστικά ένα βήμα πίσω, αλλά συνεχίζει να διατηρεί τη συζήτηση σε ένα στενό πλαίσιο, χωρίς επαρκή συμμετοχή κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, με τους δημοτικούς συμβούλους σε απόσταση, χωρίς ευρεία δημοσιογραφική κάλυψη, ερήμην ουσιαστικά της πόλης.

Είναι στο χέρι της διοίκησης και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να συγκαλέσουν μια ανοιχτή και ζωντανή συνεδρίαση, με τη συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης που σχετίζονται με τα θέματα της Η.Δ. αλλά και αυτών που έχουν ήδη διατυπώσει εύλογες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις (ΑΠΘ, τμήμα Αρχιτεκτόνων κ.α).

Η συνεδρίαση αυτή προτείνουμε να γίνει στην πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία μετά το Δεκαπενταύγουστο, π.χ. την Πέμπτη 20/8 ή την Δευτέρα 24/8 ή άλλη που θα θεωρηθεί πιο κατάλληλη και από πλευράς υγειονομικής προστασίας των συμμετεχόντων.

Θα διασωθεί έτσι η δυνατότητα να συζητηθούν τα δύο αυτά κρίσιμα θέματα όπως τους αξίζει: ενώπιον της πόλης, σε μια ζωντανή, ανοιχτή συνεδρίαση, με πλήρη τηλεοπτική κάλυψη ώστε να ενημερωθούν ουσιαστικά όσοι πολίτες ενδιαφέρονται. Και, το κυριότερο, θα διασωθεί η χαμένη τιμή του δημοτικού συμβουλίου και θα αποτραπεί η συνεχιζόμενη προσπάθεια απαξίωσής του.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

Κατερίνα Νοτοπούλου (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ)

Σπύρος Βούγιας (ΠΟΛΗχρωμη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

Μιχάλης Τρεμόπουλος (ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ)

Αντώνης Γαζάκης ( Η ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ-ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ)».

Αποχή και για την Λαϊκή Συσπείρωση

Από την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης απέχει και η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση.

Με ανακοίνωσή της εξαπολύει σκληρή επίθεση κατά της διοίκησης Ζέρβα, την οποία κατηγορεί ότι προσπαθεί να περάσει «εν κρυπτώ», τη παράδοση αστικών συγκοινωνιών και ΔΕΘ στη κερδοσκοπία μεγαλοεπιχειρηματιών.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, απέτυχε στη πρώτη προσπάθεια της, εν μέσω θέρους, με συνεδρίαση δια περιφοράς, να περάσει «εν κρυπτώ», τη παράδοση αστικών συγκοινωνιών και ΔΕΘ στη κερδοσκοπία μεγαλοεπιχειρηματιών.

Δεν το βάζει κάτω. Συγκαλεί 2η συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, για σήμερα 6/8/2020. Πάλι χωρίς δημοσιότητα, χωρίς παρουσία φορέων με τεκμηριωμένες ενστάσεις.

Με στρατιωτική πειθαρχία στις διαταγές κυβέρνησης και Συνδέσμων Βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων, μετατρέπει το δήμο σε παραμάγαζο τους και «διεκπεραιωτή». Με το ψευτο – σύνθημα «έργα και όχι λόγια», στιγματίζει το δημοτικό συμβούλιο σαν άχρηστο «καφενείο», συζητά τον περιορισμό ή διακοπή της τηλεοπτικής μετάδοσης των συνεδριάσεων του. Δεν χρειάζεται να ξέρει ο λαός όσα συμβαίνουν στη πλάτη του και με τα λεφτά του.

Επιβεβαιώνει πανηγυρικά τη θέση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ότι η λεγόμενη «αυτοδιοίκηση» δεν είναι παρά τοπικό μακρύ χέρι κάθε κυβέρνησης, τροχονόμος κερδοσκοπικών συμφερόντων. Το ανέκδοτο περί «ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών» εκθέτει όσους το αναμασούν.

Η πολιτική έχει συνέχεια, κάθε κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της προηγούμενης.

Η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών (με πρώτο βήμα την δημοτικοποίηση τους) αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, νομοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και η παράδοση του φιλέτου της ΔΕΘ στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ολοκληρώνονται επί ΝΔ

Έπονται η παράδοση της ανακύκλωσης, του απαράδεκτου χαρατσιού της στάθμευσης, της παραγωγής ενέργειας, και άλλων δημόσιων χώρων και λειτουργιών.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες της δημαρχίας μιας πόλης που κλονίζεται από νέα κρούσματα κορωνοϊού, η δημόσια υγεία συνεχίζει στα ίδια χάλια, δύο από τα νοσοκομεία της (Λοιμωδών – ΠΑΝΑΓΙΑ) παραμένουν κλειστά, κοντοζυγώνει η σχολική χρονιά με εκρηκτικές ανάγκες των σχολείων, μαθητών, καθηγητών, χιλιάδες άνεργοι – υποαπασχολούμενοι, αυτοαπασχολούμενοι φορτώνονται δημοτικά τέλη αντί να απαλλαγούν

Ευχόμαστε όταν έρθει ο κ. Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο, στη Θεσσαλονίκη για να θριαμβολογήσει για τα δώρα που του προσφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης (αστικές συγκοινωνίες – ΔΕΘ) να μη βρει άδεια πόλη.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πάντως, μαζί με τα εργατικά σωματεία, τους φορείς της πόλης, έχουν αποδείξει σε δυσκολότερες συνθήκες, πως μπορεί και θα βρίσκεται στους δρόμους. Για τα ευρωπαϊκά, αναπτυξιακά «πακέτα» παραπέρα πλουτισμού των πλουσίων και παραπέρα φτωχοποίησης των φτωχών. Μέσα σ’ αυτά και για την αστική συγκοινωνία και τη ΔΕΘ.

Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι με μια διατεταγμένη ψήφο στο δημοτικό συμβούλιο «καθάρισαν».

Οι «αποφάσεις» αυτές δεν νομιμοποιούνται από το λαό. Ούτε από τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ που θα απέχει και σήμερα (6/8/2020) από μια ακόμα συνεδρίαση – παρωδία του δημοτικού συμβουλίου.

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11:2320/09

«Ιανός»: Στην Καρδίτσα ο Μητσοτάκης για αυτοψία των καταστροφών Πολιτική

11:1520/09

Εκλογές σήμερα στην Ιταλία Διεθνή

11:1420/09

Αυτόφωρες συλλήψεις 15 ατόμων στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη

11:0020/09

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία (VIDEO) Ελλάδα

10:4520/09

Ευρωπαϊκό ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠΕ η Ελλάδα Ενέργεια

10:3020/09

Στην Ιθάκη ο Χαρδαλιάς – Επόμενος σταθμός η Ζάκυνθος Ελλάδα

10:1520/09

Κρούσμα Covid-19 σε μαθητή του Εσπερινού Λυκείου Πτολεμαϊδας Ελλάδα ,Κορωνοϊός

10:0020/09

«Ιανός»: Τρίτος νεκρός στην Καστανιά Καρδίτσας Ελλάδα ,Σημαντικά

09:5320/09

Δύο σεισμικές δονήσεις μέσα σε λίγα λεπτά στην Κρήτη Ελλάδα

09:4520/09

ΔΕΔΔΗΕ – «Ιανός»: Η πορεία αποκατάστασης των ζημιών στο δίκτυο Ελλάδα

09:3620/09

Στην Κεφαλονιά ο Χαρδαλιάς: Ώρα για πολύ σκληρή δουλειά και λίγα λόγια Ελλάδα

09:3020/09

Κορωνοϊός: Σε ισχύ από αύριο τα έκτακτα μέτρα στην Αττική Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

09:1520/09

Τραμπ: Πιθανόν γυναίκα η νέα δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Διεθνή

09:0020/09

Αχαΐα: Νεκρή ανασύρθηκε γυναίκα από χαράδρα Ελλάδα ,Κοινωνία

08:5820/09

Θεσσαλονίκη: Δύο προγραμματισμένες συγκεντρώσεις για σήμερα Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

08:4520/09

Απαγωγή 10χρονης: Βανδάλισαν το σπίτι της κατηγορούμενης Θεσσαλονίκη

08:3020/09

Καρδίτσα: Σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό δύο αγνοουμένων – LIVE η πορεία το... Ελλάδα ,Σημαντικά

08:1520/09

Θεσσαλονίκη: Χωρίς ρεύμα περιοχή του Δ. Δέλτα Θεσσαλονίκη

08:0020/09

Ο καιρός σήμερα, Κυριακή Κοινωνία ,Σημαντικά

07:3020/09

Σταϊκούρας για ΕΛΒΟ: 29 εκ. σε επενδύσεις και 600 θέσεις εργασίας Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

23:5919/09

Πέντε διατροφικές συμβουλές για την επιστροφή στο σχολείο Κοινωνία ,Παιδεία ,Υγεία

23:5419/09

Θεσ/νίκη: Διασκέδαση χωρίς… αποστάσεις μέχρι τα μεσάνυχτα (ΦΩΤΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

23:4519/09

Ιταλία-Κορωνοϊός: Ανησυχητικά αυξημένοι οι αριθμοί θανάτων Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:3219/09

Θεσσαλονίκη: Αναστάτωση και μικροεπεισόδια στην Καρόλου Ντηλ Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

23:3019/09

Κορωνοϊός-Γαλλία: Ρεκόρ κρουσμάτων σε ένα 24ωρο Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:1519/09

Λάρισα: Οίκος ανοχής γκρεμίστηκε με… μπουζούκια και ζεμπεκιές! Ελλάδα ,Κοινωνία

23:1019/09

Φάκελος με δηλητήριο στον Λευκό Οίκο Διεθνή

23:0219/09

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ: Φωτοβολίδα στην αμερικανική πρεσβεία Ελλάδα ,Κοινωνία

23:0019/09

Μεξικό – Covid-19: Πάνω από 600 νέοι θάνατοι Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:4519/09

Τραγωδία στην Κέρκυρα: Νεκρή 17χρονη σε τροχαίο Ελλάδα ,Κοινωνία

22:3019/09

Αλαλούμ στα σχολεία με την τηλεκπαίδευση Ελλάδα ,Κορωνοϊός

22:1519/09

Στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα ο Μάικ Πομπέο Πολιτική ,Σημαντικά

22:0019/09

Ιράν: 2.845 νέα κρούσματα COVID-19 Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:4519/09

Σχόλιο ΝΔ για ομιλία Τσίπρα Πολιτική

21:3619/09

Νέες διοικήσεις στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

21:3019/09

Αυτοψία Χαρδαλιά στις πληγείσες περιοχές της Κεφαλονιάς Ελλάδα ,Κοινωνία

21:1519/09

Η ΕΡΤ αποχαιρετά τον Δημήτρη Καρανικόλα Ελλάδα ,Κοινωνία

21:0019/09

Συνάντηση Κουμουτσάκου με τον Κλεμέντ Μπον Κοινωνία ,Πολιτική

20:4519/09

Έφτασε στην Κρήτη ο «Ιανός»- Κλείνουν γέφυρες, πλημμύρισαν καταστήματα (VIDEO) Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

20:2819/09

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση εξελίσσεται σε μία μεγάλη απάτη Θέματα GR Times ,Κόμματα ,Σημαντικά

20:1519/09

Πληροφορίες για επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα Πολιτική

20:0019/09

Κακοκαιρία «Ιανός»: Βιβλική καταστροφή στην Καρδίτσα (VIDEO) Ελλάδα ,Κοινωνία

19:4519/09

Δήμος Αριστοτέλη: Ζητά αντισταθμιστικά οφέλη για τη μεταλλευτική δραστηριότητα Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Κοινωνία

19:3019/09

Έρνστ Ράιχελ: Να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις Ελλάδας – Τουρκίας Διεθνή

19:2319/09

Live η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από Thessaloniki Helexpo Forum Πολιτική

19:1519/09

Δημοσκόπηση GPO: Στο 16,8% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ Κοινωνία ,Πολιτική

18:5519/09

Σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν τα 240 νέα κρούσματα Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:4519/09

«Καμπανάκι» ΠΟΕΔΗΝ για κατάσταση με τα περιστατικά κορωνoϊού Κορωνοϊός ,Υγεία

18:3019/09

«Ιανός»-Θεσσαλία: Σε ποια σημεία έχει διακοπεί η κυκλοφορία Κοινωνία

18:2719/09

Κορωνοϊός: 240 νέα κρούσματα στη χώρα μας Κορωνοϊός

18:1519/09

Τζ. Πάιατ: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν διάρκεια Διεθνή

18:0119/09

Σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο ο Χαρδαλιάς Ελλάδα ,Κοινωνία

18:0019/09

ΠτΔ: Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της κακοκαιρίας Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

17:4519/09

Ρόδος: Ακόμη τρεις καταγγελίες εις βάρος του γυναικολόγου Ελλάδα

17:3019/09

Παναγιωτόπουλος: Αποδείξαμε ότι είμαστε σε ετοιμότητα Πολιτική

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ