Ζέρβας: Τα σημαντικότερα έργα του τεχνικού προγράμματος – Τι είπε για ΟΑΣΘ

Ζέρβας: Τα σημαντικότερα έργα του τεχνικού προγράμματος – Τι είπε για ΟΑΣΘ
Στράτος Λούβαρης

Στο τεχνικό πρόγραμμα για τη νέα χρονιά αναφέρθηκε απόψε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος  Ζέρβας.

Ο ίδιος, έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα το οποίοι μπορεί άμεσα και έμμεσα να συνεισφέρει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και να βελτιώσει συνθήκες και υποδομές προς το συνολικό όφελος της πόλης. Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα του 2021, διαμορφώνεται στο ύψος των περίπου 34,3 εκατ. ευρώ και είναι υψηλότερο σε σχέση με αυτό της τρέχουσας χρονιάς κατά περίπου δέκα εκατ. ευρώ.

Ορισμένα από τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτό, είναι η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους, η ανάδειξη της περιοχής των πρώην στάβλων της Παπάφη σε ένα νέο τοπόσημο κι η αποκατάσταση του διατηρητέου σχολείου της οδού Κριεζώτου.

Παρουσιάζοντας ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν περιληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το νέο έτος, ο κ. Ζέρβας έκανε ιδιαίτερη αφορά:

 • Στην προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την ανάπλαση του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους, την αξιοποίηση του διατηρητέου συγκροτήματος του Ντεπό και της περιοχής έναντι του Λευκού Πύργου
 • Στην ανάδειξη σε ένα νέο τοπόσημο της περιοχής των πρώην στάβλων της Παπάφη, έπειτα από την εξασφάλιση χρηματοδότησης περίπου 13 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
 • Στις αναπλάσεις της πλατείας Διοικητηρίου, της ζώνης πρασίνου κατά μήκος των βυζαντινών τειχών στην οδό Επταπυργίου, της οδού Βαφοπούλου, της οδού Σοφούλη, της περιοχής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, των περιοχών γύρω από την οδό Βάκχου και την οδό Γραβιάς.
 • Στις εμβληματικές παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο σημαντικών δημόσιων κτιρίων όπως τα Δικαστήρια και το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο
 • Στη δημιουργία Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου στο Καπάνι και στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη
 • Στην κατασκευή σύγχρονων υποδομών εκπαίδευσης, έχοντας προβλέψει σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα δεκάδες έργα, όπως η αποκατάσταση του διατηρητέου σχολείου της οδού Κριεζώτου, η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της Κλεάνθους, η ανέγερση νηπιαγωγείου στην οδό Καπετάν Άγρα κ.α., που συμπληρώνονται με συμβάσεις για τη διαμόρφωση 10 σχολικών αυλών με βιοκλιματικά κριτήρια, για την ανακαίνιση 60 σχολικών κτιρίων και για την υλοποίηση έργων πυρασφάλειας σε 52 σχολεία σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.
 • Στις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις γειτονιές της πόλης προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ, με την πρώτη φάση να περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε είκοσι γειτονιές σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα
 • Στο μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων σε 100 οδούς τις πόλης
 • Στο μεγάλο τετραετές κατασκευαστικό πρόγραμμα ολοκλήρωσης των έργων ηλεκτροφωτισμού της πόλης, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, που εκτός από την αντικατάσταση παλαιών λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας και την εκ νέου τοποθέτηση φωτιστικών σε 15.000 σημεία περιλαμβάνει την υπογειοποίηση των δικτύων και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ελέγχου τους.
 • Στη διαμόρφωση είκοσι υπαίθριων χώρων στάθμευσης
 • Στην επέκταση και στη συντήρηση του δικτύου των ποδηλατόδρομων
 • Στο κατασκευαστικό πρόγραμμα για την ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση με τις απαραίτητες υποδομές όλων των κοιμητηρίων που έχει υπό την ευθύνη του ο Δήμος
 • Στα έργα αναβάθμισης του πρασίνου, των αθλητικών εγκαταστάσεων και στις παρεμβάσεις στους τομείς της καθαριότητας και της ανακύκλωσης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα που δρομολογούνται ή εκτελούνται στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως το μετρό, η ανάπλαση της ΔΕΘ, η Νέα Τούμπα, η ανασυγκρότηση του Ο.Α.Σ.Θ., το flyover, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το ειδικό χωρικό σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο, κ.ά. Πρόκειται, όπως σημείωσε, για έργα «που έχουν προτεραιότητα στην ατζέντα της Διοίκησής μας για την πόλη που οραματιζόμαστε». «Κατά τη διάρκεια της θητείας μας είμαστε σε καθεστώς lockdown και μέτρων επί δέκα μήνες. Την ίδια ώρα ερχόμαστε να αυξήσουμε κατά δέκα εκατομμύρια το τεχνικό πρόγραμμα», σημείωσε.

Επιπλέον, ο ίδιος αναφερόμενος στην ενίσχυση του ΟΑΣΘ και ειδικότερα της αγοράς 50 μεταχειρισμένων λεωφορείων από τον δήμο Λειψίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι έχει ζητήσει από από την κυβέρνηση την επιτάχυνση υλοποίησης του σχεδιασμού ενώ απάντησε και στη κριτική που δέχθηκε προσωπικά.

«Δε μπορούσα ποτέ να φανταστώ αυτά που λέγονται και γράφονται από κάποιους. Οι ίδιοι οποίοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να κυκλοφορούν όλες αυτές οι «σαραπατράκες», ηλικίας 20-25 ετών, τα λεωφορεία τα οποία έμεναν στη μέση του δρόμου, για τα λεωφορεία που ήρθαν από τη Λειψία ξαφνικά έγιναν αυτο-αναφλεγόμενα, ξαφνικά έγιναν επικίνδυνα, όταν κάποιο λεωφορεία από αυτά σε πλήρη αναντιστοιχία με το χρησιδάνειο που υπογράψαμε με τον ΟΑΣΘ βρέθηκε να εκτελεί ένα δρομολόγιο, άσχετο, μεταμεσονύχτιο, στην περιοχή του Χορτιάτη, όταν το συμφωνητικό προέβλεπε ότι τα λεωφορεία αυτά θα κάνουν μεταφορικό έργο εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης», είπε .

«Όλοι αυτοί οι οποίοι φρόντισαν να εξαθλιώσουν τον ΟΑΣΘ, όταν έκαναν συμβάσεις που έχουν καταπέσει γιατί παραβιαζόντουσαν ευθέως διατάξεις της νομοθεσίας, έρχονται και μας κουνάν το δάχτυλο. Αυτοί που κάνανε εγκαίνια με μουσαμάδες, αυτοί που κυκλοφορούσαν λεωφορεία από την ιστορία, από το απώτερο παρελθόν της πόλης μας, έρχονται και κάνουν πόλεμο σε οποιαδήποτε προσπάθεια πρόκειται να γίνει για την εξιχνίαση του ΟΑΣΘ, την προσωρινή και την οριστική. Αλλά εδώ είμαστε και εμείς πάντα θα δουλεύουμε και θα προσφέρουμε λύσεις», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Απάντηση Νοτοπούλου

«Ακούσαμε για άλλη μια φορά τον κ. Ζέρβα να μας προκαλεί δυσάρεστα για το θέμα του ΟΑΣΘ. Ο ΟΑΣΘ και οι οδικές μεταφορές και συγκοινωνίες δεν θα υπήρχαν στην πόλη. Όσοι εκμεταλλεύτηκαν τον ΟΑΣΘ οικονομικά, πολιτικά, αυτοδιοικητικά ρουσφετολογικά τα τελευταία 60 χρόνια σήμερα θεωρούν ότι ο ΟΑΣΘ δημιουργήθηκε το 2017. Ό,τι γινόταν 60 χρόνια γίνεται και σήμερα. Άφησαν λεωφορεία 20ετίας, ενώ πουλούσαν τα 12ετίας για παλιοσίδερα. 394 λεωφορεία πουλήθηκαν για 570 ευρώ το ένα, 12 ετών, γι’ αυτό είχαμε τις σακαράκες και για αυτό κ. Ζέρβα κάναμε διαγωωισμό για 350 ολοκαίνουρια», τόνισε η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου, προσθέτοντας, ότι «εσείς πρωτοστατίσατε και τολμάτε να μιλάτε σήμερα, στο να σταματήσει ο διαγωνισμός, γιατί; Γιατί στερήσατε 350 καινούργια λεωφορεία και τουλάχιστουν 200 καινούργιους οδηγούς; Ας μας το εξηγήσει κάποιο».

«Ξεχνάτε επίσης να αναφέρετε ότι βρήκαμε 730 ευρώ στο ταμείο αντί για 37 εκατομμύρια. Αυτά ξεχνάτε να τα πείτε. Το ότι δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας είναι γνωστό. Το ότι σήμερα όμως, που συζητούμε για το τεχνικό πρόγραμμα, τις υποδομές δηλαδή του δήμου και το σχέδιο της επόμενης μέρας εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους Θεσσαλονικείς, αντί να ζητήσετε μία συγγνώμη και να σηκώσετε τα μανίκια, να ανασκουμπωθείτε και να κάνετε καμιά δουλειά είναι πραγματικά αδιανόητο και εξωφρενικό. Είναι εγκληματικό για την πόλη», τόνισε η κα. Νοτοπούλου.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15:4923/01

Πέθανε από κορωνοϊό ο Λάρι Κινγκ Διεθνή ,Σημαντικά

15:4523/01

Προγνωστικά Στοίχημα: Με το 1.73 στην Μπούντεσλιγκα και Άστον Βίλα Αθλητισμός

15:3023/01

Τροχαία: 1.178 παραβάσεις σε 4.755 ελέγχους στην Κεντρική Μακεδονία Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

15:3023/01

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Πολιτική ,Σημαντικά

15:1523/01

ΦΕΚ για τα νέα μέτρα προστασίας από τον κωρονοϊό Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

15:0023/01

Καιρός: Τρία διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα “χτυπήσουν” μέχρι την Τετάρτη (27/1) Β.Ελλάδα ,Ειδήσεις ,Ελλάδα

14:4523/01

Γώγος: Αυτές είναι οι τρεις μεταλλάξεις της Covid που ανησυχούν τους ειδικούς Ελλάδα ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

14:3023/01

Θεσσαλονίκη: Συνωστισμός και σε Σούπερ – Μάρκετ (ΦΩΤΟ) Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

14:1523/01

Κυρ. Μητσοτάκης από το Κέντρο Υγείας στα Καμίνια: Η εκστρατεία εμβολιασμού προχωρά κανο... Ελλάδα ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

14:0023/01

Κίνα – Κορωνοϊός: Ανεβαίνουν και πάλι τα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

13:4523/01

Από την Πάρμα του Μαλεζάνι στην Ντιφένσα του (μαθητή) Κρέσπο Αθλητισμός

13:3023/01

Βέλγιο-Covid-19: Απαγορεύονται τα «μη αναγκαία ταξίδια» μέχρι την 1η Μαρτίου Διεθνή ,Κορωνοϊός

13:1523/01

Πέλλα: Συνελήφθησαν ενώ έσκαβαν λάκκο για την ανεύρεση αρχαίων Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

13:0023/01

Σε εμβολιαστικό κέντρο στα Καμίνια ο πρωθυπουργός Ελλάδα ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

12:4523/01

Ινδία – Κορωνοϊός: Ανακοίνωσε 14.256 κρούσματα και 152 θανάτους Διεθνή ,Κορωνοϊός

12:3023/01

Κορωνοϊός: 1.645 παραβάσεις σε πάνω από 74.000 ελέγχους Ελλάδα ,Κορωνοϊός

12:1523/01

Σκύλος περίμενε επί μέρες τον ιδιοκτήτη του έξω από νοσοκομείο (VIDEO) Διεθνή

12:0023/01

Το Film Office της ΠΚΜ στη διεθνή διαδικτυακή συνάντηση Conventa Trend Bar New Europe 2021 Περιφέρειες

11:5623/01

Θεσ/νίκη: Ουρές χωρίς… τέλος στην αγορά (ΦΩΤΟ-VIDEO) Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

11:4523/01

Στοίχημα: Δυάδα από την Basket League Αθλητισμός

11:3023/01

Θεσπρωτία: Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή ναρκωτικών και παράνομη είσοδο Ελλάδα

11:1523/01

Τα νέα της Αυτοκίνησης στην TV100 (VIDEO) Media

11:0023/01

Τι θα ισχύσει με το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων – Μήνυμα Κεραμέως Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Παιδεία

10:4523/01

3ο Συνέδριο Θεωρητικής Φυσικής από το Σπουδαστήριο Θεωρητικής Φυσικής ΑΠΘ Θεσσαλονίκη

10:3023/01

Εξαδάκτυλος: Μπορούμε να απωθήσουμε το τρίτο κύμα κορωνοϊού Ελλάδα ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

10:1523/01

Γεραπετρίτης: Πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

10:0023/01

Ξηροί καρποί: Ποιοι τύποι είναι οι πιο υγιεινοί; Health-Fitness ,Θέματα GR Times ,Υγεία

09:4523/01

Θεσ/νίκη: Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες της οπαδικής επίθεσης με όπλο Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

09:3023/01

Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Αποτελεσματικές οι υφασμάτινες μάσκες και στις μεταλλάξεις Διεθνή ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

09:1523/01

Never walk alone: Η γερμανική φιλοζωική που αγκαλιάζει 5.000 αδέσποτα στην Ελλάδα Δήμοι ,Διεθνή ,Ελλάδα

09:0023/01

Tourism Awards 2021: Τα «Όσκαρ» του ελληνικού τουρισμού Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

08:4523/01

«Έρχεται» γλυπτό του Κωστή Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

08:3023/01

«ΜC Chargers»: «Φορτίζει» νέα deals σε Ελλάδα και εξωτερικό Ενέργεια ,Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

08:1523/01

Αγρότες: Ξανά στους δρόμους τα τρακτέρ – Ζητούν αποζημιώσεις για «Λέανδρο» και «Ι... Αγροτική Οικονομία ,Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

08:0023/01

O καιρός σήμερα, Σάββατο Ελλάδα ,Σημαντικά

00:0323/01

Εικόνες προ πανδημίας θυμίζει σήμερα η αγορά της Λάρισας (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

00:0023/01

ΗΠΑ: Τη Δευτέρα οι Δημοκρατικοί θα καταθέσουν στη Γερουσία το κατηγορητήριο για τον Τραμπ Διεθνή

23:5322/01

Μπάιντεν: Σχέδιο 2 τρις δολαρίων – Πρόβλεψη για πάνω από 600 χιλ. νεκρούς Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:5022/01

Γερμανία – Κορωνοϊός: Ξεπέρασε το όριο των 50.000 θυμάτων Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4522/01

Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τα άτομα 80-84 ετών Ελλάδα ,Κορωνοϊός

23:4022/01

Ολοκληρωμένη πρόσβαση για ΑμεΑ σε παραλίες του Δήμου Αριστοτέλη Δήμοι

23:3022/01

Σ. Λιβανός: Στόχος η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ελ. προϊόντων και εξαγωγών Αγροτικά ,Πολιτική

23:2622/01

Μπογιές και φέιγ βολάν στη δικαστικό Αντωνία Βαρελά Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

23:2522/01

«Ιδιαίτερα σπάνιες οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο της Moderna» Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:2022/01

Οδηγίες της ΓΓΠΠ ενόψει της επιδείνωσης του καιρού Κοινωνία

23:1022/01

Σουηδία: 4.214 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 84 θανάτους Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:0522/01

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εγκαταλελειμμένη μονοκατοικία Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

23:0022/01

Ρωσία: Πάνω από 21.500 νέα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ