Ζέρβας – Τροποποίηση ΟΕΥ: Στόχος η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

Ζέρβας – Τροποποίηση ΟΕΥ: Στόχος η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
Στράτος Λούβαρης

Τις βασικές τροποποιήσεις του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, που αποτελεί το βασικό θέμα της πρώτης συνεδρίασης για το 2021 του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, παρουσίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αρχικά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία φωτογραφική διάταξη και κανένας αποκλεισμός. «Μοναδικός μας γνώμονας ήταν και είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών χωρίς να φοβόμαστε την ευθύνη και χωρίς να δυσκολευόμαστε στη δουλειά»., τόνισε. Ο ίδιος επισήμανε στη συνέχεια, ότι πρόκειται για «ένα απόλυτα λειτουργικό και αποδοτικό σχήμα που στηρίζεται στη σύγχρονη λογική του μάνατζμεντ αλλά και της πολυσύνθετης δημόσιας διοίκησης και της κείμενης νομοθεσίας».

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν την διοίκηση του δήμου στην συγκεκριμένη τροποποίηση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, οι υπηρεσίες του δήμου διαρθρώνονται με βάση τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του 2012, αντιμετωπίζοντας ένα σύνολο προβλημάτων εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας. «Υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και δυσλειτουργίες οι οποίες προκαλούν σύγχυση, προκαλούν αναποτελεσματικότητα».

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο για το 2021 – Ευχές Ζέρβα

Μιλώντας για την αποτελεσματικότητα της διοίκησης, τόνισε ότι συνεισφέρουν δύο παράγοντες οι οποίοι είναι το ανθρώπινο δυναμικό και η δομή του φορέα. «Σήμερα προχωρούμε στην αναδιοργάνωση αυτής ακριβώς της δομής, που με την αξιοποίηση των ικανών στελεχών του Δήμου θα λειτουργεί αποτελεσματικότερα στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση έργων και στην προσφορά υπηρεσιών προς τον δημότη”, ανέφερε, τονίζοντας: “Όλα όσα κατά καιρούς σε αυτό και σε προγενέστερα συμβούλια αλλά και στην ίδια τη ζωή της πόλης αναφέρονταν ως αβελτηρίες, καθυστερήσεις, ακυρώσεις, κακοτεχνίες πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να ελαχιστοποιηθούν, αν όχι να εξαλειφθούν. Δεν είναι μόνο θέμα πολιτικής βούλησης της διοίκησης, αλλά κυρίως αποτέλεσμα της διοικητικής δομής και της στελέχωσης”.

Οι βασικές αλλαγές όπως τις παρουσίασε ο κ. Ζέρβας:

  • Δημιουργείται ξεχωριστή Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Κυκλικής Οικονομίας, με στόχο ο Δήμος Θεσσαλονίκης να καταστεί ο πρώτος δήμος της χώρας που θα προωθήσει την επανάχρηση, ανταποκρινόμενος στο κυρίαρχο αίτημα για προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του όγκου των απορριμμάτων
  •  Συγκροτείται αυτόνομη Διεύθυνση Παιδείας, ώστε να αποτελέσει την οργανική μονάδα που θα υποδεχτεί τις νέες αρμοδιότητες που αναμένεται να εκχωρηθούν στους δήμους για τα σχολεία αλλά και θα προχωρήσει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη σχολική στέγη
  •  Δημιουργείται Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου με την ένταξη των Τμημάτων Διαφάνειας και Ποιότητας. Στόχος είναι ο έλεγχος των διαδικασιών όλων των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε αυτές να ανατροφοδοτούνται με συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση των λειτουργιών τους. Παράλληλα, μέσα από το Τμήμα Διαφάνειας θα αναδειχθεί ο ρόλος των ανοικτών δεδομένων που παρέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για ερευνητικούς και οικονομικούς σκοπούς.
  •  Στο επίπεδο των οικονομικών υπηρεσιών δημιουργείται αυτόνομη Διεύθυνση Προμηθειών και Αποθηκών, που θα λειτουργήσει ως επισπεύδουσα υπηρεσία για τη διεξαγωγή των διαδικασιών προμηθειών στον Δήμο.
  •  Συγκροτείται αυτοτελές Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, για να προωθηθούν οι διαδικασίες ένταξης του Δήμου Θεσσαλονίκης σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.
  •  Δημιουργείται Αυτοτελές Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Αποδήμου Ελληνισμού για την ανάδειξη του ρόλου της Θεσσαλονίκης διεθνώς.
  •  Στο επίπεδο των τεχνικών υπηρεσιών διαχωρίζονται οι υπηρεσίες Τοπογραφίας, Γεωχωρικών Δεδομένων και Απαλλοτριώσεων από τις αμιγώς πολεοδομικές υπηρεσίες, ώστε να αποφορτιστεί το έργο των υπηρεσιακών στελεχών που ασχολούνται με την έκδοση αδειών δόμησης και τον έλεγχο της εφαρμογής τους κατά την κατασκευή.
  •  Σε επίπεδο θέσεων ευθύνης καταργείται η μία εκ των δύο θέσεων Γενικών Διευθυντών, καθώς η μέχρι σήμερα εφαρμογή αυτού του μοντέλου δημιούργησε εμπλοκές στη συνεργασία μεταξύ των Διευθύνσεων.

Οι βασικοί στόχοι, όπως είπε κατά την εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής,  είναι η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του δημότη, η ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου, η βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας των υπηρεσιών με την χρήση των νέων τεχνολογιών, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των στελεχών του δήμου και η ευταξία στην πόλη. Βασικό ζητούμενο των τροποποιήσεων, όπως τόνισε αποτελεί  ο νέος Ο.Ε.Υ. να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες του δήμου. «Από το 2012 ήρθε η ώρα να γίνουν οι όποιες αλλαγές», σημείωσε.

Η προτεινόμενη νέα δομή, όπως ανέφερε στη συνέχεια, αποτελείται από 27 διευθύνσεις έναντι 22 σήμερα, από 108 τμήματα έναντι 116 και από 9 ευτελή όσα υπήρχαν και πριν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πριν οι τροποποιήσεις του Ο.Ε.Υ. έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση, είχε προηγηθεί «εξαντλητικός διάλογος» και δόθηκε η δυνατότητα στις υπηρεσίες να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Παράλληλα, διαβιβάστηκαν σε όλους τους συλλόγους εργαζομένων, προκειμένου να προβούν σε επισημάνσεις, πολλές εκ των οποίων εντάχθηκαν τελικά στο τελικό κείμενο, σημείωσε.

Εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων ο πρόεδρος, Κώστας Φούντας, τόνισε πως το τελικό σχέδιο για τον ΟΕΥ ήρθε προς διαβούλευση την τελευταία στιγμή και οι παρατηρήσεις των εργαζομένων στο μεγαλύτερο μέρος του δεν ελήφθησαν υπόψιν και σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε αναβολή της ψήφισης του θέματος για ένα εξάμηνο.

Ενστάσεις για τις αλλαγές στον ΟΕΥ εξέφρασαν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Για έναν οργανισμό «κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του δημάρχου και του επιτελείου του και όχι στις πραγματικές ανάγκες της πόλης» έκανε λόγο ο Βασίλης Γάκης από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», ενώ ο Σπύρος Βούγιας από την «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» μίλησε για αυθαίρετες ανακατατάξεις.

Η Γιώργος Ορφανός από την παράταξη «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» είπε ότι όλος ο οργανισμός είναι «δημαρχοκεντρικός» με «αβελτηρίες και αρρυθμίες», ενώ η Κατερίνα Νοτοπούλου από την «Θεσσαλονίκη Μαζί» μίλησε για «προσχηματική διαβούλευση» με τους εργαζόμενους και κατηγόρησε τον κ. Ζέρβα πως κάνει τον δήμο «τσιφλίκι του». «Ο νέος οργανισμός που φέρνετε δεν είναι οραματικός, δεν επιλύει κανένα απολύτως πρόβλημα αντιθέτως δημιουργεί πάρα πολλά γιατί είναι ελλιπείς, αποσπασματικός και έχει εμφανείς δυσλειτουργίες», τόνισε η κα. Νοτοπούλου, προσθέτοντας ότι «δεν αντιμετωπίζει την βασικότερη παθογένεια των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων με τα νομικά πρόσωπα του δήμου. Αναδιατάσσει διευθύνσεις και τμήματα χωρίς ενιαία δομή, χωρίς αιτιολόγηση».

 

(σ.σ. φωτογραφία αρχείου)

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16:2407/03

Η Περιφέρεια Αττικής κοντά στους σεισμόπληκτους της Λάρισας Ελλάδα ,Περιφέρειες

16:1507/03

Ο πάπας στην κατεστραμμένη από τους τζιχαντιστές Μοσούλη Διεθνή

16:0707/03

Κονιόρδου: Επιχείρησαν να με βιάσουν όταν ήμουν 15 ετών Ελλάδα ,Κοινωνία

16:0407/03

Νέα Σμύρνη: Επίθεση 30 ατόμων κατά αστυνομικών ΔΙΑΣ Κοινωνία ,Σημαντικά

16:0007/03

Χάθηκε φιαλίδιο με δόσεις εμβολίου στην Κω Ελλάδα ,Κορωνοϊός

15:5407/03

Ένωση Εισαγγελέων: Καταδικάζει τις επιθέσεις σε δικαστικούς Ελλάδα ,Κοινωνία

15:3907/03

Σκυλακάκης: Ούτε το 2022, εισφορά αλληλεγγύης Οικονομία ,Πολιτική ,Σημαντικά

15:3307/03

ΝΔ: Η Δημοκρατία δεν εκδικείται Πολιτική

15:1507/03

Θεσ/νίκη: Έξι συλλήψεις για ναρκωτικά το τελευταίο 24ωρο Θεσσαλονίκη

15:0007/03

ΕΕ: Συνομιλίες για εξασφάλιση εισαγωγών αμερικανικών συστατικών εμβολίων Διεθνή ,Κορωνοϊός

14:4507/03

Μεταφέρθηκαν στη Γαλλία 12 ταλαιπωρημένοι γύπες Κοινωνία ,Περιβάλλον

14:3007/03

Πάτρα: Μυστήριο με εικόνες ξέφρενου κορωνοπάρτι 200 ατόμων Ελλάδα ,Κορωνοϊός

14:1507/03

Σοβαρό τροχαίο με φορτηγό στην Κηφισού (VIDEO) Ελλάδα

14:0907/03

Ο Λεκάκης νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ+VIDEO) Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

14:0007/03

ΥΠΑ: Παρατείνονται οι περιορισμοί στις αεροπορικές μετακινήσεις Ελλάδα ,Κορωνοϊός

13:5207/03

Ρόδος: Στεφάνι στο βωμό της πατρίδας κατέθεσε η ΠτΔ Ελλάδα ,Πολιτική ,Σημαντικά

13:4507/03

Μήνυμα Δένδια για την επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου Πολιτική

13:3207/03

Πικέρμι: Kακοποίησαν και λήστεψαν ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλάδα ,Κοινωνία

13:3007/03

Kρήτη: Η βυθισμένη πόλη του αρχαίου Ολούντος Ελλάδα ,Πολιτισμός

13:2407/03

Τζανάκης: Πρόβλεψη για 3.000 κρούσματα την ερχόμενη εβδομάδα Κορωνοϊός ,Υγεία

13:1507/03

Άμπωτη: Υποχώρησαν τα νερά από τον Θερμαϊκό μέχρι το Καβούρι Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

13:0307/03

Eπιδότηση για τα σπίτια των σεισμόπληκτων της Θεσσαλίας Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

12:5707/03

Εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων- ανοίγει το Μάρτιο η πλατφόρμα Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

12:4707/03

Κικίλιας-Σχοινάς: Παρακολουθούμε το θέμα των μεταλλάξεων – Η Ελλάδα κάνει ένα θαύμα Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

12:3007/03

Θεσ/νίκη: Στη φάκα δύο αλλοδαποί με 266 πακέτα τσιγάρα Θεσσαλονίκη

12:1507/03

Βέλη Καλαφάτη εναντίον Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ για τον Κουφοντίνα Ελλάδα ,Πολιτική

12:0007/03

Στο νέο «Εξοικονομώ» 1 δισ. και 80.000 κτίρια το 2021 Ελλάδα ,Ενέργεια ,Πολιτική

11:4907/03

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δήμοι ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

11:4507/03

Διαδικτυακή εκδήλωση του ΕΕΑ αύριο για την Ημέρα της Γυναίκας Ελλάδα

11:3007/03

Δ. Παύλου-Μελά: Διαδικτυακό σεμινάριο για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο Παιδεία

11:1507/03

Έγγραφο – βόμβα: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα σε πολιτικό, αστυνομικό, δικαστή Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

11:0007/03

Η κόντρα Χάρι-Μέγκαν με το Παλάτι – Ομοιότητες και διαφορές με την Νταϊάνα Lifestyle ,Διεθνή

10:4507/03

Αττική: Πάνω από 300 επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες από υποστηρικτές του Κουφοντίνα Ελλάδα

10:3007/03

«Πάνδημες ΣυνARTήσεις» στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Κοινωνία

10:1507/03

Ρόδος: Εορτάζεται η 73η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

10:0007/03

Λάρισα: Συνεχίζεται η προμήθεια οικίσκων και τροχόσπιτων για του σεισμόπληκτους Ελλάδα

09:4907/03

Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων Αθλητισμός

09:4407/03

Πέθανε ο ηλικιωμένος από το Μεσοχώρι που σώθηκε από τα 6,3 Ρίχτερ Ελλάδα

09:2807/03

Οι 6 κύκλοι της Επιστρεπτέας, έδωσαν ενισχύσεις 7,3 δισ Ελλάδα ,Οικονομία ,Σημαντικά

09:1507/03

Κυριακάτικη τριάδα σε εξαιρετική απόδοση Αθλητισμός

09:0007/03

Γκάγκα: Στα νοσοκομεία ηλικιωμένοι χωρίς εμβολιασμό, 20αρηδες και ολόκληρες οικογένειες Ελλάδα ,Κορωνοϊός

08:4507/03

Διακοπή υδροδότησης στο Ντεπώ Θεσσαλονίκη

08:3007/03

Χωρίς ρεύμα σήμερα περιοχές της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

08:1507/03

«Μετεξεταστέες» οι επενδύσεις σε φοιτητικές κατοικίες Real Estate ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

08:0007/03

O καιρός σήμερα, Κυριακή Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

23:5906/03

Κορωνοϊός: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων στην Ουγγαρία Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4506/03

Βέλγιο-Covid-19: Πρωτομαγιά το άνοιγμα της εστίασης Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:3006/03

Ο «σούπερ Μάριο» καλεί McKinsey για το Recovery Plan Διεθνή ,Οικονομία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ