Θεοδωρικάκος: Κανένας δήμος εκτός του «Αντ. Τρίτσης»

Θεοδωρικάκος: Κανένας δήμος εκτός του «Αντ. Τρίτσης»
Φωτεινή Στεφανοπούλου

Με τη ρητή δέσμευση ότι κανένα έργο που είχε συμπεριληφθεί στον «Φιλόδημο» δεν πρόκειται να ματαιωθεί, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την αυτοδιοίκηση, στους δημάρχους της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα είχε τεράστιο πρόβλημα καθώς δεν είχε καμία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με εξαίρεση τα 134 εκ. δανεισμού σε σύνολο 1,2 δισ. ευρώ. «Αυτό που πρυτάνευσε ήταν να σώσουμε τα έργα», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα 109 έργα της Μακεδονίας προϋπολογισμού 240 εκ. ευρώ θα μεταφερθούν άμεσα στο νέο πρόγραμμα.

Παράλληλα, υπογράμμισε τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ του προγράμματος που έχουν εξασφαλιστεί μέσω του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στις 19 Μαρτίου, μπορεί να αυξηθούν, καθώς υπάρχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χρηματοδοτηθούν μελέτες ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται για μία τεράστια πρόκληση που πρέπει από κοινού να φέρουμε εις πέρας», επισήμανε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά η ίδια η αυτοδιοίκηση θα διαμορφώσει ανάλογο πρόγραμμα, ενώ κανένας δήμος δε θα μείνει εκτός.

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στις προσκλήσεις για αγροτική οδοποιία, για δράσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και σε αυτήν που αφορά στην αντισεισμική προστασία, καθώς και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά χρηματοδοτείται με κονδύλι ύψους 100 εκ. ευρώ η εκπόνηση μελετών σε δήμους που διαθέτουν τέτοια δυνατότητα.

«Είναι στο χέρι μας να γράψουμε χρυσές σελίδες για την αυτοδιοίκηση», ανέφερε και πρόσθεσε πως ο καλύτερος τρόπος να οργανωθεί και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα είναι καλή σχέση των περιφερειών με τους δήμους, ώστε να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός, αλλά και να ξεκαθαριστούν επιτέλους οι αρμοδιότητες του κάθε βαθμού αυτοδιοίκησης, κάτι που προωθεί το υπουργείο.

Θεσμική τομή

Πολυδιάστατη θεσμική τομή, χάρη στην οποία ξημερώνει νέα εποχή στους ΟΤΑ Α’ και Β’  βαθμού, χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θόδωρος Καράογλου.

«Ο εξασφαλισμένος προϋπολογισμός ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εγγυάται ότι μέχρι το 2023 κάθε πόλη, κάθε χωριό και κάθε γωνιά της πατρίδας μας θα αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής με νέες υποδομές και νέα έργα που θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πλέον, με την αντικατάσταση του «Φιλόδημου» και την επιστροφή στον πολιτικό ρεαλισμό, Δήμοι και Περιφέρειες έχουν στα χέρια τους ένα πανίσχυρο «εργαλείο» που τους βοηθά να ανταποκριθούν στον αναβαθμισμένο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα επόμενα χρόνια», ανέφερε στον χαιρετισμό του.

Ο κ. Καράογλου χαρακτήρισε κομβικής σημασίας το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσονται και τα υπόλοιπα έργα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Εξίσου σημαντικό, όπως είπε, είναι πως το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε δήμους που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες να υλοποιήσουν σειρά έργων, αξιοποιώντας πόρους που μέχρι σήμερα παρέμεναν αδιάθετοι.

«Τα επόμενα τρία χρόνια θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα πνοής σε όλη τη χώρα. Έργα που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα και εν γένει ζωή των συμπατριωτών μας. Η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη», τόνισε.

Οι αυτοδιοικητικοί

Τη σημασία του προγράμματος για τους δήμους όλης της χώρας τόνισαν οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, που έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε την ανάγκη να γίνουν οι διαδικασίες αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων «πολύ σύντομες και πολύ απλές για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών», ενώ εξέφρασε την ευχή «πολύ σύντομα να έχουμε αποτελέσματα από αυτό το εξαιρετικά σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο «κοστολογημένο, ρεαλιστικό και φιλόδοξο», προσθέτοντας ότι «ένα τέτοιο εργαλείο κάνει τη δουλειά μας πιο εύκολη».

Ο περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στην πολύ καλή συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης και επισήμανε ότι το «Αντώνης Τρίτσης» θα έρθει να συμπληρώσει το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο που είναι το ΕΣΠΑ.

«Τώρα έφτασε η στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση της απασχόλησης, προς όφελος των πολιτών και της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του προγράμματος ο κ. Καϊτεζίδης ανάφερε ότι είναι ένα πρόγραμμα δίκαιο και δημοκρατικό γιατί μπορεί να αξιοποιηθεί από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο δήμο της χώρας, δε χρηματοδοτεί μόνον ώριμα έργα αλλά και μελέτες, προβλέπει το Ηλεκτρονικό  Μητρώο Μηχανικών, ενώ συγκροτείται επιτροπή αξιολόγησης με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και αυτοδιοικητικών α΄και β΄βαθμού.

Ο δήμαρχος ζήτησε από τον υπουργό στο νέο πρόγραμμα να προβλεφθούν αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις, με την αυτονόητη φυσικά προϋπόθεση οι υποχρεώσεις των δήμων να προκύπτουν από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι στις καινοτομίες του προγράμματος είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά το συνδιαμορφώνουν ο α’ και β’ βαθμός αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε πως είναι στο χέρι των δήμων «να τρέξουμε διαδικασίες για να ωριμάσουμε έργα».

Συμπληρωματικά ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, χαρακτήρισε το πρόγραμμα «ανάσα για την αυτοδιοίκηση, τους δήμους και την τοπική μας κοινωνία» και πρόσθεσε ότι πρέπει να υλοποιηθεί με τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας, αλλά πιο γρήγορα. «Η ΚΕΔΕ λόγω και της συμμετοχής της στην επιτροπή αξιολόγησης θα συνεργαστεί προς όφελος όλων των δήμων της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Την αγωνία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που είναι πρώτη στην ανεργία και δη των νέων, εξέφρασε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης. «Μετά την απόφαση για απολιγνιτοποίηση χάνουμε τον μεγαλύτερο εργοδότη που καλύπτει 50% του ΑΕΠ», ανέφερε και ζήτησε διαφορετική μεταχείριση, τονίζοντας πως «αν δεν προβλεφθούν λύσει για τα προβλήματα θα υπονομευτεί η ανάπτυξη της περιοχής».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ανέφερε ότι τα κρίσιμα ζητήματα της αυτοδιοίκησης είναι τρία. Το πρώτο είναι οι πόροι, το οποίο, όπως είπε, λύνεται πολύ ικανοποιητικά, το δεύτερο είναι οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία που υπάρχει και το τρίτο είναι το προσωπικό, καθώς έχουν αποδεκατιστεί πολύ σημαντικές υπηρεσίες.

Τις έντεκα προσκλήσεις του προγράμματος παρουσίασαν αναλυτικά στους δημάρχους στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» παρακολούθησαν επίσης ο γγ της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

07:4514/08

Σήμερα η έκτακτη συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη Διεθνή ,Ελλάδα ,Πολιτική

07:3014/08

Βραζιλία-Covid-19: Ξεπέρασαν τους 105.000 οι νεκροί Διεθνή ,Κορωνοϊός

07:1514/08

ΗΠΑ-Covid-19: Πάνω από 53.000 κρούσματα σε 24 ωρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

07:0014/08

Αίθριος ο καιρός σήμερα σε όλη τη χώρα Κοινωνία ,Σημαντικά

07:0014/08

Λογιστές – Φοροτεχνικοί: Μάχη με το «τσουνάμι» υποχρεώσεων Ειδήσεις ,Κορωνοϊός ,Οικονομία

23:5913/08

Κορωνοϊός: Ζευγάρι που έζησε μαζί 62 χρόνια πεθαίνει την ίδια μέρα Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:5713/08

Τουρκία: Νέο βίντεο με το Oruc Reis πίσω από τουρκική φρεγάτα Διεθνή

23:5513/08

UNESCO: 640 ιστορικά κτήρια κινδυνεύουν στη Βηρυτό Διεθνή

23:5013/08

Τριπλασιάστηκαν οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη Διεθνή

23:4013/08

Σέρρες: Προχωρούν οι διαδικασίες για το βιοκλιματικό κολυμβητήριο Δήμοι

23:3013/08

Λευκορωσία: Ανθρώπινες αλυσίδες κατά της βίαιης καταστολής Διεθνή

23:2013/08

Ενεργοί Μπαμπάδες: «Ισότητα» γονέων και μετά το διαζύγιο Κοινωνία

23:1613/08

Επικοινωνία Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του και τον Ζ. Μπορέλ Διεθνή ,Πολιτική

23:1513/08

ΥΠΕΞ: Συγχαρητήρια σε Ισραήλ και ΗΑΕ για την ιστορική συμφωνία Διεθνή ,Πολιτική

23:1013/08

Ισπανία: Τα περισσότερα κρούσματα μετά την άρση του lockdown Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:5913/08

Κορωνοϊός: Τι λέει το υπ. Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων Κορωνοϊός ,Παιδεία ,Σημαντικά

22:5013/08

Εκρηξη στη Βηρυτό: Το FBI θα συμμετάσχει στην έρευνα Διεθνή

22:4013/08

Ρέθυμνο: 76η Επέτειος του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων το 1944 Ελλάδα ,Κοινωνία

22:3013/08

ΗΠΑ-Covid-19: Χωρίς τέλος η τραγωδία – Νέο ρεκόρ θυμάτων Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:2013/08

Τηλεφωνική συνομιλία Δένδια – γερουσιαστή Μενέντεζ Διεθνή ,Πολιτική

22:1013/08

Σύψας: Ακόμη κι επαναφορά των SMS αν χρειαστεί Κορωνοϊός ,Υγεία

22:0013/08

Χανιά: Σε εξέλιξη η φωτιά – Δυσκολίες στην κατάσβεσή της Κοινωνία

21:5013/08

Ερντογάν: Ανήρτησε βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους! Διεθνή

21:4013/08

Γαλλία-κορωνοϊός: Πάνω από 2.500 κρούσματα σε ένα 24ωρο Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:3013/08

ΠΟΥ: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις» για μετάδοση covid19 από τρόφιμα Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:2013/08

ΥΠΕΞ-Τουρκία: Αύριο το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ – Διπλωματικές κινήσεις Διεθνή ,Πολιτική ,Σημαντικά

21:1013/08

Σ. Μισέλ προς Ερντογάν: «Η ΕΕ στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου» Διεθνή ,Πολιτική

21:0013/08

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε σταθμευμένο ΙΧ στην περιοχή Μπότσαρη Θεσσαλονίκη

21:0013/08

Νετανιάχου: Κοινά γεωστρατηγικά συμφέροντα Ισραήλ-Ελλάδας Διεθνή ,Πολιτική

20:5013/08

Αττική: 199 ακτές κατάλληλες για κολύμπι Ελλάδα ,Κοινωνία

20:4013/08

Χαλάει ο καιρός ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου Ελλάδα ,Κοινωνία

20:3013/08

Τηλεφωνική επικοινωνία υπ. Εθνικής Άμυνας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Διεθνή ,Πολιτική

20:2013/08

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο Κορωνοϊός

20:1013/08

Κορωνοϊός: Πάνω από 750.000 θάνατοι παγκοσμίως Διεθνή ,Κορωνοϊός

19:5013/08

Χτύπησε 8χρονο παιδί επειδή έπαιζε… ακορντεόν! Ελλάδα ,Κοινωνία

19:4113/08

Κορωνοϊός: Που εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα Κορωνοϊός ,Σημαντικά

19:4013/08

Ακύρωση ΔΕΘ: «Πακέτο» στήριξης ζητά η ΟΕΕΘ Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

19:3013/08

Κίνα-Covid-19: 19 νέα κρούσματα – 11 «εισαγόμενα» Διεθνή ,Κορωνοϊός

19:2013/08

Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης Κοινωνία ,Περιφέρειες

19:1813/08

Ερντογάν: Προειδοποιήσαμε για το Oruc Reis, πήραν την πρώτη απάντηση Διεθνή ,Σημαντικά

19:1013/08

Εξάρχεια: Βρέθηκε χειροβομβίδα σε πατάρι διαμερίσματος Ελλάδα ,Κοινωνία

19:0013/08

Πάιατ: Στην Ελλάδα θηριώδης πλωτή βάση των ΗΠΑ Διεθνή ,Πολιτική

18:5813/08

Ελληνοτουρκικά: Στο Μαξίμου Δένδιας, Παναγιωτόπουλος και Φλώρος Πολιτική

18:5113/08

Κορωνοϊός: 204 νέα κρούσματα στη χώρα μας Κορωνοϊός

18:5013/08

Τα ελληνικά τυριά γλίτωσαν το «μαχαίρι» των αμερικανικών δασμών Επιχειρήσεις

18:4013/08

55α Δημήτρια: Αφιέρωμα στον Ντίνο Χριστιανόπουλο Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

18:3013/08

Έγκριση κονδυλίων για επιδόματα στέγασης Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

18:2013/08

Ιταλία: Μηνύσεις σε πρωθυπουργό και υπουργούς για τη διαχείριση του κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

18:1113/08

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ για τουρκική προκλητικότητα Πολιτική

18:1013/08

Εντοπίστηκε ξανά κορωνοϊός σε τρόφιμα Διεθνή ,Κορωνοϊός

18:0913/08

Σφράγισαν και άλλο beach bar στη Χαλκιδική (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

18:0013/08

Μπαράζ επαφών Δένδια για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο Πολιτική

17:5013/08

Τέλος στα επισκεπτήρια στα γηροκομεία Κοινωνία ,Κορωνοϊός

17:4013/08

Επικοινωνία Σαρλ Μισέλ – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Διεθνή

17:3013/08

Θεσ/νίκη: Συγκέντρωση τροφίμων για το Λίβανο Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

17:2013/08

Εύβοια: Από αύριο στα ταμεία οι αποζημιώσεις των πληγέντων Κοινωνία

17:1013/08

Αυξάνονται τα νοσοκομεία για το κορωνοϊό Κορωνοϊός ,Υγεία

17:0213/08

Σκόπια: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Ζάεφ Διεθνή

17:0013/08

Κακαβιά: Ουρές χιλιομέτρων πριν το πλαφόν (VIDEO) Θέματα GR Times ,Κοινωνία

16:5013/08

Aτλέτικο για πρόκριση με 2.26 και Έλφσμποργκ σε combo Αθλητισμός

16:4013/08

Κέρκυρα: «Αντιφατικά τα νέα μέτρα» Δήμοι ,Κορωνοϊός

16:3413/08

Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στα Χανιά Ελλάδα ,Κοινωνία

16:3013/08

Ιός Δυτικού Νείλου: Έκτακτη χρηματοδότηση ζητούν οι δήμαρχοι των Σερρών Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Θέματα GR Times

16:2013/08

Μαγιορκίνης: Στο «τραπέζι» γενίκευση των μέτρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

16:1813/08

«5 βήματα στην άμμο»: Η ταβέρνα που έγραψε ιστορία στη Χαλκιδική Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Σημαντικά

16:1013/08

Επιχειρηματίας έπεσε στη θάλασσα λόγω προστίμου – Τι είπε ο Χαρδαλιάς Ελλάδα ,Κοινωνία

16:0113/08

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν Διεθνή

16:0013/08

Και η Παρί… περιμένει. Λειψία εναντίον Ατλέτικο Αθλητισμός

15:5013/08

Περισσότεροι από 50.000 έλεγχοι λόγω κορωνοϊού Κοινωνία ,Κορωνοϊός

15:4013/08

Δερμιτζάκης για κορωνοϊό: Είμαστε στο όριο να χάσουμε τον έλεγχο Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

15:3013/08

Συνάντηση Δένδια-Ασκενάζι: Στο επίκεντρο η τουρκική παραβατικότητα Διεθνή ,Ελλάδα ,Πολιτική

15:2013/08

Συνελήφθη γιατρός δημόσιου νοσοκομείου για «φακελάκι» Ελλάδα ,Κοινωνία ,Υγεία

15:1113/08

Κορωνοϊός: Και δεύτερος νεκρός από το γηροκομείο – Στους 221 οι νεκροί Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

15:1013/08

Καλαμάτα: Εντοπίστηκαν 7 νέα κρούσματα κορωνοϊού Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

15:0013/08

Κορωνοϊός: Χωρίς ενημέρωση οι δήμοι για τα κρούσματα Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Κορωνοϊός

14:5013/08

Σέρρες: Πέντε νέα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου Ελλάδα ,Κοινωνία ,Υγεία

14:4013/08

Χ. Σταϊκούρας: Η κανονικότητα στις τράπεζες αποκαθίσταται Οικονομία

14:3013/08

Εκβιάζει 19χρονη με «ροζ» βίντεο Κοινωνία

14:2913/08

Κορωνοϊός: Κατέληξε ηλικιωμένη από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

14:2013/08

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν φοβάται το διάλογο Ελλάδα

14:1613/08

Πυρκαγιά στο Σέλινο Χανίων: Αναζωπυρώθηκε η φωτιά (ΦΩΤΟ-VIDEO) Ελλάδα ,Κοινωνία

14:1013/08

«Τα παράπονά σου στον Χαρδαλιά» – Το ευρηματικό σποτ της περιφέρειας Κρήτης Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Περιφέρειες

14:0313/08

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Φυλή Ελλάδα ,Κοινωνία

14:0013/08

Μέσω ποταμού μετέφερε ναρκωτικά Κοινωνία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ