Η βιομηχανία του… θανάτου ( VIDEO)

Η βιομηχανία του… θανάτου ( VIDEO)

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης

Το πιο σίγουρο στη ζωή ενός ανθρώπου είναι ο θάνατος του. Θέμα που για πολλούς θεωρείται ταμπού που τους προβληματίζει και τους φοβίζει, ενώ για άλλους είναι απλώς η… καθημερινότητα.

Γύρω από τον θάνατο και τους νεκρούς υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία: η βιομηχανία του θανάτου, με τζίρους εκατομμυρίων. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως λειτουργούν περίπου 2000 οίκοι τελετών, με τις τιμές για μια κηδεία να ποικίλουν και να ξεκινούν από λίγες εκατοντάδες ευρώ και να φτάνουν τις πολλές χιλιάδες.

Φυσικά, και σε αυτόν τον κλάδο όπως και σε πολλούς άλλους υπάρχουν επαγγελματίες και… λιγότερο επαγγελματίες. Τι ισχύει στην Ελλάδα και τι στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα ενός οίκου τελετών και τι χρειάζεται για να γίνει Κάποιος νεκροθάφτης; Γιατί στην Αμερική ο προσχεδιασμός μιας κηδείας είναι νούμερο ένα σε ζήτηση υπηρεσία σε ένα γραφείο κηδειών και στην Ελλάδα το ενδιαφέρον για Κάποιον να προσχεδιάσει και να πληρώσει την κηδεία του, εφόσον γνωρίζει ότι θα πεθάνει είναι μηδενικό;

 Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης αλλά και στην Αμερική οι χώροι των νεκρών είναι σημεία πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Για παράδειγμα στην Βιέννη λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία της Ευρώπης που είναι πάρκο, εκεί παράγεται το καλύτερο βιολογικό μελι της χώρας, λειτουργεί ένα Μουσείο Κηδείας και καθημερινά εκατοντάδες αθλητές Κάνουν τζόκινγκ ή αθλούνται δίπλα από μνήματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η χώρα μας έχει μείνει πίσω στην οικονομία του θανάτου. Ας πάρουμε για παράδειγμα το ζήτημα των Αποτεφρώσεων. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες πτώματα εξάγονται στη Βουλγαρία και τη Σερβία προκειμένου να καούν και η τέφρα τους να επιστραφεί στους συγγενείς και τους οικείους του νεκρού. Και μπορεί οι αναφορές για χιλιάδες αποτεφρώσεις Ελλήνων που γίνονται στη Βουλγαρία να είναι μύθος, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2018 δεν ξεπέρασαν τις 800, το ποσό που χάνεται και που θα μπορούσε να παραμείνει στη χώρα εάν διαθέταμε αποτεφρωτήριο ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Μπουτάρης και οι συνεργάτες του πριν από τις εκλογές του 2010 είχαν εξαγγείλει τη δημιουργία του πρώτου αποτεφρωτηρίου στη χώρα. Εννέα χρόνια μετά το αποτεφρωτήριο της Θεσσαλονίκης έχει κολλήσει στα λόγια και τα σχέδια λόγω… γραφειοκρατίας.

Δείτε το video του GRTimes.gr:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top