Ντόρα Μπακογιάννη: Η Θεσσαλονίκη είναι πλέον η πρωτεύουσα της καινοτομίας (VIDEO)

Ντόρα Μπακογιάννη: Η Θεσσαλονίκη είναι πλέον η πρωτεύουσα της καινοτομίας (VIDEO)

Στο διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση όπου όλη η Ελλάδα έγινε «μπλε» με εξαίρεση τη Ροδόπη, στην επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την επανεκλογή Ερντογάν, αλλά και στην υπόθεση Μπελέρη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του GRTimes.gr και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι -και σε αυτές τις εκλογές- υποψήφια βουλευτής στα Χανιά όπου κατέκτησε την πρωτιά σε σταυρούς στην εκλογική μάχη της 21ης Μαΐου συνεχίζοντας το σερί των πολλών επιτυχιών που έχει εγγράψει όλα τα προηγούμενα χρόνια αν και όπως λέει η ίδια είναι «δύσκολο να’ σαι γυναίκα στην πολιτική». Είναι η μόνη βουλευτής που έχει εκλεγεί σε τρεις διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες (σ.σ. στη μονοεδρική της Ευρυτανίας, στην Α’ Αθηνών και στα Χανιά) και μάλιστα πρώτη σε ψήφους, ενώ… άπιαστο παραμένει από το 1996 το ρεκόρ της στην Α’ Αθηνών όπου οι πολίτες την τίμησαν με 103.000 ψήφους.

Πιο ώριμη η κοινωνία

Μιλώντας για τους λόγους που οδήγησαν στον θρίαμβο της ΝΔ στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, η πρώην υπουργός -η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στην Ελλάδα- προτάσσει την υλοποίηση σχεδόν του συνόλου των προγραμματικών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει το 2019 ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα.

«Αυτά τα τέσσερα χρόνια, ήταν καθοριστικά για την ίδια την κοινωνία η οποία δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνία του 2015. Είναι μία κοινωνία πολύ πιο ώριμη, πολύ πιο συνειδητοποιημένη. Έχει περάσει “των… παθών της τον τάραχο” με όλα τα μνημόνια. Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν πια τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν… αμάσητη την οποιαδήποτε υπόσχεση. Μετράνε τα λόγια των ανθρώπων και την αξιοπιστία τους», τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία διαπιστώνει ακόμη μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται το εκλογικό σώμα: «Ο κόσμος έφυγε από τα ιδεολογικά κωλύματα», καθώς δεν υπάρχουν πια «οι διαφοροποιήσεις του “χθες”: “είμαι αριστερός, είμαι δεξιός κλπ.”. Υπάρχει το “είμαι προοδευτικός ή είμαι κολλημένος. Είμαι αποτελεσματικός ή ονειροπολώ”».

Το «ελληνικό θαύμα»

Σύμφωνα με την κυρία Μπακογιάννη, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε, σε αυτά τα 4 χρόνια -παρά τις απίστευτες κρίσεις που βρήκαμε- να υλοποιήσει το 95% του προγράμματός μας. Αυτό ήταν μία πολύ μεγάλη επιτυχία. Η Ελλάδα μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης για την οποία μας θαυμάζει όλο το σύμπαν. Δεν υπάρχει ξένος οργανισμός ή ξένος Τύπος ο οποίος να μην αναφέρεται σε αυτό σαν το “ελληνικό θαύμα”».

Επίσης μιλά για την πρωτοφανή ένταση στα ελληνοτουρκικά αλλά και για την αποφασιστικότητα της χώρας να θωρακιστεί αμυντικά υλοποιώντας ένα ευρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα που άλλαξε τις ισορροπίες στην περιοχή. «Όλα αυτά εκτιμήθηκαν από την ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό η ψήφος ήταν “θετική” για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Θετική στις προβληματικές και στις αδύναμες γειτονιές. Στη Νέα Ιωνία, στο Πέραμα… Πρώτη η Νέα Δημοκρατία με διαφορά στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας. Ο κόσμος είδε έναν φιλελεύθερο, κεντρώο Μητσοτάκη, ο οποίος, όμως, έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις ευάλωτες ομάδες, από όλους αυτούς που είχαν κάνει “σημαία” τους αδύναμους», τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία είναι, επίσης, περήφανη που για πρώτη φορά όλη η Κρήτη έγινε «μπλε», αλλά και διότι στη δική της εκλογική περιφέρεια, στα Χανιά, η ΝΔ κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό από όλη την Κρήτη.

Δεν έχουν χρώμα τα προβλήματα στη Θράκη

Εκφράζει ωστόσο τη λύπη της για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ροδόπη όπου -όπως τόνισε πρόσφατα και ο πρόεδρος της ΝΔ- υπήρξε ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού Προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. «Το Προξενείο θεώρησε ότι μπορεί να παίξει με την όποια επιρροή έχει», λέει χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας, πάντως, πως «τα κόμματα έχουν ευθύνη για τους καταλόγους υποψηφίων τους οποίους θέτουν σε μία ευαίσθητη περιοχή».

Η κυρία Μπακογιάννη -η οποία ήταν πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανάπτυξης της Θράκης- τονίζει με έμφαση πως «τα προβλήματα στη Θράκη δεν είναι μπλε, ροζ ή άσπρα, δεν είναι μωβ… Είναι υπαρκτά προβλήματα ανάπτυξης για μία περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη, αλλά και με ιδιαίτερες αναπτυξιακές δυνατότητες. Και τα θέματα της μειονότητας -τα οποία αντιμετωπίσαμε από την αρχή με πάρα πολύ καλή συνεργασία και σεβασμό- δεν χωρίζονται σε μπλε και κόκκινα».

«Παράθυρο» ευκαιρίας στα ελληνοτουρκικά, αλλά….

Αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών βλέπει -όπως λέει χαρακτηριστικά- «ένα παράθυρο ευκαιρίας», με την επανεκλογή του Τούρκου προέδρου «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ονειροβατούμε».

Ο Ερντογάν, εκτιμά η ίδια, είναι υποχρεωμένος να στραφεί προς τη Δύση για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας του προκειμένου να αποφύγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Και οι σχέσεις Ερντογάν – Ευρωπαϊκής Ένωσης, περνάνε μέσα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το ξέρει αυτό. Άρα, ενδεχομένως υπάρχει ένα “παράθυρο” ευκαιρίας για τη μία αναγνωρισμένη διαφορά μας που είναι οι θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ», τονίζει η κυρία Μπακογιάννη ξεκαθαρίζοντας, πάντως, πως «απέχουμε πάρα πολύ από το να συμφωνήσουμε σε κάτι. Ή εν πάσει περιπτώσει, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να πάμε στη Χάγη».

Τυχεροί οι Αλβανοί…

Η κυρία Μπακογιάννη μιλά επίσης για το ζήτημα της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, καθώς και για την επιστολή που έστειλε η ίδια στο Συμβούλιο της Ευρώπης και προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ζητώντας τη στήριξή τους με στόχο την απελευθέρωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, τη δίκαιη μεταχείρισή του από τις αλβανικές Αρχές και τη δυνατότητα να υπερασπιστεί την αθωότητά του. Το κείμενο -δήλωση υπογράφεται από σύσσωμη την ελληνική αντιπροσωπεία και απεστάλη σε όλες τις εθνικές αντιπροσωπείες.

«Είναι πάρα πολύ τυχεροί οι Αλβανοί που έχουμε εκλογές και δεν είμαι εκεί. Σας το λέω ειλικρινά. Γιατί έχω θυμώσει πάρα πολύ», τονίζει η πρώην υπουργός Εξωτερικών και -καθώς «ακόμα θεωρούμαστε ενεργά μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης»- διαμηνύει πως «θα γίνει ο κακός χαμός. Αυτό, σας το υπόσχομαι». Μάλιστα επισημαίνει πως στο θέμα της επιστολής συμφώνησαν μαζί της τόσο ο κ. Κατρούγκαλος όσο και ο κ. Παπανδρέου.
Όσο για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων όπου η συγκεκριμένη δημοτική παράταξη καταψήφισε το ψήφισμα στήριξης υπέρ του Μπελέρη; «Είχαν τρικυμία στο κρανίο για άλλη μία φορά. Δεν καταλάβανε τι κάνανε», σχολιάζει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Τα μηνύματα του… καφενείου

Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλά, επίσης, για το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, για το «υπ’ αριθμόν ένα» πρόβλημα της ακρίβειας, αλλά και για τον πόλεμο που δέχτηκε η κυβέρνηση της ΝΔ με αφορμή και τα επιδόματα που χορήγησε σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού ώστε να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζωής.

«Με ενοχλεί πάρα πολύ η αφ’ υψηλού αντιμετώπιση», λέει για όσους κατηγόρησαν την προηγούμενη κυβέρνηση για το market pass. Μιλά ακόμη για τα μηνύματα που παίρνει η ίδια καθημερινά από τους πολίτες, καθώς όπως λέει «εγώ είμαι ένας παραδοσιακός βουλευτής… καφενείου». Διαπιστώνει δε πως στα καφενεία δεν υπήρχαν φέτος πολιτικές κόντρες και «αυτή η… μουγκαμάρα είχε εκληφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως… μουγκή ψήφος» υπέρ του. Όμως, τελικώς διαψεύστηκε το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ «για μια Ελλάδα κατεστραμμένη, για μία Ελλάδα στα… γόνατα, για έναν κόσμο που πεινάει».

Η πραγματικότητα είναι, σύμφωνα με την κυρία Μπακογιάννη, διαφορετική, καθώς «έβλεπες έναν κόσμο που είχε βρει δουλειά, που είχε ανέβει ο κατώτατος μισθός -ο οποίος δεν φτάνει, αλλά “βλέπει” την προοπτική τής βελτίωσης». Και παραδέχεται πως, «ούτε κανένας από μας πίστευε» ότι θα είχε διαφορά 20 μονάδες η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ με εξαίρεση τον κ. Στέλιο Πέτσα τον οποίο κάλεσε χαριτολογώντας να… παίξει Τζόκερ μετά από αυτή την… πρόβλεψη.

Η κυρία Μπακογιάννη διαπιστώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τώρα μία προσπάθεια να παρουσιάσει θετικά το πρόγραμμά του χωρίς ωστόσο να προχωρά σε κοστολόγησή του και κυρίως χωρίς να λέει πώς θα το χρηματοδοτήσει. «Από κάπου θα πάρει λεφτά. Και θα τα πάρει από πολλούς. Εάν ποτέ επρόκειτο να βγει κυβέρνηση. Γιατί δεν θα βγει».

Ο εφησυχασμός και η ευχή της… Παναγίας

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι, σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, ο εφησυχασμός και η χαλαρότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ οι οποίοι –«βλέποντας» άνετη νίκη του κόμματός τους μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου- ίσως προτιμήσουν τις… παραλίες ή σκεφτούν να ψηφίσουν ένα μικρό κόμμα.

«Θα τους καλέσω να ακούσουν τους υποψήφιους βουλευτές, διότι αυτοί θα μπουν στη Βουλή και θα ψηφίζουν. Να ακούσουν ποιοι είναι και τι λένε», λέει χαρακτηριστικά η κυρία Μπακογιάννη και προσθέτει με νόημα: «Διότι το να λέω εγώ ότι έχω την ευχή της Παναγίας -που είμαι σίγουρη ότι την έχω γιατί είμαι ένας θρήσκος άνθρωπος- δε φτάνει για να κάνω καλά τη δουλειά μου. Γιατί μπορεί να έχω την… ευχή και να μην μπορώ να κάνω καμία απολύτως δουλειά».

Ερωτηθείσα για τα περί εμπλοκής της Εκκλησίας στις εκλογές η κυρία Μπακογιάννη κάνει λόγο για «έμμεση προσπάθεια χειραγώγησης των πιστών από δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος, αλλότριες προς τα εθνικά συμφέροντα». Ωστόσο, «παραδοσιακά, η εκκλησία δεν ανακατεύεται. Όλα τα κόμματα πηγαίνουν και παίρνουν την ευχή του δεσπότη. Τους λέει καλή επιτυχία και τέλος». Άλλωστε -όπως συνήθιζε να λέει ο λαός μέχρι πρότινος- «οι παπάδες ψηφίζουν τη Δευτέρα». Γι’ αυτό χτυπά το «καμπανάκι» και καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί. «Θα έπρεπε οι ‘’καμένοι’’ να φυσάνε και το γιαούρτι», απαντά στην ερώτηση της Μαρίας Σαμολαδά αν θα έπρεπε οι πολίτες να είναι σήμερα πιο καχύποπτοι απέναντι σε κάποια κόμματα έχοντας και την εμπειρία των τελευταίων 10 ετών.

Κάψτε… τα ψηφοδέλτια της 21ης Μαΐου

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρεται και στον κίνδυνο να βρεθούν στην κάλπη της 25ης Ιουνίου ψηφοδέλτια που έχουν στα σπίτια τους οι πολίτες από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και τα οποία πλέον δεν ισχύουν.

«Έχω κουραστεί να το λέω και να το ξαναλέω. Μάλιστα με κορόιδεψαν επειδή είπα και στον Κυριάκο να το πει… Ό,τι ψηφοδέλτια έχετε στα σπίτια σας από τις προηγούμενες εκλογές, “κάψτε” τα. Πετάξτε τα. Πηγαίνετέ τα στην ανακύκλωση, να χαρείτε τα μάτια σας. Διότι, ό,τι πέσει από τις προηγούμενες εκλογές, είναι άκυρο», λέει χαρακτηριστικά και υπενθυμίζει ότι στις επαναληπτικές εκλογές του 2012, η Νέα Δημοκρατία είχε χάσει 92.800 ψηφοδέλτια (!), δηλαδή το 1% της δύναμής της διότι οι ψηφοφόροι της χρησιμοποίησαν στην κάλπη ψηφοδέλτια της αμέσως προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης. Προσθέτει δε πως για την ενημέρωση των ψηφοφόρων οι υποψήφιοι Χανίων προχωρούν στην από κοινού αποστολή των νέων ψηφοδελτίων, ενώ δηλώνει αισιόδοξη πως στις 25 Ιουνίου η ΝΔ θα κατακτήσει την αυτοδυναμία και δεν θα χρειαστεί νέα προσφυγή στις κάλπες τον Αύγουστο.

Δεν υπάρχει πιθανότητα για τρίτες εκλογές

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα πάμε σε εκλογές τον Αύγουστο. Οι Έλληνες διακρίνονται -ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό- από μία πάρα πολύ μεγάλη ωριμότητα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα (σ.σ. να πάμε σε τρίτες εκλογές). Θα τα καταφέρουμε», τονίζει.

Η Ντόρα Μπακογιάννη – η οποία μετρά 44 χρόνια στα βουλευτικά έδρανα- απευθύνεται επίσης στα 104… πρωτάκια της τελευταίας Βουλής. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να είσαι βουλευτής. Και όποιος το θεωρεί ξεφτίλα κάνει πάρα πολύ μεγάλο λάθος. Διότι από αυτή τη Βουλή κρίνεται το μέλλον πάρα πολλών ανθρώπων», λέει χαρακτηριστικά και καλεί τους νέους βουλευτές να καθίσουν πολλές ώρες στη Βουλή και να διαβάζουν καλά τα νομοσχέδια.

«Η Βουλή θέλει πολλή δουλειά, πολύ διάβασμα, πολλές ώρες όπου κανένας δε θα μαθαίνει τη δουλειά που κάνεις. Είτε στις Επιτροπές, είτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αλλά δεν επιβιώνεις πολιτικά, χωρίς να δουλέψεις», προσθέτει.

Να πιστέψουν οι Θεσσαλονικείς στη δυναμική της πόλης

Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλά και για την αγαπημένη της Θεσσαλονίκη και τα έργα που είναι σε εξέλιξη ή ολοκληρώνονται. «Είναι η πρωτεύουσα της καινοτομίας. Δεν υπάρχει ξένη εταιρεία η οποία να μην έρχεται και να επενδύει στη Θεσσαλονίκη», τονίζει και αναφέρεται στα μεγάλα έργα όπως στο Μετρό -«που τελειώνει του χρόνου και θα είναι ένα κόσμημα. Δεν θα είναι πλέον μόνο μουσαμάδες»- στο FlyOver, στα νέα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και φυσικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την κυρία Μπακογιάννη «η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με πάρα πολύ μεγάλη δυναμική, στην οποία βεβαίως θα πρέπει να πιστέψουν και οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς. Οι οποίοι ενίοτε δεν την πιστεύουν»….

«Ήταν να μην… ανακαλύψω το Tik Tok»

Τέλος, μιλά για το Tik Tok -«μ’ αρέσει πάρα πολύ. Ήταν να μην το ανακαλύψω», λέει χαριτολογώντας- αλλά και για τους πίνακες που έχουν στο γραφείο τους τόσο η ίδια όσο και ο αδερφός της και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ν. Γιατρομανωλάκης: Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσφέρει κανείς (VIDEO)

Σταύρος Ασθενίδης: Η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι στο κέντρο της πολιτικής μας στην ΚτΠ (VIDEO)

Αριστοτέλης Παντελιάδης: Το πιο μεγάλο βραβείο είναι το χαμόγελο και η ικανοποίηση του πελάτη (VIDEO)

Βασίλης Ανδρεάδης: Σημαντικό εφόδιο η θητεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (VIDEO)

Δημήτρης Μάρδας: Αν ήμουν σήμερα υπουργός Οικονομικών δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κοιμηθώ! (VIDEO)

Ν. Κορογιαννάκης: Η απόφαση της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων συμβολίζει την εθνική ενότητα

Στάθης Ρούσσος: «Μίλα με τον λογιστή σου», η φράση που έχει πει καθένας από εμάς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του (VIDEO)

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Το πρόβλημα δεν είναι η αναπηρία αλλά το πώς αντιμετωπίζεται η διαφορετικότητα (VIDEO)

Pfizer: Σε εξέλιξη το πλάνο στελέχωσης του νέου παγκόσμιου Τμήματος για την ασφάλεια φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη

Γ. Μασούτης: Είμαστε ικανοποιημένοι με λιγότερα κέρδη – Θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Γ. Βοϊδονικόλας: Στο Beverly Hills ο  Έλληνας γιατρός που διαπρέπει στις μεταμοσχεύσεις (ΦΩΤΟ – VIDEO) 

Τηγανητές πατάτες στο Διάστημα με «σφραγίδα» ΑΠΘ – Το GRTimes στην «καρδιά» του Τμήματος Χημείας με «ξεναγό» τον Θ. Καραπάντσιο (VIDEO)

Λουκία Σαράντη: Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και προς την κοινωνία και προς τα μέλη μας (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Number one» η Ελλάδα στο ενεργειακό πακέτο μέτρων (VIDEO)

Ν. Μηταράκης: Εργαλειοποιούν τις νησίδες επειδή ο φράχτης στον Έβρο δεν μπορεί να παραβιαστεί (VIDEO)

Μ. Συρεγγέλα: Πρέπει να εφαρμόσουμε την ισότητα παντού και να αποφύγουμε τα στερεότυπα (VIDEO)

Στ. Πέτσας: Πιστεύω σε ένα πολύ πιο φωτεινό μέλλον για την αυτοδιοίκηση (VIDEO)

Ellen Germain: Άρρηκτα συνυφασμένες η εβραϊκή και η ελληνική ιστορία στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Π. Τσακλόγλου: Νέα οικονομική κρίση αν ξαναγυρίσουμε στη λογική του λεφτόδενδρου (VIDEO)

Jeff Lansdale: Ο καλύτερος καθηγητής είναι η Φύση (VIDEO)

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top