Παπαευσταθίου: Θέλουμε ένα ΕΚΑΒ στα πρότυπα υπηρεσιών του εξωτερικού (VIDEO)

Παπαευσταθίου: Θέλουμε ένα ΕΚΑΒ στα πρότυπα υπηρεσιών του εξωτερικού (VIDEO)

Στην κομβικής σημασίας συνένωση του ΕΚΑΒ και του ΕΚΕΠΥ σε έναν επιχειρησιακό βραχίονα στο υπουργείο Υγείας αλλά και στα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του νέου Οργανισμού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου μιλώντας στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του GRTimes.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Στόχος είπε ο κ. Παπαευσταθίου είναι να γίνει το ΕΚΑΒ ένας δυναμικός και νευραλγικός οργανισμός στα πρότυπα υπηρεσιών του εξωτερικού, ώστε να μπορέσει να διασυνδεθεί ουσιαστικά με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων και να οργανώσει καλύτερα όχι μόνο την επείγουσα προνοσοκομειακή και ιατρική φροντίδα, αλλά και το σύστημα των αεροδιακομιδών προσφέροντας καλύτερα τις υπηρεσίες σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Ο κ. Παπαευσταθίου αναφέρεται επίσης στη συμβολή του ΕΚΑΒ στη «μάχη» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στον τρόπο διαχείρισης περιστατικών covid-19, αλλά και στην αυταπάρνηση με την οποία εργάζεται το προσωπικό στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και όχι μόνο.

«Η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι οριακή, αλλά είναι ακόμη διαχειρίσιμη», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ ο οποίος έχει μακρά προσωπική εμπειρία από τη διαχείριση κρίσεων, όπως αεροπορικές και ναυτικές τραγωδίες, πυρκαγιές και πλημμύρες και επομένως η  άποψή του για τον συντονισμό σε τέτοιου είδους συμβάντα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης οι υπηρεσίες (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ) πρέπει να μιλούν κοινή επιχειρησιακή γλώσσα.

«Η καθεμιά υπηρεσία μπορεί να είναι εξαιρετική, αλλά στο κομμάτι της μεταξύ μας συνεννόησης δυστυχώς έχουμε αποτύχει. Ποτέ δεν μπορέσαμε να λειτουργήσουμε σαν συνισταμένη δυνάμεων», τονίζει, ενώ για την επίλυση αυτού του προβλήματος θεωρεί ως κομβικής σημασίας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Πολιτική Προστασία, «σαν ομπρέλα σε αυτές τις υπηρεσίες» ώστε να λειτουργήσουν «συντονισμένα και συγχρονισμένα»

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ παραθέτει ακόμη τα σημαντικά βήματα που έγιναν τους τελευταίους μήνες για την ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων και για την απόκτηση, κυρίως μέσω δωρεών, πτητικών μέσων, ενώ αναφέρεται και σε θέματα που αφορούν το προσωπικό –περιλαμβανομένου του επικουρικού προσωπικού που «καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες»- αλλά και τις εθελοντικές ομάδες διάσωσης τονίζοντας πως σχεδιάζεται η πιστοποίησή τους και η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώο στο οποίο θα ενταχθούν ακόμη και οι ραδιοερασιτέχνες.

Ο κ. Νίκος Παπαευσταθίου υπογραμμίζει τον έγκαιρο σχεδιασμό που έγινε από το ΕΚΑΒ από το πρώτο «καμπανάκι» του ΠΟΥ για την πανδημία, καθώς και τη σωστή εκπαίδευση του προσωπικού στη χρήση μέσων ατομικής προστασίας και στη διαχείριση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που αντικατοπτρίζονται –όπως λέει ο ίδιος- και στον μικρό αριθμό κρουσμάτων στην «οικογένεια» του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

Τέλος κ. Παπαευσταθίου αναφέρεται στο «αυθεντικό» ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, αλλά και σε θέματα της καθημερινότητας όπως η κατάληψη της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης από οδηγούς κάνοντας λόγο για εγκληματική ενέργεια.

Ερωτηθείς δε για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία με την έκρηξη των κρουσμάτων και των ασθενών που πρέπει να νοσηλευτούν, τονίζει πως αυτό δεν θα είχε συμβεί εάν είχαν τηρηθεί από όλους τα μέτρα προστασίας, όπως η μάσκα και η αποφυγή συνωστισμού.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ