Α. Χατζηπαρασίδου στο GRTimes: Να προστατέψουμε το αγαθό της γονιμότητας (VIDEO)

Α. Χατζηπαρασίδου στο GRTimes: Να προστατέψουμε το αγαθό της γονιμότητας (VIDEO)

Στα πολύ σημαντικά μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας που γιορτάζεται σήμερα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η MSc. PMI-RMP, σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Συνιδρύτρια του Embryolab και διευθύντρια του EmbryolabAcademy, Αλεξία Χατζηπαρασίδου, μιλώντας στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του GRTimes.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

«Η ημέρα έχει επιλεχθεί για να αναδείξουμε το αγαθό της γονιμότητας, να το βάλουμε στη σκέψη μας για να θυμίσουμε σε όλα αυτά τα ζευγάρια και τους ανθρώπους, ότι αυτό είναι ένα αγαθό που δεν παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο, άρα ως αγαθό πρέπει να το προστατεύουμε» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Αλεξία Χατζηπαρασίδου.

Πρόσθεσε πως στόχος είναι, τα παραπάνω να επισημαίνονται και να «υπενθυμίζονται» και στον κρατικό μηχανισμό, καθώς και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν. «Γενικά είναι ένα αγαθό που θέλουμε να το αναδείξουμε με στόχο την ευαισθητοποίηση, τόσο από τα ζευγάρια όσο και από την κρατική μέριμνα» ανέφερε.


Στη συνέχεια, η ιδρύτρια του Embryolab, έδωσε εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες, για μια σειρά ζητήματα που αφορούν στα θέματα γονιμότητας και απασχολούν τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άνδρες.

Τι διαστάσεις έχει στον σύγχρονο κόσμο η γονιμότητα; Ποιους αφορά; Είναι προσβάσιμη σε όλες και σε όλους;

Όπως σημείωσε η κ. Χατζηπαρασίδου και σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα στα έξι ζευγάρια που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί, αντιμετωπίζει πρόβλημα. «Καθυστέρηση η φυσική σύλληψη, σημαίνει ένα χρόνο προσπαθειών χωρίς να επέλθει σύλληψη. Τότε υποψιαζόμαστε ότι πιθανόν να υπάρχει κάποια δυσκολία» είπε, ενώ τόνισε πως το πλήθος των ανθρώπων που τους απασχολεί η υπογονιμότητα, ξεπερνά τα πολλά εκατομμύρια, τόσο σε όλο τον κόσμο, όσο και στη χώρα μας.

Υποστηρίζονται τα ζευγάρια που κάνουν εξωσωματική;

«Ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός εδώ και χρόνια, παρέχει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και σε άλλα ταμεία, τη δυνατότητα της κάλυψης της φαρμακευτικής αγωγής που ενώ φαντάζει ίσως όχι αρκετό, είναι αρκετά σημαντικό. Γιατί απαλύνει το ζευγάρι και τον άνθρωπο που προσπαθεί, από το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής» είπε η σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας.

Επισήμανε πως από εκεί και πέρα σίγουρα πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα, αλλά και να δοθεί  μεγαλύτερη σημασία και σε άλλες κατηγορίες ασθενών, οι οποίοι δεν χρίζουν της κρατικής μέριμνας, όπως πχ η ελεύθερη γυναίκα η οποία δεν βλέπει στο άμεσο μέλλον τη δημιουργία οικογένειας και θέλει να προχωρήσει στη συντήρηση γονιμότητας. «Η κρατική μέριμνα,  θα μπορούσε να βοηθήσει αυτή τη γυναίκα, να συντηρήσει τη γονιμότητα της, για να μπορέσει να την αξιοποιήσει σε δεύτερο χρόνο, εάν το επιλέξει.»

Πως συνδυάζονται οι έννοιες της υπογονιμότητας και της υπογεννητικότητας;

Σύμφωνα με την κ. Χατζηπαρασίδου, η υπογονιμότητα με την υπογεννητικότητα, προφανώς και συσχετίζονται.

Ανέφερε πως στον σύγχρονο κόσμο τα ζευγάρια ενώ το επιθυμούν, διστάζουν να κάνουν παιδιά και όταν τελικά το αποφασίσουν, το κάνουν αρκετά αργότερα, οπότε, είτε δεν προλαβαίνουν, είτε και επιλέγουν να κάνουν τελικά μόνο ένα παιδάκι.

«Αυτό οδηγεί σε μια νέα πραγματικότητα όπου βλέπουμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού, ανεβαίνει πάρα πολύ και καταλήγουμε να έχουμε έναν γερασμένο πληθυσμό και μια πολύ συρρικνωμένη νέα γενιά» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, για ένα νέο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας.

Για αυτό, όπως τόνισε, σε μια ευαισθητοποιημένη κρατική μηχανή, είναι κάτι που πρέπει όλοι να λάβουν υπόψη, ώστε ο κόσμος, ειδικά οι νέοι, να ενθαρρυνθούν και να κάνουν τα παιδιά τους και όταν βιώνουν θέματα υπογονιμότητας, να πάρουν όλη την υποστήριξη που πρέπει και να μην αποτραπούν.

Αν γιορτάζουμε τη γονιμότητα ως αγαθό, πρέπει και ως αγαθό να τη διεκδικούμε; Πως και πότε πρέπει η γονιμότητα να μπει στη ζωή μας;

«Η γονιμότητα μπαίνει στη ζωή μας από την εφηβεία. Ήδη από τότε την έχουμε στα “χέρια” μας. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τα κορίτσια, αλλά και για τα αγόρια», είπε η Συνιδρύτρια του Embryolab και διευθύντρια του Embryolab Academy, υποστηρίζοντας πως η ευαισθητοποίηση για τη γονιμότητα και την αναπαραγωγική μας υγεία, πρέπει να γίνει μέρος της σχολικής εκπαίδευσης.

«Τώρα είναι ταμπού, είναι θέμα που οι περισσότεροι δεν θέλουν να συζητήσουν ανοιχτά, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε τίποτε για την πρόληψη που απαιτείται» τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι ένα αγαθό, του οποίου την αξία και τη βαρύτητα πρέπει να τη βλέπει ο νέος άνθρωπος, για να μπορέσει να έχει όλη τη γνώση, προκειμένου και να την προστατεύει, αλλά και στην περίπτωση που διαπιστώσει να υπάρχει κάποια διαταραχή, οποιοδήποτε σύμπτωμα, να προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες.

«Διεκδικώ τη γονιμότητα μου, την κάθε στιγμή, μέχρι να αποκτήσω τα παιδιά μου. Αυτό λέω στα ζευγάρια, ότι η ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων, αλλά και της μήτρας που είναι οι βασικοί “άξονες” της γονιμότητας, έχουν μεγάλη και τεράστια σημασία, μέχρι να αποκτήσει κάποιος τα παιδιά που θέλουν», υπογράμμισε.

Πόσο συχνά λέτε στις γυναίκες, «πάρε τον χρόνο σου» και πόσες λέτε «τρέξε να προλάβεις»;

Σύμφωνα με την κ. Χατζηπαρασίδου, πλέον, η εποχή μετά τον κορωνοϊό έχει νέα χαρακτηριστικά και ένα από αυτά είναι, ότι οι γυναίκες τώρα βρίσκονται σε μια μεγάλη κινητοποίηση. «Όλα τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο και να ευαισθητοποιήσουμε για τη δυνατότητα πια που η επιστήμη προσφέρει, στο να συντηρεί τη γονιμότητα, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε μια ανταπόκριση, αλλά αυτό που βιώνουμε μετά την εποχή του κορωνοϊού και κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, είναι πραγματικά μια μεγάλη αύξηση στην επιθυμία των νεαρών γυναικών στο να προβούν σε κατάψυξη ωαρίων» ανέφερε.

Σημείωσε δε πως μετά τα 35, η γυναίκα βιώνει μια πτώση στη γονιμότητα της. Μπορεί να μείνει έγκυος, αλλά οι διαταραχές που αναμένονται μετά τα 35 είναι πολύ μεγαλύτερες.

Η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, πολλές φορές κάνει “θαύματα” και προσφέρει στους ανθρώπους το “θαύμα” της ζωής, σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο. Πόσο έχει εξελιχθεί; Που βρισκόμαστε σήμερα;

H σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, έκανε λόγο για μια επιστήμη «που δεν σε κάνει ποτέ να βαριέσαι» καθώς συχνά ανατρέπει τα δεδομένα. «Δεν θα πω ότι κάνει θαύματα, θα πω ότι είναι μια επιστήμη που κάνει το αδύνατο, δυνατό».

Έθεσε μάλιστα το παράδειγμα της εφεύρεσης της μικρογονιμοποίησης, το 1992, μέθοδος που έφερε μεγάλες ανατροπές για τους άνδρες με ολιγοσπερμία και αζωοσπερμία. «Μέχρι τότε οι άνδρες με αυτή τη διάγνωση, ήξεραν δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί, παρά μόνο με δωρεά σπέρματος ή υιοθεσία. Μια τεράστια κατηγορία ανδρών βρήκε την ελπίδα και βρήκε τη λύση. Σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά, όταν ακούμε τη λέξη ολιγοσπερμία, ακόμη και αζωοσπερμία, δεν μας προβληματίζει τόσο. Υπάρχει ελπίδα. Είναι ένα παράδειγμα που κάτι αδύνατο, έγινε δυνατό» επισήμανε και πρόσθεσε πως αντίστοιχο παράδειγμα αποτελούν και οι κλειστές σάλπιγγες στις γυναίκες.

«Η επιστήμη μετέτρεψε τα δεδομένα, μέσα από την εξέλιξη της γνώσης και της τεχνολογίας» είπε, λέγοντας ακόμη πως το τελευταίο διάστημα έχει εξελιχθεί και η επιστήμη της Γενετικής, με αποτέλεσμα να μπορούμε να δούμε ποια γονίδια βρίσκονται πίσω από την αζωοσπερμία  και πλέον ανοίγει ένας μεγάλος δρόμος για το πως θα μπορέσουμε να τη θεραπεύσουμε.

Ο άνδρας και η γονιμότητα του παραμένει ένα μυστήριο «κεφάλαιο». Γιατί και οι άνδρες δεν είναι καθόλου εύκολο να μιλήσουν για αυτό και γιατί συνήθως στο ζευγάρι, η γυναίκα στοχοποιείται ευκολότερα. Θα καταπέσουν αυτά τα στερεότυπα; Τι γίνεται με τους άνδρες;

«Τα στερεότυπα έχουν ήδη καταπέσει», υποστήριξε η κ. Χατζηπαρασίδου. Πηγαίνει ο νους ότι πρέπει να διερευνηθεί και ο άνδρας, αλλά παραμένει θέμα ταμπού για τους άνδρες. «Γιατί εκείνη την ώρα που θα διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη, γιατί κάτι δεν πάει καλά με το σπέρμα, εκείνη την ώρα καταρρίπτονται πολλά για αυτόν τον άνδρα. Για κάποιο λόγο έχει ταυτιστεί η ποιότητα του σπέρματος με τη σεξουαλικότητα, με την προσωπικότητα, τον ανδρισμό. Αυτό είναι μια λανθασμένη προσέγγιση, τόσο σε ιατρικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα και σε καμία περίπτωση δεν θα προσφέρει τη λύση» ανέφερε.

Σε σχέση με την ανδρική υπογονιμότητα, επισήμανε ότι είναι κάτι πολύ συχνό και  αφορά πάρα πολλούς, προτρέποντας τον κόσμο να επικεντρώνεται στην πρόληψη και τη θεραπεία από τους Ειδικούς της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

«Και ο άνδρας επηρεάζεται από την ηλικία. Υπάρχουν, αλλά δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά και λειτουργικά τα σπερματοζωάρια, όσο σε νεαρότερες ηλικίες. Πρόληψη και στους άνδρες γιατί είναι και αυτοί ευάλωτοι στον χρόνο. Ότι ισχύει και για τις γυναίκες, απλά οι άνδρες μεγαλώνουν με άλλον τρόπο» υπογράμμισε.

Ποιες είναι οι συμβουλές προς ζευγάρια, γυναίκες και άνδρες, για την υπογονιμότητα;

«Θα ήθελα για τους νέους και τις νέες αν επιτύχουμε ευαισθητοποίηση και προθυμία να συζητήσουν το κάθε σύμπτωμα ή εύρημα που μπορεί να έχουν. Άρα λοιπόν, να μπορούν εύκολα να το συζητήσουν ή με ανθρώπους οικείους ή και με ειδικούς, για να αποκλείσουν την περίπτωση να υπάρχει κάποιο πρόβλημα» ανέφερε η κ. Χατζηπαρασίδου, ζητώντας ακόμη εγρήγορση σε ειδικές κατηγορίες κοριτσιών ή νεαρών γυναικών, όπως π.χ. σε γυναίκες των οποίων οι μητέρες είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση, καθώς συχνά αυτό κληρονομείται από μαμά σε κόρη.

Μια άλλη συμβουλή που έδωσε, είναι πως μετά τα 25, αν υπάρχουν συνθήκες για να κάνουν τα ζευγάρια ένα παιδάκι, με την έννοια της οικογένειας, να το κάνουν.

Για όσους ανήκουν στην κατηγορία ανθρώπων που δεν βρήκαν τον σύντροφο τους, που δεν είναι έτοιμοι ή που πρόσφατα χώρισαν, πρότεινε να κάνουν κινήσεις που να αποσκοπούν στο πως να συντηρήσουν τη γονιμότητα τους, είτε είναι γυναίκες είτε είναι άνδρες. «Η συντήρηση γονιμότητας είναι πολύ απλή και βοηθάει ώστε να μην ατενίζουμε το μέλλον με αβεβαιότητα».

Πρότεινε ακόμη να ακολουθείται ένας τρόπος ζωής υγιεινός. Ειδικά οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουμε το  κάπνισμα, γιατί δεν είναι καλό για τα ωάρια. «Να προστατεύουμε τη γονιμότητα ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο lifestyle, χωρίς την επιβάρυνση του καπνίσματος, του αλκοόλ ή του επιπλέον βάρους.

Για τους άνδρες ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια βλέπω πολύ συχνά να χρησιμοποιούν ανδρογόνα. Αυτά είναι επιβαρυντικά για τη γονιμότητα και μπορεί να επιφέρουν πολύ μεγάλα, παροδικά ή και μόνιμα προβλήματα για τη γονιμότητα μας. Αν πρέπει κάποιος να πάρει και πριν ξεκινήσει την αγωγή των ανδρογόνων, ας καταψύξει προληπτικά κάποια δείγματα».

Έδωσε μάλιστα συμβουλές  και για άλλες κατηγορίες ασθενών, όπως π.χ. με κακοήθειες. Όπως είπε, αν για κάποιον λόγο πρέπει να ακολουθήσουν αγωγή χημειοθεραπείας, όπως στην περίπτωση καρκίνου του μαστού, είναι καλό πριν, να συντηρήσουν τη γονιμότητά τους. «Ας καταψύξω τα ωάρια και ας υπάρχουν. Είναι στο κομμάτι της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης» δήλωσε.

Εμβόλια και γονιμότητα των γυναικών. Τι ισχύει τελικά;

Η κ. Χατζηπαρασίδου, τόνισε πως «η επιστήμη εξελίσσεται όλους αυτούς τους μήνες και ραγδαία έχει κινητοποιηθεί με έναν τρόπο πρωτόγνωρο» και αυτό όπως είπε φάνηκε και στο πόσο γρήγορα αναπτύχθηκαν τα εμβόλια.

«Οι οδηγίες που δίνουμε στο Embryolab, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και την Αμερικανική κοινότητα ανθρώπινης αναπαραγωγής και σύμφωνα με τον Επιστημονικό και Κλινικό μας Διευθυντή είναι όλες υπέρ του εμβολιασμού, γιατί η γυναίκα πρέπει πρώτα να προστατευτεί. Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στη γονιμότητα, αν δηλαδή νοσήσει μια γυναίκα, είναι πολλαπλές και πολύ επιβαρυντικές και για τη γονιμότητα μεταξύ άλλων. Άρα η στάση που κρατάει η Μονάδα μας και όλη η ιατρική κοινότητα, είναι ναι στον εμβολιασμό, πριν μπει κάποιος στη διαδικασία απόκτησης παιδιού», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής, ανέφερε πως η σύσταση είναι να γίνει ο εμβολιασμός και δύο εβδομάδες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό, να προχωρήσουν με ασφάλεια στην όποια διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ειδικά για τους άνδρες, που έχουν ολιγοσπερμία, εκεί συνίσταται απλά να προηγηθεί κρυοσυντήρηση σπέρματος, έτσι ώστε σε περίπτωση πυρετού που κάποιες φορές είναι απόρροια του εμβολίου, να υπάρχει δείγμα σπέρματος, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία που επίκειται.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ